- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

CE: Decizia CC trebuie respectata. Actorii politici sa depaseasca divizarile, in interesul Romaniei

21 Aug, 22:46 • adrian.mihaltianu
Comisia Europeana a luat act de decizia CC si considera ca procedura legala de reinstalare a presedintelui suspendat, Traian Basescu (foto), trebuie respectata, Executivul UE cheamand fortele politice din Romania sa depaseasca divizarile, lucrand in interesul tarii.
CE: Decizia CC trebuie respectata. Actorii politici sa depaseasca divizarile, in interesul Romaniei

Comisia Europeana precizeaza, intr-un comunicat remis [url=http://www.mediafax.ro/externe/ce-decizia-cc-trebuie-respectata-actorii-politici-sa-depaseasca-divizarile-in-interesul-romaniei-9967880]Mediafax[/url], ca ia act de decizia CC si considera ca este extrem de important pentru toti actorii politici sa o respecte.

„Astfel, procedura legala de reinstalare a presedintelui Basescu trebuie respectata. Comisia Europeana se asteapta ca [b]autoritatile romane sa actioneze potrivit statului de drept si deciziilor CC[/b]”, se arata in comunicat.

„Comisia Europeana cheama toate fortele politice sa respecte valorile europene, sa actioneze cu responsabilitate si sa lucreze constructiv pentru depasirea divizarilor, in interesul Romaniei. Respectul pentru domnia legii si pentru independenta justitiei sunt esentiale pentru refacerea stabilitatii politice si a credibilitatii economice in Romania. [b]Comisia Europeana va continua sa monitorizeze situatia cu atentie[/b]. Va adopta un nou raport in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare pana la finele anului”, se mai spune in document.

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis, marti, ca referendumul din 29 iulie pentru demiterea presedintelui este invalid, iar [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-companii/ccr-referendumul-a-fost-invalidat-traian-basescu-se-intoarce-la-cotroceni-79852/]Traian Basescu se va intoarce[/url] la Palatul Cotroceni.

Referendumul pentru demiterea presedintelui Traian Basescu a fost valid sub aspectul organizarii, dar nu a fost intrunit cvorumul cerut de lege respectiv de 50% plus unu, a declarat, marti, presedintele CCR, Augustin Zegrean.

Dupa decizia Curtii Constitutionale, presedintele interimar Crin Antonescu a declarat, intr-o conferinta de presa, ca atat el, cat si PNL, [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-companii/crin-antonescu-vom-respecta-decizia-curtii-constitutionale-79860/]vor respecta hotararea CCR[/url].

„Chiar daca respectam decizia si chiar daca Traian Basescu va redeveni legal presedinte al Romaniei, pentru noi nu mai este presedintele Romaniei sau este unul  ilegitim, pe care nu-l recunoastem”, a subliniat Crin Antonescu.

In acelasi timp, el a precizat ca nu se retrage din politica.

De asemenea, premierul Victor Ponta a declarat, marti, ca va putea conduce Romania, ca prim-ministru, avandu-l la Palatul Cotroceni ca presedinte pe Traian Basescu. El a mai spus ca nu va fi niciodata „sclavul” presedintelui Traian Basescu.