- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Clientii Volksbank au cerut in instanta suspendarea platii ratelor. Banca poate \”rata\” incasari de 300.000 de euro lunar

15 Nov, 14:36 • traian.badulescu
Peste 1.000 de clienti ai Volksbank au cerut Tribunalului Bucuresti suspendarea pe perioada derularii unui proces cu banca a platii ratelor de credit, care se ridica in medie la 300 euro/client, potrivit avocatului Gheorghe Piperea, reprezentantul clientilor.
Clientii Volksbank au cerut in instanta suspendarea platii ratelor. Banca poate \rata\ incasari de 300.000 de euro lunar

La o rata medie de 300 euro/client, ar rezulta neincasari lunare pentru banca de peste 300.000 euro. Iar pe toata perioada procesului, estimat sa dureze 12-13 luni, banca ar putea pierde incasari de peste 3 mil. euro.

„Pe 8 noiembrie au fost introduse la Tribunalul Bucuresti doua cereri de chemare in judecata impotriva Volksbank Romania. Actiunile au ca obiect eliminarea clauzelor abuzive din conventiile de credit incheiate intre aceasta banca si clientii sai”, se arata intr-un comunicat al casei de avocatura Piperea si Asociatii.

Cele doua cereri de chemare in judecata au fost formulate de peste 1.000 de persoane. Primul termen de judecata a fost fixat pentru data de 7 noiembrie 2011, fiind analizata posibilitatea introducerii unei cereri de preschimbare a acestui termen.

In urma analizei conventiilor de credit s-a decis introducerea actiunii in vederea constatarii caracterului abuziv pentru un numar de 25 de clauze. Actiunea nu se limiteaza la clauzele introduse de Volksbank Romania prin actele aditionale emise in aplicarea OUG nr. 50/2010, fiind avute in vedere, in principal, clauzele contractuale existente anterior in conventiile de credit.

Actiunile de fond au fost dublate de formularea a doua cereri de ordonanta presedintiala, prin care s-a solicitat suspendarea platii ratelor decurgand din contractele de credit pana la momentul solutionarii litigiului de fond.

Cele doua cereri de ordonanta presedintiala au fost depuse la Tribunalul Bucuresti vineri, 12 noiembrie, si au termen pe data de 26 noiembrie 2010.

„Ratiunea introducerii acestor cereri de ordonanta presedintiala este aplicarea de catre Volksbank Romania a clauzelor abuzive, precum si a prevederilor actelor aditionale emise de aceasta dupa intrarea in vigoare a OUG nr. 50/2010 si refuzate expres de reclamanti”, au explicat reprezentantii casei de avocatura.

Ei au spus ca prevederile actelor aditionale preiau clauzele existente anterior in conventiile de credit incheiate cu banca, dar inrautatesc situatia debitorilor prin aceea ca opereaza o serie de modificari de esenta, interzise prin OUG nr. 50/2010.

Doua astfel de modificari sunt stabilirea unei formule de calcul specifice dobanzii variabile, desi dobanda stabilita prin conventia de credit era o dobanda fixa si mentinerea unor comisioane interzise ca efect al OUG nr. 50/2010 (comisionul de risc, redenumit ‘comision de administrare credit).

Astfel de clauze pot conduce la cresterea datoriilor lunare ale clientilor si, in ultima instanta, la pornirea executarii silite asupra acestora, au spus reprezentantii casei de avocatura.

Acesti au adaugat ca poate fi afectat in mod iremediabil dreptul de proprietate al clientilor asupra bunurilor aduse ca garantie, dar si a altor bunuri aflate in patrimoniul lor.