- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Criza franeaza inflatia. Vezi cum vor evolua preturile pana la finele anului

10 Sep, 12:28 • razvan.codorean
Criza economica are, in mod paradoxal, si efecte pozitive. Firmele se tem sa mai creasca preturile in conditiile in care romanii cheltuie tot mai putin. Analistii economici, citati de DailyBusiness.ro, nu exclud ca preturile sa scada in aceasta toamna.
Criza franeaza inflatia. Vezi cum vor evolua preturile pana la finele anului

Inflatia s-a temperat in luna august la 0,23%, dupa avansul de 2,58% din iulie, determinat de majorarea TVA de la 19 la 24%. Preturile produselor nealimentare au ramas, in general neschimbate, in timp ce alimentele s-au scumpit cu 0,4%.

Analistii economici pun aceasta evolutie pe seama efectelor crizei economice.”Firmele nu si-au mai permis sa creasca preturile, in conditiile in care cererea este tot mai redusa”, a declarat consultantul economic Bogdan Baltazar.

In opinia sa, efectele cresterii TVA-ului s-au estompat, iar de acum incolo, preturile nu prea mai au de ce sa creasca, poate doar cele din import, ca urmare a influentei cursului valutar. ”Multe dintre firme vor prefera sa suporte eventualele cresteri de costuri, in tentativa de a-si pastra cota de piata”, a mai spus consultantul.
[img=860][/img]

Datele Institutului National de Statistica (INS) arata ca in luna august, cel mai mult s-au scumpit legumele si conservele din legume, cu 3,14% si asta pentru ca cele mai multe vin din import. La fel, citricele s-au scumpit cu 1,17%. In rest, preturile s-au mentinut stabile. Zaharul s-a ieftinit cu 0,3%, cartofii cu 0,5%, iar fructele proaspete cu 1,3%.

Alimentele s-ar putea ieftini in aceasta toamna

Analistii estimeaza ca, in toamna, preturile unor produse alimentare ar putea chiar sa scada. ”In general, in toamna, exista o tendinta de scadere a preturilor produselor alimentare. Apar pe piata recoltele noi”, explica analistul Aurelian Dochia.

El estimeaza ca singurele produse care ar putea inregistra cresteri de preturi vor fi cele din import, influentate de cursul de schimb. ”Asistam, in ultima vreme, la o tendinta de depreciere usoara pentru leu, iar daca acest fenomen se va mentine, ar urma sa influenteze usor produsele din import. Efectele vor fi insa reduse”, a declarat Dochia.
[img=861][/img]

Potrivit analistului Cristian Dinulescu, preturile ar putea creste ceva mai puternic in decembrie. ”In general, in decembrie, cererea este mai ridicata, asa ca firmele nu vor ezita sa majoreze unele preturi”, afirma analistul.

”Pana atunci, insa, vom vedea tot mai multe promotii, discounturi, reduceri de preturi, pentru ca situatia vanzarilor este tot mai proasta. Majoritatea romanilor si-au redus cumparaturile la strictul necesar”, a mai spus Dinulescu.

Aceasta evolutie este anticipata si de Banca Nationala. Cristian Popa, viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), afirma recent, intr-o conferinta, ca „marele avantaj care actioneaza in favoarea dezinflatiei, este gap-ul (diferenta n.r.) negativ de cerere”.

„Am observat ca marile lanturi de magazine prefera sa absoarba cresterea TVA in favoarea consumatorilor”, a spus Popa, explicand ca o parte din efectul cresterii taxei pe valoarea adaugata asupra inflatiei ar putea fi dizolvata de concurenta din piata.

Potrivit estimarilor Asociatiei Analistilor Financiar Bancari, inflatia va atinge, in acest an, nivelul de 7,9%. BNR a revizuit prognoza de inflatie pentru finalul lui 2010, de la 3,7% la 7,8%, ca urmare a cresterii TVA.

In varianta finala a scrisorii de intentie catre Fondul Monetar International (FMI), Guvernul estimeaza ca inflatia va ajunge la 7-8% la finele anului.