- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

De ce au fost angajati Bittman si Andrei Gheorghe la Finante: \”Vor compune Corul Disponibilizatilor\”

14 Jan, 00:02 • razvan.codorean
Vedeta de la Holograf, Dan Bittman, si fosta gazda a reality-show-ului ''Rataciti in Panama'', Andrei Gheorghe, vor avea o misiune aproape imposibila. Sa explice valul de concedieri si instituirea unor noi taxe, spun expertii in PR si analistii economici. Vor reusi? Daca am fi avut un program anti-criza coerent, ar fi avut sanse. Asa insa, isi vor da demisia in scurt timp, considera analistii.
De ce au fost angajati Bittman si Andrei Gheorghe la Finante: \Vor compune Corul Disponibilizatilor\

Numirea celor doua vedete la Ministerul Finantelor a surprins pe multa lume. Chiar daca ambii au afaceri, in special in domeniul show-biz si imobiliare, deci se pricep cat de cat la economie, desemnarea lor in calitate de consilieri de comunicare intr-un minister cheie in contextul crizei a starnit controverse.

Potrivit expertului in marketing Aneta Bogdan, managing partner al Brandient, si cea care a creat branduri precum Connex, CEC Bank, Flanco, Domo, este o realitate faptul ca statul roman are nevoie de o comunicare mai buna cu contribuabilul.

”Din pacate, la noi, autoritatile au evitat genul acesta de comunicare specializata, realizata de profesionisti”, a spus expertul, pentru DailyBusiness.ro.
[quote=Aneta Bogdan, managing partner Brandient]La Finante, ca peste tot de altfel, este nevoie de servicii profesionale de PR, mai ales in contextul actual[/quote]
Aneta Bogdan a declarat ca prefera sa nu se pronunte in ceea ce-i priveste pe cei doi consilieri ai ministrului Vladescu, precizand insa ca, in Occident, astfel de servicii sunt realizate de firme de profil.

Consultatul economic Bogdan Baltazar s-a declarat neplacut surprins de numirile lui Dan Bittman si Andrei Gheorghe la Ministerul de Finante.

”Ministerul de Finante reprezinta o institutie cheie in aceasta perioada. De acolo trebuie sa vina un mesaj clar pentru mediul de afaceri. Ma indoiesc ca prin numirea celor doi cunoscuti realizatori TV vom explica mai bine de ce avem nevoie de reforme. In primul rand, nu au un background care sa le permita o argumentatie”, a declarat consultantul.
[quote=Bogdan Baltazar, consultant economic]Numirea celor doi este o initiativa cel putin nefericita[/quote]
Analistul economic Ilie Serbanescu crede ca prin aceste decizii, ministrul Sebastian Vladescu o da in telenovele. ”Abia astept sa ii vad pe Bittman si pe Gheorghe intr-o dezbatere economica, sustinand punctul de vedere al ministerului. Sa nu se inteleaga gresit, nu le contest calitatile profesionale insa cred ca nu se afla in locul potrivit, cel putin acum”, a spus analistul.
[quote=Sebastian Vladescu, ministru de Finante]Vreau sa stiu ce gandeste populatia despre Ministerul de Finante[/quote]
De la ”Imnul Taxelor si Impozitelor” la ”Corul Disponiblizatilor”

Potrivit expertului in PR Marian Popa, de la GMS Media, dincolo de controversele legate de capacitatea celor doi de a asigura un mesaj coerent si profesionist, lucru care va trebui demonstrat in fapte, este interesant de vazut ce sarcini vor primi acestia.

Ministrul de Finante, Sebastian Vladescu, a anuntat ca Dan Bittman va fi consilierul sau pe ”probleme cu populatia”, iar Andrei Gheorghe a devenit consilier insarcinat cu „reformarea strategiei de comunicare”.

”Cei doi probabil vor trebui sa elaboreze o strategie de comunicare ceva mai digerabila de presa si populatie. De la comunicatele de presa, la declaratiile ministrului si la promovarea anumitor initiative legislative”, spune expertul. ”Cat de rau sta Ministerul Finantelor cu comunicarea se poate vedea accesand site-ul Ministerului”, a mai declarat expertul.

Potrivit lui Eugen Cristescu, managing partner la firma de consultanta Expert Business, cel mai probabil Bittman si Gheorghe vor fi oferiti drept ”carne de tun” nemultumitilor, de la sindicate la patronate si sociatea civila, in contextul masurilor de reforma dure pe care statul va trebui sa le ia ca urmare a acordului de finantare cu FMI.

