- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Ce se ascunde in spatele franarii importurilor?

10 Apr, 00:01 • razvan.codorean
Incetinirea ritmului de crestere a importurilor, dublata de o crestere a dinamicii exporturilor in acest inceput de an, poate reprezenta, dincolo de aparentul semnal pozitiv, o problema pentru economia romaneasca, care da primele semne de recesiune, estimeaza specialistii din piata chestionati de DailyBusiness.
Ce se ascunde in spatele franarii importurilor?

Ei explica reducerea ritmului de crestere a importurilor prin deprecierea leului, care a avantajat exportatorii, dar si prin scaderea puterii de cumparare a romanilor si reducerea, cel putin temporara, a cheltuielilor publice. Acest cumul de factori ar putea anunta o incetinire a ritmului de crestere economica, in ciuda prognozelor oficiale care indica faptul ca PIB-ul va tine pasul in 2008, cu o crestere de circa 6%.

Deprecierea leului este vazuta de Mihai Ionescu, presedintele Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR), drept principalul motiv al cresterii exporturilor si incetinirii ratei de crestere a importurilor. Primii care se bucura de aceasta situatie sunt exportatorii care isi vad castigurile crescand sensibil si asta dupa ce anul trecut au „tremurat”, in conditiile in care moneda nationala era supaapreciata fata de euro.

„Anul trecut, atunci cand noi sesizam faptul ca economia nici pe departe nu duduie, asa cum spuneau guvernantii, iar leul era supraevaluat, nimeni nu ne-a crezut. A trebuit sa vina criza din pietele financiare externe ca leul sa ajunga prin ricoseu la valoarea lui reala pe care inca de pe atunci o estimam la 3,7-3,8 lei/euro”, declara Mihai Ionescu, presedintele ANEIR.

„Cresterea dinamicii exporturilor peste cea a importurilor, din acest an, se datoreaza ajustarii cursului de schimb euro/leu la 3,6 – 3,8 lei pentru un euro. Exportatorii si-au recapatat increderea in euro. Produsele lor au devenit mai competitive, au semnat mai multe contracte, au mai multe contracte in derulare si e posibil sa avem inca o perioada in care exporturile sa creasca mai mult decat importurile”, a declarat Ionescu.

Analistul economic Radu Limpede spune ca, dincolo de corelatia directa dintre cursul leu/euro si situatia comerciala a Romaniei, cresterea dinamicii exporturilor peste cea a importurilor, in primele trei luni ale anului, se datoreaza asa-numitului efect de baza.”Am avut investitii straine foarte mari anul trecut, iar acum incep sa isi arate roadele. Cresterea dinamicii exporturilor se datoreaza unei oferte romanesti tot mai performante, mai ales in domeniul constructiilor de masini, a industriei navale si produselor petroliere”, spune Limpede.

Dincolo de aprecierea sensibila a exporturilor, datele prezentate miercuri de INS scot in evidenta o incetinire a ritmului de crestere a importurilor. Un fapt pozitiv pentru economie, este opinia unanima a specialistilor, dar care ascunde diverse cauze si mai ales efecte cu bataie lunga ce tin atat de conjunctura economica cat si, tangential, de cea politica.

Mihai Ionescu, presedintele ANEIR, crede ca ritmul de crestere a importurilor a incetinit in principal din cauza scaderii puterii de cumparare a romanilor.

[quote=Mihai Ionescu, presedinte ANEIR]Deprecierea leului a dus la o crestere a preturilor si, in conditiile scaderii puteri de cumparare a romanilor, era normal ca importurile sa fie influentate[/quote]
Pe de alta parte, el spune ca fenomenul se datoreaza, intr-o oarecare masura si guvernului care a taiat, in acest inceput de an, cheltuielile publice care in anii trecuti reprezentau un factor stimulativ pentru importuri.

„Anii trecuti s-au cumparat pe banda rulanta masini de lux, birotica, echipamente logistice etc. Statul a fost unul dintre cei mai mari cheltuitori, iar importurile au fost influentate”, a explicat presedintele ANEIR.

Acest lucru s-ar putea insa schimba. „Daca guvernul a tinut in frau cheltuielile in acest inceput de an, asta nu inseamna ca nu ar putea sa deschida larg baierele pungii de-acum incolo, mai cu seama ca suntem in an electoral”, spune Ionescu. „Iar daca va face acest lucru, consecintele vor fi destul de grave. Deja vorbim de pensii majorate mai devreme, spre sfarsitul anului, iar acesta este doar un singur exemplu. Ma tem ca tot acest frau pus cheltuielilor sa nu fie urmat, in partea a doua a anului de o inundare a pietei cu „fonduri electorale”, a mai spus presedintele ANEIR.

