- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Datele INS sustin scenariul atingerii punctului critic al recesiunii in ultimul trimestru

09 Sep, 00:03 • razvan.codorean
Rezultatele statistice privind productia industriala, cifra de afaceri din industrie, comenzile si comertul, prezentate in ultimele zile de Institutul National de Statistica, indica faptul ca economia romaneasca resimte din plin efectele crizei. Luna iulie a adus insa o temperare a ritmului de scadere, confirmand astfel estimarile expertilor care indica o stopare a recesiunii in ultimul trimestru si o revenire economica in 2010.
Datele INS sustin scenariul atingerii punctului critic al recesiunii in ultimul trimestru

Potrivit datelor INS, productia industriala a scazut in luna iulie cu 6,9% fata de aceeasi luna din 2008, pe fondul restrangerii activitatii din sectoarele extractiv si de prelucrare. Statistica arata insa ca, fata de lunile anterioare, ritmul de scadere a productiei s-a temperat, confirmand astfel estimarile analistilor economici.

Astfel, de la 18% in decembrie, productia industriala a scazut cu 9,5% in aprilie, 9,8% in mai, 8,9% in iunie si cu 6,9% in luna iulie. Au fost inregistrate si primele semne pozitive, productia de energie electrica si termica, gaze si alte utilitati inregistrand o crestere de 8,9%.

[quote= Raport de analiza Citi]In ceea ce priveste productia, cea mai mare supriza provine din revenirea mai rapida decat era anticipat a industriei[/quote]
O evolutie similara o arata si cifra de afaceri in industrie, care a simtit punctul maxim al crizei in luna februarie, atunci cand a scazut cu 20,7%. De atunci, ritmul s-a temperat, stabilizandu-se temporar la -16,6% in lunile iunie si iulie, comparativ cu perioada similara din anul trecut. Chiar si in acest domeniu se intrevad insa semne pozitive, fata de luna iunie, in iulie afacerile din industrie marcand un avans de 0,2%.

Astfel fata de luna iunie, afacerile din industria prelucratoare si sectorul extractiv, cele care au scazut cel mai mult de la inceputul anului, au revenit in iulie pe crestere, chiar daca una mai mult simbolica, de 0,2%, respectiv cu 0,1%. Raportat la marile grupe industriale, statistica arata o evolutie pozitiva chiar mai puternica.

Fata de iunie, afacerile din industria bunurilor intermediare au marcat un avans de 4,1%, cele din industria energetica au raportat un plus de 3,3%, iar cele din sectorul bunurilor de uz curent de 1,3%.

Retailul, anul trecut unul dintre motoarele cresterii economice, a inregistrat, de asemenea, in iulie, un avans timid fata de luna precedenta.

Potrivit datelor INS, afacerile din comertul cu amanuntul au crescut cu 2,2% in iulie, dupa ce, pe fondul reducerii preturilor produselor industriale cu 1,38% fata de luna precedenta, vanzarile de produse nealimentare au sporit cu 2,3%, cele de alimente, bauturi si tutun, cu 0,5%, iar cele de carburanti au fost mai mari cu 0,2%.

Pe ansamblul primelor sapte luni, afacerile din comert marcheaza insa o scadere de 10,4% fata de performanta din 2008, pe fondul scaderii vanzarilor de carburanti si a produselor nealimentare, dovada faptul ca, in fata crizei, romanii si-au redus puternic cheltuielile.

La capitolul semnale pozitive, INS remarca, de asemenea, imbunatatirea productivitatii muncii, care a crescut in iulie cu 12,7%, avansul cel mai puternic fiind in industria prelucratoare, de 15,2%. Din pacate, cresterea productivitatii a intervenit pe fondul concedierilor si reducerii ritmului de crestere a salariilor de la 8,3% in iunie, la 6,3% in luna iulie. Acesta se situeaza insa peste indicele anual al preturilor de consum, ceea ce arata faptul ca angajatii din Romania nu au pierdut din puterea de cumparare in ultimul an.

Am depasit punctul maxim al crizei?

Datele statistice prezentate in ultimele zile de Institutul National de Statistica vin sa confirme in mare parte estimarile expertilor care estimau ca economia ar fi ajuns la finele primului semestru la punctul critic, iar a doua parte a anului ar urma sa aduca o stabilizare a situatiei, ce ar crea premizele unei cresteri economice in 2010, bineinteles in functie de evolutia economiei mondiale.

Potrivit ultimelor estimari prezentate de analistii de la ING si Citi, scaderea economica a Romaniei ar urma sa se situeze in jurul nivelului de 7,1%, sub procentul de 8,5% prognozat de FMI.

Spre deosebire de expertii Citi, care cred ca Romania a depasit pragul de jos in al doilea trimestru, analistii de la ING cred ca punctul maxim a fost simtit in intervalul iulie-septembrie.

Insa in ceea ce priveste trimestrul IV, estimarile converg catre o revenire usoara, ca urmare a efectului de baza, a unei reveniri mai rapide a economiei mondiale si a stimulilor monetari.

[quote=Raport de analiza ING]Credem ca produsul intern brut si-ar putea reveni in ultimul trimestru din acest an, iar economia ar putea creste cu 1,6% in 2010[/quote]
„O revenire mai puternica pare improbabila, in pofida unor discutii oficiale despre o scadere in V generata de un consum redus si de presiunile de adancire a deficitului bugetar”, precizeaza analistii de la ING.