- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Creditarea a crescut cu 24% in primul semestru, la 212 mld. lei

23 Oct, 13:18 • adrian.mihaltianu
Bancile si institutiile financiare nebancare (IFN) au acordat in primele 6 luni ale acestui an credite in valoare de 212,1 mld. lei (57,8 mld. euro), in crestere cu circa 24% fata de S1 din 2007, a declarat joi Angela Dimonu, seful serviciului reglementare activitati financiare si IFN din cadrul BNR.
Creditarea a crescut cu 24% in primul semestru, la 212 mld. lei

Din totalul imprumuturilor, bancile (institutiile de credit) au acordat, in primul semestru din acest an, imprumuturi in valoare de 178,2 miliarde lei (48,5 mld. euro), detinand 84% din piata creditelor.

IFN-urile au o pondere de 16%, cu credite de 33,9 miliarde lei (9,2 miliarde euro), conform datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Din totalul creditelor acordate de IFN-uri, 31,14 miliarde lei au fost date de cele 48 de societati inscrise in Registrul Special, restul de 2,78 miliarde lei, fiind acordate de cele 174 de companii di Registrul General.

Leasingul financiar a avut cea mai mare pondere (70%) din totalul creditelor acordate de IFN-uri in primele sase luni, insumand 23,6 miliarde lei, conform BNR.

Creditele de consum acordate de INF-uri pana la jumaatatea anului s-au ridicat la 2,1 miliarde lei, cele pentru investitii imobiliare la 1,6 miliarde lei, creditele de trezorerie la 1,2 miliarde lei, restul de 4,9 miliarde lei reprezentand alte tipuri de credite acordate de IFN-uri.

Cat priveste creditele acordate de institutiile de credit din Romania, 75% au fost credite de consum, in valoare de 65,5 miliarde lei, 20% – credite ipotecare, de 17,3 miliarde lei, iar 4,1 miliarde lei fiind acordate pentru alte tipuri de credite.

BNR a invitat IFN-urile la discutii

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a invitat la discutii, in cursul lunii viitoare, institutiile financiare nebancare (IFN), in legatura cu posibilitatea acestora de a avea acces la informatii furnizate de Centrala Riscurilor Bancare (CRB), a declarat Angela Dimonu.

Aceasta a mentionat ca in prezent, se lucreaza la proiectul de modificare a reglementarii privind accesul la informatii furnizate de Centrala Riscurilor Bancare (CRB).

„Invitam IFN-urile in cursul lunii vitoare pentru discutii pe aceasta tema”, a spus reprezentantul BNR.

Jean-Claude Boloux, presedintele Asociatiei Societatilor Financiare (ALB) a afirmat ca in prezent, institutiile financiare nebancare (IFN) nu au acces la baza de date privind managementul riscului la Centrala Riscurilor Bancare, dar nici la Biroul de Credit.

„Daca aceste institutii ar avea acces la baza de date de management al riscurilor, incidenta de neplata creditelor acordate de IFN-uri ar fi mai mica”, considera Jean-Claude Boloux.

„De aceea avem nevoie de BNR si de o reglementare puternica pe aceasta piata”, a adaugat Boloux.

Jean-Claude Boloux a demarat o colaborare cu Politia Romana in ce priveste accesul la informatii, deoarece este datoria asociatiei sa controleze riscul si sa evite frauda.

O alta problema din piata semnalata de presedintele ALB se refera la diferentierea IFN-urilor in doua registre distincte, respectiv Registrul General si Registrul Special, care impun reguli diferite, ce duce la o competitie neloiala.

Pe de alta parte, reprezentantii BNR au spus ca IFN-urile au fost repartizate de la inceput in doua registre si nu se intentioneaza a se modifica aceasta structura.

„BNR nu are nici resursele necesare, nici motivatia si nici temeiul legal de a supraveghea toate entitatile prezente in Registrul General, iar ceea ce conteaza pentru stabilitatea financiara sunt cele aproximativ 50 de entitati din Registrul Special, care cumuleaza peste 90% din volumul total al afacerilor IFN-urilor”, a declarat Angela Dimonu.

O alta cauza a competitiei neloiale sunt companiile un Uniunea Europeana care activeaza pe piata locala in baza pasaportului european, acestea supunandu-se reglementarilor din tara de provenienta, conform Boloux.