- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Chirica, Nuclearelectrica: Viitorul Guvern ne va sustine

15 Dec, 00:01 • traian.badulescu
Teodor Chirica, directorul general al Nuclearelectrica, a explicat intr-u interviu acordat DailyBusiness.ro ce implicatii ar putea avea asupra companiei viitorul Guvern, precum si in ce stadiu se afla planurile de dezvoltare a companiei.
Chirica, Nuclearelectrica: Viitorul Guvern ne va sustine

Nuclearelectrica este unul dintre principalii producatori de energie electrica din Romania, prin cele doua reactoare de la Cernavoda, de circa 700 MW fiecare. In primele zele luni ale anului, productia Nuclearelectrica a crescut cu 84,6% (4,2 miliarde KWh), conform datelor Institului National de Statistica (INS).

Construirea a inca doua reactoare nucleare, precum si listarea la Bursa, sunt principalele planuri de dezvoltare anuntate in ultima perioada.

Nuclearelectrica a fost evaluata in acest an la 1,75 miliarde euro, aproape dublu fata de anul trecut, cand valoarea companiei era estimata la 910 milioane euro. Pe piata producatorilor de energie din Romania, Nuclearelectrica concureaza cu alte companii nationale precum Hidroelectrica, Termoelectrica si Complexurile Energetice din Oltenia.

DailyBusiness.ro: Ce opinie aveti cu privire la recentele alegeri, viitorul Guvern?
Teodor Chirica: Ce, vreti sa stiti daca ne schimba sau nu? Noi suntem tehnocrati, ne schimba intre noi.

DB: Dar planurile Nuclearelectrica vor fi modificate?
TC: Nu vor fi modificate, reprezentantii celorlalte partide politice sustin aceste planuri. Mai mult, actualul Guvern a fost criticat pentru ca nu a accelerat unele planuri ale companiei.

DB: La ce planuri va referiti?
TC: La cel privind construirea si exploatarea reactoarelor 3 si 4.

DB: Dar planul de listare in prima parte a anului viitor ramane in picioare, avand in vedere contextul actual?
TC: Deja se vorbeste de amanarea acestui proces pentru a doua jumatata a anului viitor. Stiu ca domnul Farmache (presedintele Bursei de Valori Bucuresti – n.r. ) vrea companiile nationale cat mai repede pe Bursa, dar noi nu vrem sa le primejduim printr-o listare, in acest context. Desigur, decizia privind momentul listarii va fi luata de actionarul majoritar, Ministerul Economiei.

DB: In ce stadiu mai este acest proces al listarii, dupa ce ati selectat Bostina si Asociatii drept consultant juridic?
TC: Urmeaza sa selectam consultantul de specialitate (casa de brokeraj – n.r.). Documentul cu procedurile de selectie a acestuia este pe masa Guvernului.

DB: Nuclearelectrica a inregistrat una dintre cele mai spectaculoase cresteri in randul celor mai valoroase companii din Romania. Cum se explica?
TC: Se explica prin rezultatele inregistrate pe parcursul anului 2008, care se datoreaza eforturilor companiei de punere in functiune a Unitatii 2 in 2007, precum si dublarii capacitatii de productie a Fabricii de Combustibil Nuclear.