- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

CEO A&D Pharma: Farmaciile au nevoie de un adaos mai mare pentru a supravietui independent

17 Mar, 13:53 • traian.badulescu
Farmaciile vor depinde in continuare de sprijinul producatorilor si distribuitorilor de medicamente pentru a putea supravietui, in ciuda majorarii adaosului comercial, a declarat marti Robert Popescu (foto), CEO-ul celui mai mare grup farmaceutic din Romania, A&D Pharma.
CEO A&D Pharma: Farmaciile au nevoie de un adaos mai mare pentru a supravietui independent

„Adaosul farmaciilor a fost subdimensionat in raport cu necesitatile acestora. Ele nu vor putea sa sustina o activitate profitabila, desi adaosul a crescut cu 5-6 puncte procentuale, pana la 15-16% in medie”, a explicat pentru DailyBusiness.ro Robert Popescu.

El considera ca adaosul farmaciilor ar trebuie sa fie in medie de peste 20%, pentru ca aceasta sa poata supravietui, fara a fi ajutate de ceilalti jucatori din lant, respectiv producatori si distribuitori.

Medicamentele pe baza de prescriptie medicala (Rx) reprezinta circa 65% din totalul pietei, restul fiind generat de medicamentele care se elibereaza fara prescriptie medicala (OTC), au declarat marti reprezentantii industriei de profil in cadul unui eveniment organizat de revista Pharma Business, in parteneriat cu firma de consultanta Serban&Musneci Asociates.

Preturile pentru medicamentele care se elibereaza pe baza de prescriptie medicala sunt reglementate si nu pot depasi nivelul maximal publicat pe site-ul Ministerului Sanatatii.

Pentru medicamentele care se elibereaza fara prescriptie medicala (OTC), preturile sunt libere. In aceasta categorie intra, de exemplu, Aspirina, Paracetamolul, Algocalminul sau Vitamina C.

A&D Pharma Holdings NV este o societate olandeza de tip holding care controleaza A&D Pharma Holdings SRL, cea mai mare activitate farmaceutica integrata de distributie, servicii de vanzare si marketing, precum si a vanzarii cu amanuntul a produselor farmaceutice in Romania.

Fondata in 1994, compania detine Mediplus, liderul in distributia de produse farmaceutice, servicii de vanzare si marketing pentru medicamente OTC, si cea mai mare retea nationala de farmacii din Romania, „Sensiblu”.

Cifra de afaceri consolidata a grupului a crescut in 2008 cu 18%, pana la 501,5 milioane euro, in vreme ce profitul operational EBITDA a avansat cu 80%, pana la 22,1 milioane euro.