Finante-Banci

Ce castiga clientul cand banca vinde creditul ipotecar in pierdere

23 Nov, 00:05 • traian.badulescu
Bancile din Romania vor ajunge sa vanda anul viitor catre recuperatori si credite ipotecare neperformante, din cauza unor presiuni. Vezi ce avantaje ar putea avea clientii bancilor care ajung pe mana firmelor de colectare creante.
Ce castiga clientul cand banca vinde creditul ipotecar in pierdere

Bancile vor fi nevoite sa vanda si din portofoliile de credite ipotecare neperformante in 2012, pentru a-si asigura gradul de lichiditate de 8-9% impus la nivel european, a explicat Georg Kovacs, directorul general al Eos Ksi, cel mai mare recuperator de creante din Romania.

El a mentionat ca pentru a-si asigura lichiditatea, bancile vor putea sa atraga bani prin depozite sau sa vanda astfel de portofolii, avand in vedere ca nu se mai imprumuta la fel de mult intre ele.

„Bancile din economiile instabile nu vor atrage suficienti bani din depozite si vor fi fortate sa vanda din active. Creditele neperformante garantate cu ipoteca sunt cele mai bune active”, a mai spus Kovacs.

Potrivit acestuia, bancile au inceput dupa luna august sa negocieze cu recuperatorii si vanzarea de credite ipotecare neperformante, dupa ce anterior vindeau doar credite negarantate.

Si analistul financiar Radu Limpede se asteapta ca bancile sa vanda din creditele ipotecare neperformante. „Bancile au tinut foarte mult sub pres aceasta problema. Intre timp, preturile au scazut mult pe piata imobiliara”, a explicat acesta.

„Conform metodologiei contabile si celei bancare, bancile trebuie sa ceara noi garantii pentru astfel de credite. Pentru cele neplatite se incearca marcarea pierderilor”, a mai spus Limpede.
[quote=Radu Limpede, analist financiar]Bancile trebuie sa tina cat mai putini bani blocati. Creditele ipotecare neperformante nu produceau decat provizioane, adica alte cheltuieli[/quote]
Isabela Iacob, director general al companiei de recuperare Kruk International, se asteapta la randul sau ca bancile sa externalizeze sau sa vanda din portofoliile de credite ipotecare neperformante, intrucat „cresc restantele iar aceste portofolii au impact mai mare in provizioane”.

Ce risca datornicii ajunsi pe mana recuperatorilor

Avantajele oferite datornicilor de catre companiile de colectare creante ar putea schimba imaginea de „bau-bau” asociata acestora.

Georg Kovacs, directorul general al Eos Ksi Romania, estimeaza o reducere a preturilor portofoliilor de credite neperformante de la 8% in prezent la 5% in 2012, in conditiile in care criza va continua si anul viitor.

In ceea ce priveste pretul portofoliilor de credite ipotecare neperformante, Kovacs estimeaza un pret de 25% din valoarea acestora. Pe de alta parte, bancile cer in jur de 70-80% din valoare la vanzarea creditelor ipotecare.

Kovacs se asteapta la un succes mai mare in colectare in cazul creditelor garantate cu ipoteca, desi operatiunea se va intinde pe o perioada mai lunga.

Acesta a explicat cum pot castiga firmele de recuperare din cumpararea unor astfel de portofolii.

„Daca in 2007 un apartament era evaluat la 120.000 euro si s-a facut un credit de 100.000 euro, noi il vom cumpara cu 25.000 euro. Valoarea apartamentului este acum in jur de 70.000 euro, iar pentru a-l vinde, va trebui sa oferim un discount de peste 30% fata de nivelul din piata. Il vom vinde undeva la 40.000 euro”, a spus Kovacs.

Intrebat daca datornicul isi poate rascumpara proprietatea, Kovacs a spus ca proprietarul isi poate pastra bunul daca achita valoarea acestuia. El a mentionat insa ca recuperatorii vor fi mai dispusi sa vanda la valoarea de piata de 70.000 euro, decat la cea de 40.000 euro, intrucat pretul va trebui sa includa si riscul nevanzarii altor credite neperformante din acelasi portofoliu.

De asemenea, pentru cei care nu pot plati suma integral, recuperatorii sunt dispusi sa negocieze un aranjament de plata in mai multe rate, de-a lungul a 7-8 ani, a mai spus Kovacs.

Si Isabela Iacob de la Kruk International a spus ca, in cazul creditelor negarantate, societatea pe care o conduce tinteste de obicei sa ajunga la o intelegere pe cale amiabila, incercand sa reduca rata creditelor atat prin majorarea perioadei de creditare cat si prin scaderea dobanzii.

Intrebata de ce ar mai plati romanii ratele la banca daca recuperatorii ofera conditii mai avantajoase, Isabela Iacob a mentionat riscul intrarii la Biroul de Credit. In plus, un client nu poate sti cu siguranta daca banca ii va vinde sau nu creditul catre o firma de recuperare creante.