Finante-Banci

De ce am ajuns datori vanduti: Populatia Romaniei, analfabeta financiar

09 Apr, 00:07 • razvan.codorean
La economie e ca la fotbal, toata lumea crede ca se pricepe. Problemele intervin atunci cand oamenii trebuie sa isi puna priceperea la lucru si sa gestioneze banii de care dispun. Pentru ca orice greseala costa.
De ce am ajuns datori vanduti: Populatia Romaniei, analfabeta financiar

Unul dintre cei mai cunoscuti bancheri din Romania, Dan Pascariu, este convins de faptul ca romanii nu au cele mai elementare notiuni in domeniu. Presedintele Consiliului de Supraveghere Unicredit a declarat ca mai putin de 200.000 de romani detin cunostiinte din domeniul financiar si nu pot fi inselati de banci. 

„Analfabetismul financiar afecteaza 98% din populatie si s-ar putea sa fac o afirmatie riscanta pentru care voi fi criticat. Daca spun 99% inseamna ca mai putin de 200.000 de oameni din Romania sunt cat de cat alfabetizati financiar, inteleg ce inseamna finantele si sunt in masura sa ia decizii”, a declarat Dan Pascariu, la TMC.

Bancherul sustine ca, in aceste conditii, business-ul bancar se bazeaza in mare parte pe incredere. Cu alte cuvinte, daca instutitiile bancare reusesc sa isi convinga clientii ca pot sa le tina banii in siguranta, afacerea merge mai departe. Altfel, risca sa ramana fara capitaluri.

“Fara incredere, fara a avea incredere, bancile nu ar avea materia prima. Ca bancile sa poata sa functioneze, au nevoie de bani. Capitalul bancilor reprezinta mai putin de 10 % din totalul fondurilor cu care opereaza, 90% vine de la deponenti”, a explicat Pascariu.

Potrivit expertilor, lipsa educatiei financiare si larghetea cu care bancile au acordat credite in anii de boom economic au facut ca numarul total al romanilor cu cel putin un credit la banca sa depaseasca 4,5 milioane, ceea ce reprezinta aproape 50% din totalul populatiei active.

Media de credite pe cap de roman imprumutat este de 1,7. Peste 500.000 de romani au cel putin trei credite (doua la banci si unul la o institutie financiara nebancara – IFN), arata un document al Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

„Indatorarea semnificativa si rapida a populatiei in ultimii ani reclama o monitorizare atenta, avand in vedere ca nu exista o experienta la nivelul gospodariilor in gestionarea unor stocuri importante de datorii bancare de-a lungul unui intreg ciclu de afaceri si cu precadere in faza descendenta a acestuia, iar evolutiile actuale sunt preocupante”, precizeaza specialistii BNR in raportul asupra stabilitatii financiare.

Peste 10% din creditele acordate de bancile locale persoanelor fizice si companiilor au sanse zero de a mai fi rambursate. Potrivit  raportului  Bancii Nationale, romanii au pastrat totusi un comportament de plata foarte bun in privinta creditelor pentru garantate. Perspectiva pierderii locuintei a facut ca ponderea totala a restantelor sa se mentina la doar 3%. 

Pe de alta parte insa, creditele de consum si cardurile de credit acordate cu foarte mare usurinta in perioada 2006-2008 au generat restante de aproape 13,5% din total. De altfel, valoarea medie a creditelor cu cele mai mari probleme nu depaseste 5.000 de lei.