- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

De ce a fost piata farmaceutica \”imuna\” pana acum la falimente rasunatoare

31 Mar, 14:58 • traian.badulescu
Jucatorii mari din industria farmaceutica locala au evitat pana in prezent falimentul datorita mentinerii la un nivel constant al consumului de medicamente, a explicat Dragos Dinu (foto), partener al firmei de consultanta Link Resource.
De ce a fost piata farmaceutica \imuna\ pana acum la falimente rasunatoare

„In timp ce cosul de cumparaturi s-a redus, consumul de medicamente a ramas acelasi”, a explicat Dragos Dinu de ce in industria farmaceutica nu s-au intamplat inca falimente rasunatoare precum in retail.

In plus, marii producatori care sustin piata au prelungit termenele de plata, a adaugat reprezentantul Link Resource.

El a mentionat ca un alt factor al intarzierii aparitiei de falimente rasunatoare in sectorul farmaceutic este si faptul ca efectele crizei s-au resimtit in domeniu abia din a doua jumatate a anului trecut.

Dragos Dinu nu exclude insa posibilitatea intrarii in faliment a unui mare jucator in perioada urmatoare.

„Totul depinde de cash-ul care va fi pompat in sistem”, a mentionat Dragos Dinu.

Piata farmaceutica din Romania ar putea creste peste media din UE in 2010

Dragos Dinu estimeaza ca in lipsa unui blocaj major in sistem, piata farmaceutica din Romania ar putea creste anul acesta cu pana la 10%.

Piata din Romania ar putea avea un avans superior celui mediu din Uniunea Europeana, potrivit reprezentantilor Link Resource.

Ei atrag insa atentia ca riscul unui blocaj financiar in urmatoarele 2-3 luni este foarte mare.

Reprezentantii Link Resource considera ca asteptarile populatiei nu pot fi gestionate cu un buget de 3,8% din produsul intern brut (PIB), cand acestea necesita o alocare de 7-8% din PIB.

Potrivit lor, sistemul de sanatate se confrunta cu doua probleme majore: lipsa finantarii, a lichiditatii din sistem si ineficienta in gestionarea fondurilor alocate serviciilor medicale.

Link Resource este o companie romaneasca de consultanta industriala, management si executie in industria medicala si farmaceutica. Structura companiei include la ora actuala 4 parteneri, 12 consultanti seniori si o retea de alti peste 30 de consultanti.

Link Resource estimeaza o cifra de afaceri in crestere cu 20-25% in acest an, pana la 1,3 milioane euro, dupa ce anul trecut a depasit nivelul de 1 mil. euro,