Finante-Banci

Cum ne vad investitorii: O tara „sufocata de smecheri, fufe si cocalari”

17 Aug, 00:07 • razvan.codorean
Cum arata azi Romania? Virtutile epocii noastre nu mai sunt efortul, educatia, meritocratia. Eroii vremii? Guralivii, plagiatorii, caftangiii. Opinii dure, exprimate de expertii in economie. Intr-o perioada in care criza politica se afla la apogeu, intrebarea principala este: cum scapam de ei?
Cum ne vad investitorii: O tara sufocata de smecheri, fufe si cocalari

O lupta politica marcata de certuri nesfarsite, intr-o confruntare politica extrem de incinsa, relata recent Deutsche Welle (DW) [url=http://www.adevarul.ro/international/Deutsche-Welle-Romania-luat-o-razna_0_755324503.html]intr-un articol[/url] intitulat “Romania a luat-o razna”.

Cam asa se vede Romania din exterior. Si atunci, de ce ne miram ca investitiile straine au scazut, ca bancile scot banii din tara, ca marii tur-operatori din turism ne parasesc?

Ce este de facut in aceasta situatie? “Solutia rationala – singura fezabila, in opinia mea – ar fi consolidarea unui minim consens politic pentru numirea unui guvern de tehnocrati care sa reconstruiasca credibilitatea internationala a tarii si sa pregateasca alegeri generale atat parlamentare, cat si prezidentiale in cel mai scurt timp”, afirma omul de afaceri Doru Lionachescu, de la Capital Partners, citat de [url=http://www.zf.ro/opinii/opinie-doru-lionachescu-romania-in-insolventa-politica-9935760]Ziarul Financiar[/url].

“Vor avea liderii romani actuali clarviziunea si smerenia de a opri derapajul evident al tarii catre insolventa politica? Sper, dar nu cred!”, mai spune acesta.

Potrivit omului de afaceri, situatia din Romania s-ar datora “deficitul colosal de oameni seriosi cu care ne confruntam”. 
[quote=Doru Lionachescu, om de afaceri]Romania este azi o tara sufocata de smecheri, de descurcareti, de fufe si de cocalari[/quote]
“Virtutile epocii noastre nu mai sunt efortul, educatia, meritocratia; eroii vremii sunt guralivii, plagiatorii, caftangiii. Ignoranta agresiva e norma, ciordeala de la stat medalia de onoare”, considera Lionachescu.

Pentru analistul Costi Rogozanu, marea problema o reprezinta deficitul economic. 

“Niciodata n-am vazut politica austeritatii mai vizibil lobbyistic-ideologica. Romania devine o poveste de cum poti trata o tara ca pe o Grecie, fara sa fi ajuns economic in acel hau. Deficitul este fundamental economic. De aici deriva tot restul de abuzuri”, [url=http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/suprarealism-deficitarii-democratici-sint-buni-de-plata-vizita-oficialului-sua-82977.html]considera acesta[/url].

“Romania s-a izolat aiurea in momentul in care trebuia sa constientizeze starea dificila a intregii  UE din punct de vedere economic si democratic. Intereseaza pe cineva democratia cu somajul pentru tineri sub 35 de ani sa treaca peste 50%? Eu cred ca nu”, a mai spus analistul.

Profesorul universitar de economie Bogdan Glavan vine cu alta solutie. “Ce-i de facut? Ce ne lipseste cu adevarat? Viziune ideologica. Partidele existente la ora actuala au o conturare ideologica prea vaga, ca sa fiu elegant”, afirma Glavan pe [url=http://www.logec.ro/]blogul sau[/url]. Diferentele dintre programele lor de guvernare sunt minime.

„Iar cand ajung la putere este si mai rau, fiecare isi aplica programul atat cat le permite FMI, UE sau lobby-stii din interiorul propriilor structuri. Social-democratii fac privatizari (prin care activele statului nu ajuns insa in circuitul veritabil al pietei). Liberalii cresc pensii si salarii sau – ca sa nu omit pe nimeni – cresc impozite. Totul fara viziune, fara convingere, fara argument. Din considerente de moment, din calcule electorale, din presiuni externe sau stimulente interne”, mai spune expertul.
[quote=Bogdan Glavan, profesor universitar de economie]Fara viziunea ideologica potrivita Romania nu va intreprinde niciodata reformele necesare pentru inlaturarea “deficitului economic” si cresterea rapida a nivelului de bunastare[/quote]
Fara politicieni manati de idealuri, valori si repere doctrinare, Romania va cadea mereu paguba colaterala in mijlocul luptelor pentru functii publice sau va esua inevitabil sub atenta obladuire a tehnocratului dezinteresat si lipsit de legitimitate”, mai spune analistul.

[b]Cand vom depasi “zgomotul” politic?[/b]

Potrivit analistilor, societatea romaneasca va intra intr-o perioada de normalitate atunci cand, la alegeri, vom pune stampila pe cei care vor veni cu un program, cu solutii, si nu vom mai vota dupa simpatii.

Intr-o analiza intitulata [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-companii/simptomul-cetateanului-turmentat-cand-vom-trece-de-la-eu-cu-cine-votez-la-eu-pentru-ce-votez-79152/]Simptomul cetateanului turmentat: Cand vom trece de la „Eu cu cine votez?” la „Eu pentru ce votez?”[/url], DailyBusiness.ro relata, recent, citandul pe economistul Bogdan Glavan, ca “o schimbare in Romania va avea loc atunci cand o miscare politica va intelege sa atraga la urne publicul care nu intreaba ‘eu cu cine votez?’, ci ‘eu pentru ce votez?’ 

“Cand dincolo de mutre vom vedea idei. Cand candidatii vor convinge romanii ca nu urmaresc sa ajunga la putere pentru a se folosi de impozitele pe care le platim, ci pentru a ne lasa mai multi bani reducand impozitele”, spune analistul economic Bogdan Glavan.  

Potrivit economistului, strategia inlocuirii persoanelor, nu a ideilor – in fond strategia inlocuirii etatismului cu un socialism cu alta fata sau, mai degraba, „alte fete” – este pierzatoare.
[quote=Cristian Dinulescu, analist economic]Romania are nevoie de conducatori care au construit ceva in viata lor, dincolo de vorbe. As prefera un om de afaceri unui politician bun doar de dat din gura[/quote]
Economistul Cristian Dinulescu crede ca va mai trece “multa apa pe Dunare” pana ce vom ajunge la acest deziderat. 

“Romanii isi aleg conducatorii inca dupa carisma personala. L-au avut pe ‘tatucul’ Iliescu, pe domn’ profesor Constantinescu, pe ‘smecherul’ Basescu. Ce urmeaza? Probabil vor alege tot un astfel de personaj, fie ca vorbim de don’ doctor Oprescu sau de intelectualul MRU”, spune acesta.

“Pentru mediul economic, lucrurile sunt insa foarte clare. Romania are nevoie de oameni care inteleg business-ul, care sunt capabili sa genereze un cadrul investitional stabil si atractiv, sa priveasca Romania va pe o firma pe care trebuie sa o creasca, sa plateasca salarii, sa o promoveze si sa ii caute parteneri de afaceri”, a mai spus acesta.