- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

E criza, romanii renunta sa-si mai asigure viata

13 May, 00:01 • adrian.mihaltianu
Numarul de romani care renunta la asigurarile de viata a crescut in primele 3 luni ale acestui an, in pofida faptului ca rezilierea reprezinta o "pierdere" pentru clienti, considera jucatorii din piata, chestionati de DailyBusiness.ro.
E criza, romanii renunta sa-si mai asigure viata

Printre motivele invocare de clienti se numara lipsa banilor si disponibilizarile. Totodata, este si o decizie emotionala, determinata si actuala situatie economica.

In cazul Generali Asigurari, numarul clientilor care au solicitat rascumparari in T1 2009 a crescut de aproape 2 ori fata de anul trecut, ajungand la aproximativ 150 in fiecare luna, a spus Ovidiu Racoveanu, directorul segmentului de asigurari de viata al companiei. Acesta a precizat ca portofoliul companiei este compus din aproximativ 80.000 clienti individuali.

Racoveanu a aratat ca valoarea rascumpararilor pentru politele individuale este de aproximativ 200.000 lei in fiecare luna, cele mai invocate motive ale clientilor fiind lipsa banilor si somajul.

Generali a mai spus ca aproximativ 80% din totalul rascumpararilor a fost reprezentat de persoanele fizice.

„Renuntarea la aceste polite este o mare pierdere pentru clienti. Ca orice alt tip de contract, si in cazul contractul de asigurari de viata, cel care alege sa il rezilieze inainte de termen trebuie sa plateasca penalitati”, a subliniat, la randul sau, Shah Rouf, CEO Aviva Romania.

„In plus, valoarea contului participantului (suma pe care o are in cont in acel moment) este mult diminuata de pretul redus al activelor de referinta, datorat valorii scazute a unit-urilor (unitatilor ? n.r.) din programele de investitii”, a adaugat Rouf.

[quote=Peter Kasyk, director general Grawe Romania]Daca situatia financiara actuala impune clientului reducerea cheltuielilor, solutia cea mai buna este intreruperea platilor la contractul de asigurare si nu rezilierea acestuia[/quote]

Reprezentantul Aviva a remarcat in primele 3 luni ale anului o usoara crestere a numarului de clienti care au renuntat la politele de asigurari, pe fondul situatiei din piata de capital.

Peter Kasyk, directorul general al Grawe Romania, a declarat ca numarul total de contracte reziliate de clienti in primele 3 luni ale anului 2009 este de 969, iar valoarea totala a acestora este de 1,263 milioane lei (circa 296.000 euro), portofoliul companiei cuprinzand aproximativ 159.000 de contracte.

Si Astra a inregistrat o crestere fireasca a rascumpararilor si intarzierilor de plata in primele 3 luni din 2009, dar nesemnificativa, raportata la valoarea totala a subscrierilor, si doar in acele cazuri in care beneficiul politei nu era de protectie, a spus Cornelia Scarlatescu, directorul directiei asigurari de viata din cadrul firmei.

Aceasta a precizat ca 80% dintre cei care au renuntat la polite sunt persoane fizice. „Firmele de constructii in general au solicitat o pasuire pentru plata primelor de asigurare sau au redus numarul persoanelor asigurate pe polita”, a mai spus reprezentantul Astra Asigurari.

Printre motivele invocate de clientii Astra care si-au rascumparat politele, se numara lipsa banilor, disponibilizari, falimente ale unor microintreprinderi, companii, reducerea bugetelor adresate asigurarilor in unele situatii.

Piata asigurarilor de viata va creste cu maxim 10% in 2009

Conform jucatorilor din domeniu, piata asigurarilor de viata va avea o crestere mai mica de 10% in acest an, in conditiile crizei economice ce afecteaza intreg sistemul de asigurari.

Grawe Romania se asteapta la o majorare de sub 10%, tinand cont de faptul ca exista o tendinta evidenta de conservare a nivelului de cheltuieli actual si de mediatizarea crizei ce afecteaza vanzarile.

„Anul acesta cresterea s-ar putea situa in jurul lui 5%, maxim 10%”, a precizat Ovidiu Racoveanu, reprezentantul Generali Asigurari.

Acesta a mentionat ca scaderea subscrierilor pe asigurari de viata inregistrata in primele luni din 2009 ar putea sa fie recuperata in a doua parte a anului, astfel ca am putea asista la o crestere moderata a pietei.

In acelasi timp, Cornelia Coman, directorul general al ING, considera ca piata va creste cu maxim 5% in acest an.

„In acest an, piata asigurarilor de viata va continua sa urce, insa intr-un ritm sensibil mai scazut dacat in 2008. As preciza si faptul ca nu toate companiile de asigurari vor inregistra cresteri fata de 2008, ca in mod cert vom asista la o revalorizare a produselor preferate de catre clienti si la o ajustare in jos a primelor medii subscrise”, a spus Silvia Sirb, directorul Aegon Asigurari de Viata.

Si reprezentantul Astra Asigurari estimeaza ca, in contextul actual social, financiar si cultural, in domeniul asigurarilor, cresterile nu vor fi semnificative in 2009, dar vor depinde mult de gradul de adancire al crizei.

„In 2009 vom remarca acelasi ritm ascendent, desi procentul de crestere nu va mai fi acelasi cu anii precendenti, datorita in primul rand conditiilor economice internationale”, a precizat Shah Rouf, CEO Aviva.

In 2008, piata asigurarilor de viata a crescut cu 24,11%, pana la 1,8 miliarde lei (488,35 mil. euro), reprezentand 20,5% din intreaga piata de asigurari.