- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Dobanzile la depozite nu acopera inflatia si vor continua sa scada

24 Mar, 00:01 • marian.rujoiu
Bancile comerciale mentin ridicate dobanzile la depozite, dar majoritatea practica un nivel sub rata inflatiei, de 7,6%. Astfel, castigul real ar putea fi mai mic decat cel efectiv, la maturitatea depozitului. BNR avertizeaza ca dobanzile vor continua sa scada, deoarece nivelurile sunt peste media din alte state europene.
Dobanzile la depozite nu acopera inflatia si vor continua sa scada

La lei, dobanda ajunge la un maxim de 7,75%, in timp ce BNR ofera 2,25% pe an, la facilitatea de depozit, iar la euro, nivelul poate atinge si 4%, mult peste dobanda de referinta a Bancii Centrale Europene, de 1%.

Eugen Radulescu, director in cadrul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), a declarat insa pentru DailyBusiness.ro ca nivelul actual al dobanzilor oferite pentru economisire nu va mai dura mult, fiind mult peste cel oferit de alte state europene.

Radulescu sustine ca un nivel corect al dobanzilor oferite pentru economii este cel care „reuseste sa depaseasca rata inflatiei viitoare”, respectiv a tintei de inflatie a BNR, care pentru anul in curs este de 3%.

Astfel, in ceea ce priveste economisirea in moneda nationala, dobanzile pentru depozite par sa tina cont mai mult de rata inflatiei reale, care a fost in februarie de 7,6%.

Dobanda la depozite, in functie de cererea de credite

De asemenea, reprezentantul BNR a mai adaugat ca rata dobanzii oferita la economisire urmeaza sa fie determinata de cererea si oferta de credite.

„O dobanda reala prea ridicata pentru depozite incurca creditarea, dar are efecte pozitive asupra presiunii inflationiste”, a precizat Radulescu.

In prezent, bancile locale ofera pentru lei o dobanda cuprinsa intre 7,75% pe an, practicata de ATE Bank, si 4% pe an, practicata de Bancpost, potrivit portalului conso.ro.

Astfel, pentru un depozit de 10.000 de lei, constituit pe o perioada de trei luni, cu o dobanda fixa, platita la maturitate, suma neta obtinuta va fi cuprinsa intre 193,75 lei, respectiv 100 de lei.

Top cele mai mari dobanzi

Potrivit aceluaisi portal, bancile care ofera cel mai ridicat nivel al dobanzilor pentru depozitele in lei, constituite pe o perioada de trei luni sunt:

ATE Bank – 7,75%pe an
Bank of Cyprus – 7,5% pe an
GarantiBank, Emporiki Bank, Credit Europe Bank,Millennium Bank – 7,25% pe an
CR Firenze – 7,15% pe an
Carpatica – 7,10% pe an

Cele mai multe banci, printre care BCR, MKB Nextebank, Ing Bank, Banca Romaneasca sau Intesa Sanpaolo Bank, ofera o dobanda de 7% pe an, pentr depozitul la trei luni.

Top cele mai mici dobanzi

La polul opus, cele mai mici dobanzi depozitele in lei, constituite pe o perioada de trei luni sunt:

Bancpost– 4% pe an
BCR – 4,10% pe an
UnicreditTiriac Bank – 4,15% pe an
BRD– 4,25% pe an

In ceea ce priveste economisirea in euro, dobanzile practicate de bancile comerciale pentru depozite variaza intre 4% pe an, la Carpatica si 1% pe an, la Bancpost.

De exemplu, pentru constituirea unui depozit de 10.000 de euro, pe o perioada de trei luni, dobanda neta astfel obtinuta va fi de 100, respectiv 25 de euro.

Cele mai mari dobanzi pentru euro

Cele mai mari dobanzi oferite pentru depozitele in euro, avand o maturitate de trei luni sunt practicate de :

Carpatica – 4% pe an
Bank of Cyprus– 3,85% pe an
Millennium Bank, ATE Bank 3,75% pe an
BCR, MKB Nextebank3,5% pe an
Piraeus Bank 3,35% pe an

La polul opus, cele mai mici dobanzi practicate la euro, la trei luni, potrivit aceleiasi platforme, sunt:

BRD 2,05% pe an
UnicreditTiriac Bank 1,35% pe an
Banca Feroviara 1,10% pe an
Bancpost 1% pe an

Pretul banilor a inceput sa scada inca de anul trecut, in ciuda nevoii de resurse si a campaniilor de atragere a acestora, desfasurate de banci in anii trecuti.

Dobanzi in scadere

Pe de alta parte, datele BNR arata ca in 2010, dobanzile au scazut anul trecut mai accelerat la credite decat la depozite, atat la lei, cat si la euro, reducerile fiind de pana la 5,89 puncte procentuale pentru moneda locala si de maxim 1,6 puncte in cazul euro.

In ciuda acestei tendinte, atat companiile cat si persoanele fizice continua sa economiseasca din ce in ce mai mult.

In ianuarie, depozitele firmelor si populatiei au scazut in ianuarie cu 1,8% fata de decembrie, la 174,3 miliarde lei, dar comparativ cu aceeasi luna a lui 2010, depozitele sunt mai mari cu 6,1%.

Potrivit bancii centrale, depozitele in lei ale gospodariilor populatiei au crescut in ianuarie cu 1% comparativ cu luna anterioara si cu 8,2% (1,1% in termeni reali) fata de ianuarie 2010, pana la 64,84 miliarde lei.

Firmele fac mai putine economii

Tot in ianuarie, economiile in lei ale persoanelor juridice s-au redus cu 5,9% fata de decembrie 2010, la 46,36 miliarde lei, valoarea este insa mai mare cu 14,1% (6,7% in termeni reali) comparativ cu ianuarie anul trecut.

Depozitele in valuta ale rezidentilor gospodarii ale populatiei si persoane juridice (societati nefinanciare si institutii financiare nemonetare), exprimate in lei, s-au diminuat in ianuarie cu 1,3% raportate la nivelul din decembrie, pana la 63,09 miliarde lei (exprimate in euro, scaderea a fost de 0,6%, pana la 14,82 miliarde euro).

Comparativ cu aceeasi luna a anului precedent, depozitele in valuta ale rezidentilor exprimate in lei au scazut cu 1,1% (exprimate in euro s-au diminuat cu 4,2%).