- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Creditele pentru studii: Cum se pregatesc bancile de inceperea scolii

03 Sep, 00:10 • adrian.mihaltianu
"Ai carte, ai parte", spune un vechi proverb. Noul an scolar se apropie cu pasi repezi, iar de acest eveniment nu au uitat nici bancile de pe piata locala, care au pregatit diferite credite dedicate celor care doresc sa urmeze studii universitare si postuniversitare. Vezi ce imprumut poti lua si la ce dobanzi.
Creditele pentru studii: Cum se pregatesc bancile de inceperea scolii

Spre exemplu, [b]CEC Bank[/b] a lansat „Creditul pentru studii postuniversitare”, destinat persoanelor fizice, absolventi ai unei forme de invatamant superior, in vederea achitarii taxelor pentru studii postuniversitare (MBA, studii de perfectionare, recalificare, doctorat, a doua facultate etc.).
 
Creditul se acorda in lei, pe o durata de maximum [b]7 ani[/b]. Nivelul maxim al creditului este de [b]65.000 lei[/b], inclusiv, nefiind obligatorie constituirea aportului propriu. Varsta acceptata a clientului pentru contractarea creditului este intre 23 si 50 ani.

„Creditul pentru studii se adreseaza absolventilor unei forme de invatamant superior care au fost acceptati la o universitate acreditata din tara sau din strainatate pentru efectuarea de studii post universitare”, a declarat Radu Gratian Ghetea, presedintele CEC Bank.

Dobanda este variabila, in prezent aceasta fiind de [b]9,31%[/b] (Robor la 3 luni + 4 p.p.), conform datelor de pe siteul bancii. De asemenea, clientii mai au de achitat un comision de analiza dosar de 100 lei si un comision de administrare de 0,3%, aplicabil lunar la soldul curent al creditului.

Si [b]Banca Italo Romena[/b] a lansat recent „Creditul pentru cariera” adresat persoanelor care doresc sa urmeze studii universitare si postuniversitare (masterat, MBA, doctorat), in cadrul institutiilor de invatamant din tara sau din strainatate.

„Tinerii reprezinta comoara oricarei natiuni, formarea profesionala fiind esentiala pentru viitorul oricarei persoane”, a subliniat Roberto Broggini, directorul comercial al Bancii Italo Romena.

Creditul poate fi folosit pentru plata taxelor de studii precum si a cheltuielilor de cazare si masa pe perioada studiilor, avand capacitatea de a acoperi pana la 100% din valoarea acestora. Suma finantata ajunge [b]pana la 40.000 de euro sau echivalentul in lei[/b], in timp ce durata creditului este de pana la [b]7 ani[/b], existand posibilitatea acordarii unei perioade de gratie de maximum 2 ani pentru rambursarea capitalului, timp in care clientul va plati doar dobanda.

Rata de dobanda a creditului este variabila si anume [b]Euribor la 3 luni plus 9,50 p.p.[/b] pe an pentru finantarile acordate in euro, respectiv [b]Robor la 3 luni plus 8,50 p.p.[/b] pe an pentru finantarile acordate in lei.

„Creditul pentru cariera” poate fi garantat cu garantii personale si/sau reale ale beneficiarului sau ale altor trei membri ai familiei sale in calitate de codebitori. Astfel, in situatia in care beneficiarul studiilor finantate nu realizeaza venituri, membrii familiei sale, in calitate de codebitori, pot sa garanteze finantarea cu propriile venituri din salarii sau din exercitarea de activitati independente, din chirii, dividende si/sau cu garantii reale imobiliare.

De asemenea, [b]Banca Comerciala Romana (BCR)[/b] a lansat un credit pentru plata taxelor de studii, in lei sau valuta. Dobanda este fixa sau variabila, iar valoarea creditului poate ajunge [b]pana la 50.000 euro[/b], in cazul imprumuturilor garantate cu ipoteca, pe o perioada de maximum [b]
15 ani[/b].

[img=3279]Academic BCR[/img]
Creditele pot fi folosite pentru plata taxelor de studii (postliceale, universitare sau postuniversitare: masterat, doctorat, MBA, ACCA, alte studii postuniversitare pentru domenii aplicate), efectuate in tara sau in strainatate si a cheltuielilor de cazare si masa pe perioada efectuarii studiilor.

Creditul pentru studii negarantat – Academic BCR – este acordat in lei cu dobanda fixa si poate avea o valoare maxima de 30.000 de lei pentru o perioada de maxim 7 ani, in cazul studiilor postliceale sau universitare si 88.000 de lei pentru o perioada de maxim 10 ani,  in cazul studiilor postuniversitare.

