- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Cora si-a deschis al 4-lea hipermarket din Bucuresti, dupa investitii de 47 mil. euro (Galerie Foto)

27 Nov, 11:09 • adrian.mihaltianu
Cora Romania a deschis marti, 27 noiembrie 2012, un centru comercial pe soseaua Alexandriei din Bucuresti, ajungand astfel la 4 magazine in Capitala si 10 la nivel national. Noul centru comercial are o suprafata construita de 53.000 metri patrati si a fost ridicat in urma unei investitii de 47 milioane de euro.
Cora si-a deschis al 4-lea hipermarket din Bucuresti, dupa investitii de 47 mil. euro (Galerie Foto)

Atat la constructia propriu zisa, cat si pentru exploatarea spatiului, s-au folosit solutii tehnice care optimizeaza consumul de energie, asa incat Cora Alexandriei a obtinut certificarea BREEAM de constructie verde de Clasa A.

Astfel, retailerul a deschis al doilea magazin certificat ecologic, dupa cel inaugurat pe 8 noiembrie la Bacau.

Cora Alexandriei include un hipermarket cu o arie de vanzare de aproximativ 9.000 metri patrati si 50 de case de marcat, o galerie de 5.000 metri patrati cu 40 de magazine,  980 de locuri de parcare si spatii verzi de 4.000 metri patrati, potrivit lui Eugen Zbircea, director Cora Alexandriei.

Ca si la Bacau, la Cora Alexandriei s-au folosit mai multe sisteme si idei inovative pentru protejarea mediului. Inovatiile au fost folosite atat la constructia propriu zisa a centrului comercial, cat si la echipamentele de exploatare a spatiului.

Astfel, pentru iluminare au fost montate 150 de tuburi solare care capteaza lumina naturala si o redistribuie la interior fara a crea efect de sera. Tuburile solare pot asigura pe timp de zi, 100% din lumina necesara spatiului de birouri si 50% din lumina necesara suprafetei de vanzare.

Pentru iluminarea ariei de vanzare au fost montate mai aproape de sol, corpuri de iluminat care consuma cu 30% mai putina energie decat tuburile folosite in mod normal si LED-uri in loc de becuri incandescente, care au fata de acestea din urma un consum cu 50% mai mic. Dispersia luminii este mai buna, iar consumul de energie este astfel redus.

De asemenea, peretii fatadelor au o termoizolatie de 15 cm grosime, iar acoperisul de 20 de cm – aproape dublu fata de constructiile curente, ceea ce va duce la reducerea cu cel putin 30% a energiei pentru exploatarea centrului comercial. Subsolul are o termoizolatie suplimentara de 10 cm care reduce la minim pierderile de energie.

In noul centru comercial exista recuperatoare de caldura montate pe sistemele de aer conditionat care extrag aproape 90% din caldura aerului degajat de acestea la exterior si o refolosesc pentru sistemele de incalzire pe timpul iernii sau ca sursa de energie pentru a produce aer rece pe timp de vara.

Conform retailerului, apa calda a toaletelor se produce cu ajutorul panourilor solare si a recuperatoarelor de caldura. Consumul de apa este optimizat cu senzori. Uscatoarele de maini din toalete sunt de tip air blade si economisesc energie.

Cladirea este controlata de un creier electronic

„Cladirea este prevazuta cu un Sistem Informatizat de Gestiune, un fel de creier electronic prin care sunt controlate in timp real toate instalatiile, asa incat in orice moment se poate eficientiza consumul”, au precizat oficialii Cora.

Tototada, retailerul a inclus si sisteme moderne de protectie a mediului. Astfel, apa de ploaie este colectata intr-un rezervor de 300 metri cubi (aproximativ 18 camioane cisterna) si utilizata pentru udarea spatiilor verzi.

In acelasi timp, apele uzate sunt tratate, in funcsie de factorul de poluare, de separatoare de hidrocarburi sau separatoare de grasimi si statii de tratare. Apa evacuata astfel in mediu are puritatea apei de rau.

In spatele magazinului exista un sistem de compost unde se depoziteaza deseurile vegetale care se transforma in ingrasamant natural pentru spatiile verzi.

De asemenea, exista si un sistem informatic de protectie impotriva incendiilor care detecteaza imediat in ce zona exista fum, asa incat pompierii sa intervina direct acolo. Dupa ce este detectat fumul, se da alarma, se opreste climatizarea pentru ca fumul sa nu patrunda si in alte incaperi, se pornesc ventilatoarele care evacueaza fumul, iar splinkerele speciale formeaza o perdea de apa care scade imediat temperatura aerului.

Cora Romania are in prezent zece magazine, atat in centre comerciale proprii, cat si in spatii inchiriate, dintre care patru la Bucuresti (Alexandriei, Pantelimon, Lujerului si Sun Plaza) si sase in provincie, la Cluj Napoca, Baia Mare, Arad, Drobeta Turnu Severin, Constanta si Bacau.