- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Criza auto si caderea leului ar putea reduce asigurarile Casco cu 15% in 2009

15 Jan, 00:02 • adrian.mihaltianu
Asigurarile Casco vor avea de suferit in acest an in urma crizei de pe piata auto, dar si din pricina deprecierii leului, ponderea acestora putand scadea cu circa 15%, pana la 40% din piata asigurarilor generale.
Criza auto si caderea leului ar putea reduce asigurarile Casco cu 15% in 2009

„Este greu de estimat cu cat vor scadea asigurarile Casco, probabil cu peste 15%, ajungand foarte aproape de 40% din subscrierile din piata asigurarilor non-life, dupa ce in primele 9 luni din 2008 ponderea acestora era de 50%”, a declarat pentru DailyBusiness Radu Ionescu (foto), seful biroului asigurari auto al Generali Asigurari.

Acesta a mentionat ca ponderea Casco va depinde si de cresterea celorlalte asigurari din piata.

In primele 9 luni din 2008, asigurarile auto (Casco si RCA) reprezentau peste 76% din totalul asigurarilor generale.

Unul dintre motivele care duc la scaderea Casco este micsorarea numarului de masini cumparate in leasing sau prin credit, acestea fiind obligate sa aiba o astfel de asigurare, potrivit lui Radu Ionescu. Acesta a precizat ca asigurarea Casco este legata „100%” de piata de leasing.

„Pe de alta parte, expira multe contracte de leasing, care nu vor mai fi inlocuite cu new business (noi contracte)”, a adaugat reprezentantul Generali.

Radu Ionescu a amintit ca in privinta leasingului, sunt o multime de utilizatori, persoane fizice si juridice, care nu mai pot achita ratele si predau pur simplu autovehiculele societatilor de leasing.

Un alt motiv al acestei scaderi este deprecierea monedei nationale, care duce la cresterea primelor de asigurare Casco.

Aproape 100% din politele Casco pentru leasing sau credit se incheie cu stabilirea sumei asigurate si a primei anuale in valuta, plata primei de asigurare facandu-se la cursul euro/leu valabil la data platii.

„In consecinta, ratele de prima de plata urmaresc evolutia cursului valutar. Daca o rata de prima este de 100 euro, ea va costa in moneda romaneasca aproximativ 420 lei, dupa ce acum 3 luni costa doar 378 lei”, a spus oficialul Generali.

El a aratat ca primii care renunta la Casco sunt persoanele fizice. „Sunt privilegiati cei care colaboreaza de mai mult timp cu un asigurator si au un bonus mare, cu o prima convenabila”, a mentionat Ionescu.

Oficialul Generali considera ca persoanele juridice vor renunta mai greu la Casco, acestea putandu-se orienta catre oferte mai convenabile sau pot accepta o fransiza (partea din asigurare pe care o suporta asiguratul – n.r.).

Potrivit Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), asiguratii Casco nu mai sunt obligati sa treaca pe la Politie, incepand cu 1 ianuarie 2009, pentru intocmirea actelor constatatoare in cazul accidentelor fara victime, soldate doar cu avarierea masinii personale, acestia adresandu-se direct asiguratorului.