- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Concurenta analizeaza preluarea Curiero de catre RTC Holding

15 Jul, 13:11 • Redactia DailyBusiness
Consiliul Concurentei analizeaza concentrarea economica realizata de catre RTC Holding BV, prin dobandirea controlului unic asupra companiei Curiero, a anuntat marti institutia.
Concurenta analizeaza preluarea Curiero de catre RTC Holding

Autoritatea de concurenta va analiza operatiunea de concentrare economica din punct de vedere al posibilelor efecte anticoncurentiale, in conformitate cu Regulamentul privind autorizarea concentrarilor economice.

O decizie cu privire la aceasta operatiune urmeaza a fi luata, conform prevederilor legale, in termen de 30 de zile de la data la care notificarea este considerata efectiva.

Conform dispozitiilor Legii concurentei (nr. 21/1996), sunt supuse controlului si trebuie notificate Consiliului Concurentei, pentru analiza compatibilitatii lor cu un mediu concurential normal, operatiunile de concentrare economica ce depasesc pragurile valorice prevazute de lege.

Acestea sunt indeplinite daca cifra de afaceri cumulata a agentilor economici implicati intr-o operatiune de concentrare economica depaseste echivalentul in lei a 10 milioane euro.

In plus, trebuie sa exista cel putin doi agenti economici implicati in operatiune care sa realizeze pe teritoriul Romaniei, fiecare in parte, o cifra de afaceri mai mare decat echivalentul in lei a 4 milioane euro.

Compania Curiero este prezenta pe piata serviciilor postale si pe piata de transport marfa.

Grupul RTC Holding BV este prezent pe aceste piete prin intermediul TCE Logistica.

Curiero, unul dintre principalii operatori de servicii de curierat din Romania, va deveni companie membra a Grupului RTC, printr-un deal complex de schimb de actiuni si majorare de capital, in care RTC Holding devine actionar majoritar in Curiero si cedeaza o detinere minoritara in TCE Logistica, firma de cargo-LTL si curierat a holdingului RTC.

In decizia de fuziune a ambilor parteneri, nevoia de o companie mare in pozitia a treia pe piata de curierat si consolidarea pozitiei de lider pe zona de cargo a fost esentiala, au mentionat reprezentantii celor doua companii in luna iunie.

„Desi pe piata au mai avut loc tranzactii anul acesta, RTC si Curiero au facut o miscare unica in Romania – primul pas spre o consolidare reala a pietei de curierat, o piata care a cunoscut o puternica fragmentare in perioada 2002- 2008, cu efecte devastatoare asupra tarifelor, marjelor dar mai ales a calitatii serviciilor firmelor de curierat care nu au investit in calitate. Este o miscare strategica, care ne va aduce in pozitia de lider in urmatorii 2 ani”, a declarat la inceputul lunii iunie Bogdan Carcu, presedintele Curiero.

„Orice firma de curierat, pentru a asigura un serviciu de calitate, trebuie sa sustina chirii si rute la un nivel de cost de minim 1 milion de euro pe an. Pentru o firma mica de curierat, cum ar fi Roexpres (care a dat faliment acum cateva saptamani), aceasta reprezinta 20-30% din rulaj”, declara la inceputul lunii trecute Octavian Radu, presedintele si fondatorul grupului RTC

„Pentru TCE si/sau Curiero, aceste costuri reprezentau 7-10 % din rulaj, iar pe viitor, pentru cele doua firme reunite, aceste costuri fixe se „reduc” la doar 3-4 % din rulaj, similar cu primele doua firme de curierat din Romania. Fuziunea Curiero cu TCE cred ca era singura solutie pentru a ne pastra nivelul de competitivitate pe termen mediu si lung”, a adaugat presedintele RTC .

Conform legislatiei in vigoare, procesul de fuziune va avea loc dupa obtinerea acordului Consiliului Concurentei.

Cele doua companii isi pastreaza angajatii si managementul, urmand ca Bogdan Carcu, presedintele Curiero, sa ocupe un loc in boardul ambelor firme. Dupa realizarea fuziunii, serviciile de curierat si de cargo-LTL vor ramane separate, dar se vor desfasura pe platforme logistice si software comune.

TCE Logistica este divizia de logistica a RTC Holding � unul din cele mai mari grupuri de distributie si retail din Romania. In 2006, TCE Logistica a realizat o cifra de afaceri de 8,5 milioane euro, iar in 2007 rulajul companiei a atins valoarea de 11 milioane euro.

Curiero asigura la nivel national servicii de curierat rapid, curierat expres local si curierat postal. In 2007, Curiero a inregistrat o cifra de afaceri de 14 milioane euro, cu 85% mai mare decat in 2006.