- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Creşterea lentă a economiei zonei euro poate amplifica riscurile la adresa stabilităţii financiare. Avertisment din partea BCE

22 Nov, 15:36 • Fundeanu Madalina
Creşterea lentă a economiei zonei euro ameninţă să amplifice riscurile la adresa stabilităţii financiare. Dacă impactul înăspririi politicii monetare de către BCE continuă să producă efecte, veniturile gospodăriilor şi ale companiilor, precum şi finanţele publice ar putea resimţi efecte suplimentare.
Creşterea lentă a economiei zonei euro poate amplifica riscurile la adresa stabilităţii financiare. Avertisment din partea BCE

Creşterea lentă a economiei zonei euro ameninţă să amplifice riscurile la adresa stabilităţii financiare cauzate de ratele mai ridicate ale dobânzilor, avertizează Banca Centrală Europeană, transmite Bloomberg, conform Agerpres.

Riscurile provocate de creșterea lentă a economiei zonei euro

Dacă impactul înăspririi politicii monetare de către BCE continuă să producă efecte, veniturile gospodăriilor şi ale companiilor, precum şi finanţele publice ar putea resimţi efecte suplimentare, dacă economia continuă să aibă o evoluţie dezamăgitoare, se arată într-un raport al BCE.

„Perspectivele economice slabe, alături de consecinţele inflaţiei ridicate afectează capacitatea oamenilor, firmelor şi guvernelor de a-şi rambursa datoriile. Este critic să rămânem vigilenţi, în condiţiile în care economia se confruntă cu rate ridicate ale dobânzilor, sporirea incertitudinilor şi tensiuni geopolitice”, a afirmat vicepreşedintele Băncii Centrale Europene, Luis de Guindos.

Perspectivele economice ale zonei euro s-au înrăutăţit şi o recesiune este posibilă, după ce PIB-ul s-a contractat cu 0,1% în trimestrul trei din 2023. Pentru 2024 este previzionată doar o uşoară redresare a activităţii economice, în timp ce riscurile la adresa perspectivelor, cum ar fi impactul majorării dobânzilor şi tensiunile geopolitice au dominat probabil discuţiile la reuniunea Consiliului guvernatorilor BCE din octombrie.

Citește și: Program de investiții în infrastructura de sănătate, de 10 miliarde de lei. „Sănătatea este un domeniu în care investițiile și preocuparea Guvernului pentru îmbunătățirea serviciilor trebuie să se regăsească permanent pe lista de priorități”

zona euro
zona euro

Pe de altă parte, pieţele financiare se aşteaptă în prezent la o aterizare uşoară, în care se observă moderarea inflaţiei fără a fi afectată semnificativ creşterea. Dovezile istorice sugerează că un astfel de scenariu este „dificil – deşi nu imposibil – de realizat în practică, în special ţinând cont de amplitudinea majorării dobânzilor într-o perioadă scurtă de timp, în timp ce surprizele negative la adresa perspectivelor de creştere riscă o corecţie dezordonată”, după cum este menționat în raport.

La reuniunea de politică monetară din 26 octombrie, Banca Centrală Europeană a luat o pauză după cel mai lung ciclu de majorare a dobânzilor din istoria de 25 de ani a instituţiei, subliniind că cele mai recente date arată că inflaţia încetineşte uşor spre ţinta de 2%. Așadar, rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 4,50%, 4,75% şi, respectiv, 4%. Acesta este cel mai ridicat nivel al dobânzii de la lansarea monedei euro în 1999.

BCE avertizează că a crescut numărul firmelor care intră în insolvenţă iar tendinţa ar putea continua, pe fondul evoluţiilor economice slabe şi al creşterii costurilor de creditare.

Mediul economic creează dificultăți pentru bănci, care până acum au beneficiat de pe urma majorării dobânzilor. Ăn acest moment creditorii majorează provizioanele pentru creditele neperformante, pentru că achitarea împrumuturilor devine din ce în ce mai dificilă.

Costurile de finanţare ale băncilor ar urma să crească și ele, căci concurenţa pentru depozite accelerează. Pentru limitarea riscurilor, BCE cere autorităţilor să prezerve rezervele de capital (capital buffers) şi apreciază că nivelul actual de profitabilitate al băncilor ar putea permite chiar o majorare a rezervelor în unele ţări.

„Situaţia pe pieţele obligaţiunilor suverane este bună şi nu se înregistrează volatilitate excesivă”, a punctat Guindos.

BCE susţine că negocierile din cadrul UE privind noile reglementări fiscale „induc o nesiguranţă sporită” iar ajungerea la un acord „este critică pentru ancorarea aşteptărilor privind sustenabilitatea datoriei şi o creştere sustenabilă, cuprinzătoare”.

„Cel mai sever scenariu pentru BCE ar fi să nu se ajungă la un acord”, în condiţiile în care pieţele au nevoie de clarificări privind “cadrul juridic şi normele care se aplică”, a declarat Guindos.

Vezi și: Parlamentul European a aprobat OFICIAL bugetul UE pe 2024. Siegfried Mureșan, despre deciziile pentru România: „Încheiem în mod oficial procedura bugetară”