Liviu Voinea, directorul de cercetare de la Grupul de Economie Aplicata, crede ca incetinirea ritmului de crestere a importurilor poate sa reprezinte si un semnal al unei posibile incetiniri a cresterii economice.

„Situatia din primul trimestru este una conjuncturala. Nu cred ca se va repeta in urmatoarea perioada. Cred ca scaderea puterii de cumparare, tradusa intr-o reducere a consumului, poate fi privita ca un inceput al unei perioade de incetinire a cresterii economice”, a spus Voinea.

Conform datelor Institutului National de Statistica, exporturile au inregistrat, in februarie, un avans mai rapid decat cel al importurilor, pentru a treia luna consecutiv, insumand 10,25 miliarde lei(2,78 miliarde euro), cu un avans de 30,9% fata de februare 2007, iar importurile au urcat cu 24,2%, pana la suma de 15,62 miliarde lei(4,24 miliarde euro).

Exporturile realizate in perioada 1 ianuarie – 29 februarie 2008, au fost de 19,24 miliarde lei (5,24 miliarde euro), iar importurile au fost de 29,78 miliarde lei (8,11 miliarde euro). Comparativ cu aceeasi perioada din 2007, exporturile au crescut cu 29,3% la valori exprimate in lei (19,4% la valori exprimate in euro), iar importurile au crescut cu 22,4% la valori exprimate in lei ( 13,1% la valori exprimate in euro).

Deficitul comercial a ajuns astfel la 10,53 miliarde lei (2,87 miliarde euro), cu 1,09 miliarde lei mai mult decat in perioada similara din 2007.

Comisia Nationala de Prognoza (CNP) estimeaza, in prognoza preliminara de primavara, o restrangere mai alerta a deficitului de cont curent decat indica in proiectiile anterioare, in conditiile cresterii intr-un ritm mai rapid a exporturilor fata de importuri, in urmatorii sase ani.

Astfel, 2008 ar putea fi primul an dupa 2002 in care ritmul de crestere a exporturilor il va devansa pe cel al importurilor. In 2002, exporturile au avansat cu circa 22%, in timp ce importurile au crescut cu doar 15%.

In ce directie se indreapta deficitul comercial?

Analistul Liviu Voinea estimeaza ca situatia din acest inceput de an nu se va regasi la nivelul intregului an. El crede ca deficitul comercial va continua sa se adanceasca. Radu Limpede este ceva mai optimist si spune ca se asteapta la o repetare a situatiei din 2007, deficitul comercial urmand sa stagneze la valori similare cu cele inregistrate anul trecut. Mihai Ionescu spune ca aceasta ar fi cea mai buna varianta.

„Sper sa avem aceleasi rezultate ca anul trecut. Mi-e teama insa ca deficitul se va accentua in acest an”, a spus Ionescu. „Daca productia de masini, industria navala, cea a produselor derivate din petrol va continua sa creasca la export, rezultatele vor fi pozitive. Sunt insa sceptic, iar impactul grevei de la Dacia, de pilda, este doar un singur exemplu al piedicilor care ni le punem singuri in economie”, a mai spus presedintele ANEIR.

Estimari contradictorii privind performanta economica din 2008

Coincindenta sau nu, in ziua in care INS anunta scaderea ritmului de crestere a importurilor, dublata de o crestere a dinamicii exporturilor, pentru a treia luna consecutiv, FMI anunta, in raportul asupra perspectivelor economice mondiale, ca deficitul de cont curent al Romaniei se va adanci la 14,5% din produsul intern brut (PIB) in acest an. Anul trecut, deficitul balantei de plati a ajuns pana la un maxim de 13,9% din PIB, dupa ce a avansat cu 66,1% fata de 2006, la 16,87 miliarde euro.

Pentru 2009, FMI estimeaza pentru Romania un deficit de cont curent de 13% din PIB, pentru ca in 2013 sa coboare la 8,5% din PIB, nivel similar cu cel din 2004.

Proiectiile FMI pentru deficitul de cont curent al Romaniei sunt mai optimiste decat cele ale Comisiei Nationale de Prognoza (CNP) – care estimeaza un deficit extern de 13,5% in 2008 – si decat ale agentiei de rating Fitch, care vede o adancire masiva a dezechilibrului balantei de plati pana la 17,5% din PIB in acest an.

Banca Nationala a Romaniei estimeaza ca deficitul de cont curent nu va depasi in acest an, ca pondere in PIB, nivelul de anul trecut.