[img=3280]Academic Plus BCR[/img]
Creditul pentru studii garantat cu ipoteca imobiliara – Academic Plus BCR – este acordat in lei si valuta si poate avea o valoare maxima de 25.000 euro (sau echivalent lei) pentru o perioada de maxim 7 ani, in cazul studiilor postliceale sau universitare si 50.000 euro (sau echivalent lei) pentru o perioada de maxim 15 ani,  in cazul studiilor postuniversitare.

Dobanda creditului poate fi fixa pe o perioada initiala de 2 ani, sau variabila pe toata durata creditului.

Banii sunt virati de banca direct in contul institutiei de invatamant, integral sau in transe anuale ori semestriale, pe toata durata studiilor, pe baza de documente justificative.

In acelasi timp, [b]Banca Comerciala Carpatica (BCC) [/b] are in portofoliu doua credite pentru studii – cu sau fara ipoteca – suma maxima fiind de [b]100.000 euro[/b] sau echivalent in lei. Perioada de creditare ajunge pana la maximul [b]35 ani[/b]

[img=3281]Carpatica – Credit pentru studii fara ipoteca imobiliara [/img]
Creditul pentru studii fara ipoteca imobiliara este acordat pentru plata studiilor atat in tara, cat si in afara tarii, pe o perioada de cel mult 10 ani, in lei sau euro. Suma maxima este de 10.000 euro, echivalent in lei.

Solicitantul acestui credit trebuie sa aiba un venit pe familie (pentru care s-au prezentat documente) mai mare sau egal de 1.300 lei, iar  vechimea la actualul loc de munca trebuie sa fie de minim 6 luni.

In cazul creditului cu ipoteca, suma acordata urca pana la 100.000 de euro sau echivalent in lei, pe o perioada maxima de 35 ani.

[img=3282]Carpatica – Credit pentru studii cu ipoteca imobiliara[/img]
Banca ofera si o perioada de gratie, la solicitarea clientului, de 12 luni de la data acordarii creditului la plata principalului.

Clientii eligibili pentru aceste imprumuturi sunt cetateni romani cu domiciliul sau locul de munca in judetul in care isi are sediul unitatea BCC inainteaza spre analiza creditul, sau in judete limitrofe. Varsta maxima la sfarsitul perioadei de  creditare este cel mult 70 ani ani.

Totodata, [b]UniCredit Tiriac Bank[/b] ofera credite pentru studii,  in lei sau in euro, in valoare de pana la [b]45.000 de euro[/b] (sau echivalentul in lei).

Perioada imprumutului este cuprinsa intre 1 si [b]10 ani[/b] (5 ani pentru credite mai mici de 5.000 euro), conform bancii.

Dobanda variabila este in prezent de [b]8,46%[/b] pe an la creditele in lei (Robor la 6 luni +3 p.p.) sau [b]7,426%[/b] la euro (Euribor la 6 luni + 6,5 p.p.).

Valoarea maxima finantata este de pana la 80% din valoarea imobilelor aduse in garantie. Banca accepta pana la 2 codebitori.

[b]BRD – Groupe Societe Generale[/b] are in portofoliu „Creditul 10”, prin care studentii pot imprumuta pana la [b]13.000 lei[/b].

Perioada de rambursare este de cel mult 10 ani. Banca ofera si o perioada de gratie de pana la 12 luni, timp in care clientii platesc doar dobanda, comisioanele si prima de asigurare.

In acelasi timp, [b]Bank Leumi Romania[/b] finanteaza clientii care urmeaza cursurile unui program MBA (Master of Business Administration) din Romania sau strainatate. Suma imprumutata este de minim 3.000 euro si maxim [b]90% din valoarea MBA-ului[/b].

Perioada de acordare este de maximum [b]10 ani[/b], creditul fiind in lei sau euro.

Dobanda pentru un credit fara garantii imobiliare (sub 5.000 euro) este de [b]9,15%[/b] la euro (Euribor la 3 luni + 8,50 p.p.) si de [b]12,28%[/b] la lei (Robor la 3 luni + 7,00 p.p.), conform datelor de pe siteul bancii.

In cazul creditului cu garantie imobiliara (peste 5.000 euro), dobanda este de [b]7,15%[/b] la euro (Euribor la 3 luni + 6,50 p.p.) si de [b]10,28%[/b] la lei (Robor la 3 luni + 5,00 p.p.).

Si [b]Bank of Cyprus[/b] ofera credite celor care urmeaza programele de MBA ale The Open University Business School si City University of Seattle – SUA.

Valoarea creditului este de maximum [b]10.000 euro[/b], dar nu mai mult decat valoarea costurilor aferente programului MBA conform documentelor justificative, iar perioada de creditare este intre 2 si [b]8 ani[/b].

Dobanda anuala este variabila in functie de [b]Euribor la 3 luni plus 13,9%[/b].