- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Ce planuri de extindere are sefa McDonald\’s Romania, Karen Bishop, primul manager care a tradus \”fast-food\” in rusa in 1989

16 Jun, 17:48 • traian.badulescu
Karen Bishop (foto), director general al McDonald's Romania din octombrie anul trecut, vrea sa accelereze ritmul de extindere al companiei pe piata locala, de la circa 3 restaurante noi pe an in prezent, la 5-10 din 2012.
Ce planuri de extindere are sefa McDonald\'s Romania, Karen Bishop, primul manager care a tradus \fast-food\ in rusa in 1989

Karen Bishop l-a inlocuit in conducerea McDonald’s Romania pe Marian Alecu, care a plecat din companie dupa 16 ani de cariera in cadrul retelei de restaurante, din care 12 ani pe pozitia de director general.

Karen Bishop, ca mai toti managerii McDonald’s, si-a inceput cariera in cadrul companiei ca simplu lucrator cu jumatate de norma, in 1981, pe vremea cand era studenta in Toronto, Canada.

Dupa ce a fost numita manager trainee in 1983, ea a fost promovata ca manager de restaurant in 1986. Trei ani mai tarziu, dupa caderea comunismului, a facut parte din echipa care a deschis primul restaurant McDonald’s in Rusia. In 1991 a fost promovata ca business consultant.

Dupa mai multi ani in care a lucrat in Rusia, Canada, Belarus, Ucraina, Suedia si iarasi Rusia, Karen Bishop a devenit directorul general al McDonald’s Romania in octombrie 2009.

„Visul meu ca turist era sa merg in trei locuri: Rusia, Islanda si pe Luna”, a explicat sefa McDonald’s Romania atractia sa fata de Europa de Est. „Doar ultima destinatie a ramas inca neatinsa”.

Ea apreciaza faptul ca in Romania sunt multi vorbitori de limba engleza, ceea ce nu o forteaza sa invete limba locala, asa cum a fost nevoita in Rusia, in 1989.

„Am fost la un magazin de fructe si nu stiam cum sa cer in romaneste o punga. Vanzatoarea m-a observat si m-a intrebat in engleza: Want a bag?”, a povestit Karen Bishop.

Pentru anul acesta, compania a alocat un buget de investitii de 47 mil. lei, similar celui din 2009. In 2010, McDonald’s a dechis doua noi restaurante (unul pe Bulevardul 1 Decembrie si celalalt in Sun Plaza) si urmeaza sa mai inaugureze 1-2 unitati pana la finele anului.

Tot in acest an vor fi remodelate restaurantele din Dristor (ce va fi redeschis pana finele lunii viitoare) si Pitesti Trivale.

In 2011, compania planuieste lansarea a 3 noi restaurante si remodelarea (prin renovare si extindere) a altor cinci, proiecte pentru care a alocat 70 mil. lei.

Din 2012, ritmul de extindere se va accelera la 5-10 noi unitati pe an si vor fi intre 5-10 noi remodelari pe an, potrivit lui Daniel Ciuca, directorul de dezvoltare McDonald’s Romania.

Karen Bishop a explicat accelerarea ritmului de extindere prin potentialul mare al pietei locale.

„Am constatat ca piata locala are un potential mare pe baza rezultatelor noastre. Desi 2009 a fost un an de criza, noi am reusit sa ne crestem cifra de afaceri cu 4%”, a explicat directorul general al McDonald’s Romania.

Ea a precizat ca finantarea pentru extinderea companiei in Romania va fi sustinuta din operatiunile locale si ca deocamdata nu este nevoie sa apeleze la compania-mama pentru fonduri.

Prezenta miercuri la aniversarea de 15 ani a McDonald’s in Romania, Bishop a marturisit ca la deschiderea primului restaurant al gigantului american in Piata Unirii, in 1995, a fost bucuroasa, dar si geloasa pe recordul pe regiune de 15.000 de clienti in prima zi.

McDonald’s si-a crescut vanzarile cu 4,5% in primul trimestru, iar pentru intreg anul 2010 estimeaza un avans de 5%.

Anul trecut, compania si-a crescut cifra de afaceri cu 4%, de la nivelul de 400 mil. lei, inregistrat in 2008.