Cine arunca banii in vant: Bancile care „sufla” cel mai tare in eoliene

09 Sep, 00:07 • traian.badulescu
Investitiile in parcuri eoliene, care variaza intre 1,3 si 1,7 milioane euro pe MW, necesita adesea contractarea de credite. Vezi care sunt institutiile financiare care acorda cele mai mari imprumuturi pentru dezvoltarea acestui sector de energie regenerabila in Romania.
Cine arunca banii in vant: Bancile care sufla cel mai tare in eoliene

Banca Europeana de Investitii (BEI) a oferit un imprumut de 200 milioane de euro la sfarsitul anului 2010 pentru a finanta dezvoltarea unui parc eolian situat in Fantanele, regiunea Dobrogea, potrivit raportului pe 2011 privind energia eoliana din Romania realizat de TPA Horwath si Schoenherr si Asociatii.

Fondurile de la BEI sunt utilizate pentru a cofinanta planul, constructia, darea in exploatare si lucrarile operationale legate de parcul eolian, cat si transformatoarele si conectarea la reteaua electrica.

Proiectul este dezvoltat de CEZ, producator de energie avand ca actionar principal guvernul Cehiei.

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si IFC, divizie a Bancii Mondiale, imprumuta 114,8 milioane de euro companiei Cernavoda Power, controlata de compania portugheza EDP Renovaveis, pentru dezvoltarea a doua parcuri eoliene in Romania.

BERD si IFC imprumuta fiecare cate 57,4 milioane de euro companiei Cernavoda Power, pentru a cofinanta constructia si operarea parcurilor eoliene Cernavoda I si II, cu o capacitate totala de 138 MW, potrivit unui comunicat al BERD.

Tot cu fonduri de la BERD si IFC, bancile Societe Generale, UniCredit si CaixaBank au sindicalizat un imprumut de 50 de milioane de euro pentru finantarea parcurilor eoliene Pestera si Cernavoda, dezvoltate de compania portugheza EDP Renovaveis.

De asemenea, BERD a oferit un imprumut de 10 milioane de euro catre Raiffeisen Bank Romania pentru a finanta proiecte de eficienta energetica dezvoltate de catre societati locale. Acest imprumut este parte din linia de finantare UE/BERD cu privire la eficienta energetica si va fi folosit in a sprijini investitiile pentru implementarea energiei eficiente de catre companii locale prin imprumuturi pe termen lung, fiecare ajungand la 2,5 milioane de euro.

Si cea mai mare banca romaneasca, Banca Comerciala Romana (BCR), a incheiat un contract de finantare in valoare de 23 milioane de euro cu un grup multinational industrial in vederea dezvoltarii unui parc eolian de 42MW in sud-estul Romaniei.

UniCredit Leasing Corporation (UCL) a finantat proiecte de energie eoliana pentru prima data pe piata de leasing romaneasca, o data cu imprumuturile de 19 milioane euro in total, acordate pentru doua parcuri eoliene: unul de 22 milioane de euro si cealalt de aproximativ 12 milioane de euro.

In prezent sunt sapte proiecte de energie regenerabila, supuse evaluarii de catre UniCredit Leasing, dintre care cinci sunt pentru energie eoliana.

Energia eoliana a ajuns sa fie pe primul loc printre sursele de energie alternativa din Romania. Potrivit Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei, capacitatea totala a parcurilor eoliene in functiune a crescut la 469 MW la sfarsitul lunii mai 2011. Cel mai amplu proiect care urmeaza a fi implementat este parcul eolian din Fantanele si Cogealac, construit de Grupul CEZ si care va insuma o capacitate de 600 MW.

Romania inregistreaza una dintre cele mai rapide cresteri in cadrul UE in domeniul energiei eoliene: 448 MW au fost instalati in 2010, astfel incat capacitatea totala instalata a atins 462 MW (de 33 de ori mai mult decatin 2009). La sfarsitul primului semestru din 2011, erau operationali 570 MW si se preconizeaza ca pana lafinele anului 2011, capacitatea energetica eoliana sa atinga 1.000 MW, conform autorilor raportului.

La momentul actual, potrivit raportului mentionat, cele mai importante proiecte de energie eoliana sunt: Fantanele (CEZ, 347,5 MW), Casimcea, Topolog, Daieni (IMA PARTNERS +Verbund, 532 MW), judetul Tulcea (ENEL, 174 MW), zona Moldova si Dobrogea (PNE Wind, 200 MW), Cogealac (CEZ, 252,5 MW), Mihai Viteazu (Iberdrola, 80 MW), judetul Constanta (ENEL, 118 MW),Cernavoda (Renovatio / EDPR, 138 MW), judetul Galati (Renovatio / EDPR, 100 MW), Mitoc (IWE, 100 MW), Borsa (Alstrom, 56 MW), Topolog (Land Power, 168 MW) si Casimcea (Martifer, 40 MW).