”Dupa aprobarea bugetului in Parlament, vor incepe disponibilizarile, vom avea reforma pensiilor, se vor impune noi taxe, vezi cea de fast-food sau impozitul pe poluare. Urmeaza vremuri grele pe care ei vor trebui sa le explice, in direct la televizor. Vom avea un adevarat Ministerul Finantelor TV”.
[quote=Eugen Cristescu, managing partner Expert Business]Bittman si Gheorghe vor asigura interfata, tamponul, in fata nemultumirilor[/quote]
”Este o provocare pentru ei, pentru ca altfel nu inteleg de ce si-ar risca imaginea pentru un salariu de 2.000 de lei/luna, cat le va plati Vladescu”, a spus expertul.

Potrivit analistilor, este de asteptat astfel ca cele doua vedete sa compuna ”Corul Disponibilizatilor”, o compozitie ce se va juca, cel mai probabil, incepand din luna martie.

”La cinematografe ruleaza in prezent un film intitulat Up in the Air, cu George Clooney, in care acesta joaca rolul unui consultat special angajat de firme din toata America pentru a-si concedia salariatii fara prea mari batai de cap. La fel ca personajul din film, Bittman si Gheorghe vor trebui sa convinga lumea ca e mai bine sa plece fara scandal. Vor reusi? Nici daca le vor interpreta ”Corul Disponibilizatilor” pe muzica din ”Banii vorbesc”, nu le dau nicio sansa”, a declarat analistul economic Cristian Dinulescu.

Bittman, incantat de noul rol, Gheorghe ”muci” de atata munca

Cele doua vedete din show-biz-ul romanesc au intampinat in mod diferit intrebarile mass-media in privinta planurilor pe care le au la minister. Andrei Gheorghe, un tip flegmatic, s-a marginit in a preciza ca nu este purtatorul de cuvant, ci coordonatorul departamentului de comunicare al MF. In rest, a stat in aceste zile mereu in umbra lui Vladescu, marginindu-se la a observa modul in care decurg evenimentele.
[quote=Vladescu despre Andrei Gheorghe]Dupa trei zile era terminat, era muci, nu se mai tinea pe picioare. Nu a plecat din minister, dar acum face zilnic exercitii fizice si psihice ca sa reziste la cat e de munca in Ministerul Finantelor[/quote]
In schimb, Dan Bittman, un tip volubil, extrem de deschis, a raspuns intrebarilor jurnalistilor. El a declarat ca i-a prezentat deja ministrului Vladescu cateva probleme sensibile pe care vrea sa le abordeze, de la disponibilizarile de personal, la posibila inchidere a 3.000 de scoli.
[quote=Dan Bittman, consilier al ministrului Finantelor]Probabil rolul meu va fi ca acest minister sa nu mai fie privit ca un balaur cu 7 capete[/quote]
Vreau feedback de la populatie. Bittman fiind o persoana populara si care nu este legata de minister, vom putea avea o opinie obiectiva privind imaginea ministerului. El poate afla parerea populatiei. Vreau sa stiu ce gandeste populatia despre MFP”, a explicat Vladescu. ”Sper ca cei doi (Dan Bittman si Andrei Gheorghe – n.r.), impreuna cu oamenii tehnici de la Ministerul Finantelor, cum ar fi pe Trezorerie sau fonduri structurale, sa gaseasca modalitatea sa transmita informatia intr-un mod perceptibil”, a spus Vladescu in Parlament.

„Probabil ca domnul Vladescu incearca sa atraga si oameni care traiesc in viata normala, reala si, probabil, rolul meu va fi sa fac legatura intre lumea asta si cea a politicienilor, care au ajuns sa traiasca in alta lume”, a declarat Bittman. Solistul de la Holograf a declarat ca isi va continua activitatea artistica, inclusiv emisiunea de la TVR, Danut SRL.

In privinta carierei celor doua vedete la Ministerul Finantelor, opiniile expertilor converg catre un orizont destul de scurt de timp, de 3-6 luni. ”Nu cred ca vor rezista nici ei haosului si birocratiei tipic guvernamentale. Sa explici logic niste masuri absurde, in genul taxei pe fast-food, va fi intr-adevar o provocare”, a declarat consultantul economic Bogdan Baltazar.