- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

E indreptatit optimismul FMI? Ei cosmetizeaza realitatea, noi ramanem cu economia subterana, spun oamenii de afaceri

02 Nov, 00:01 • razvan.codorean
Estimarile optimiste ale expertilor FMI privind posibila iesire din recesiune a Romaniei pana la mijlocul anului viitor i-au surprins pe oamenii de afaceri chestionati de catre DailyBusiness.ro. Porumboiu, Ioan Micula, Bosanceanu, Stroe si Camelia Sucu explica care este, de fapt, situatia in economia reala.
E indreptatit optimismul FMI? Ei cosmetizeaza realitatea, noi ramanem cu economia subterana, spun oamenii de afaceri

Economia romaneasca nu o duce deloc bine

, fiind puternic afectata de scaderea cererii si de blocajul financiar. O eventuala revenire economica tine mai mult de „sentiment”, decat de rezultate financiare concrete. Cel putin asta arata rezultatele unui sondaj ad-hoc realizat de catre DailyBusiness.ro in randul oamenilor de afaceri din diferite sectoare economice.

Potrivit acestora, estimarile FMI tin mai degraba de necesitatea transmiterii unui mesaj pozitiv si de interesele acestei institutii, decat de o realitate economica certa.

FMI a venit in Romania sa faca bani, nu sa ne rezolve noua problemele„, spune Camelia Sucu, patronul de la ClassMob. FMI a imprumutat Romaniei 12,95 miliarde de euro pe care va trebui sa ii platim inapoi in urmatorii 2 ani.

„Era normal sa vina cu un mesaj optimist, pentru a revigora increderea. Si noi, si ei au nevoie de acest acord. Ei pentru a castiga din dobanzi (3,5% pe an – n.r), noi pentru a da impresia de stabilitate”, spune Camelia Sucu.

„In loc sa ne rezolvam problemele reale, ne-am angrenat intr-o cursa contra-cronometru in care facem reformele cerute de FMI care nu sunt, din pacate, dintre cele mai bune „, a mai spus Sucu.

„Sa nu uitam ca FMI este un fel de banca, care traieste din dobanzile la creditele acordate”, comenteaza si Ioan Micula – unul dintre actionarii European Food&Drinks.

„Interesul lor in privinta Romaniei se intinde atat cat ii priveste – statul sa isi poata plati ratele la timp. In rest, nu ii vad prea preocupati de situatia reala din economie”, afirma Micula care se declara rezervat in privinta estimarilor FMI privind avansul economic de 1,5% din 2011.
[quote=Ion Micula, unul dintre actionarii European Food&Drinks]Interesul FMI-ului este sa controleze Romania ca sa isi recupere investitia, nu sa rezolve problemele tarii.[/quote]
Care sunt problemele reale ale Romaniei, dincolo de problema deficitului bugetar si ordonanta 50, puternic mediatizate in ultima vreme si asupra carora pare sa se fi concentrat intregul efort public?

Marea problema a Romaniei, in momentul de fata, o reprezinta economia subterana „, spune Adrian Porumboiu, patronul Racova Group, cel mai mare producator agricol din Romania.

„Romania ar fi depasit mult mai usor criza, daca ar fi rezolvat problema evaziunii. Din pacate nu s-a rezolvat nimic, dimpotriva. Vad ca nici expertii FMI n-au insistat pe acest domeniu. Ma intreb de ce, cand se stie foarte bine ca daca am aduce la lumina economia subterana, asta ar insemna mult mai multi bani la buget „, spune Adrian Porumboiu.

Omul de afaceri Ioan Nicula, patronul de la European Drinks, are o explicatie pentru acest lucru.

„Ei (FMI – n.r.) sunt interesati de anumite tinte care, coroborate, sa le permita sa isi recupereze banii investiti aici. Cu evaziunea, care a explodat in Romania pe fondul crizei, a lasat autoritatile sa se spele pe cap”, afirma acesta.

O alta problema semnalata de oamenii de afaceri o constituie politica fiscala.

„Fara un cadrul fiscal coerent, stimulativ, nu vad cum vom depasi criza „, spune Adrian Porumboiu.

„Nu vorbim de facilitati, economia reala n-are nevoie de ajutoare. Are nevoie insa de un mediu predictibil, care sa ii permita sa ia decizii cu bataie lunga”, a mai spus patronul de la Racova.

Oamenii de afaceri mai reclama si cresterea datoriilor statului catre mediul privat.

In tentativa de a se incadra in deficitul bugetar stabilit de FMI, Guvernul a „uitat” sa isi mai plateasca datoriile catre firme.

Interesant este ca, in conferinta de presa de luni, seful misiunii FMI, Jeffrey Franks a trecut cu vederea aceasta problema, cu toate ca era considerata, pana nu demult, una dintre principalele solicitari ale FMI.

Potrivit oamenilor de afaceri, printre lucrurile bune facute de FMI in Romania este ca a impus o anumita stabilitate financiara si a obligat Guvernul sa reduca aparatul bugetar, proces tergiversat insa de interesele politice.

Din pacate, insa, stabilitatea financiara a fost asigurata in mod artificial, pe bani de imprumut, iar reforma aparatului de stat este intarziata de interesele politice.

Vom iesi din criza in 2011?

Oamenii de afaceri sunt destul de rezervati in ceea ce priveste posibila iesire din criza in 2011.

In agricultura, Porumboiu spune ca productia buna din acest an si criza graului de pe plan international l-au ajutat sa aiba exporturi cu 25% mai mari.

„Pe plan intern, insa, situatia nu este prea buna. In ceea ce priveste 2011, sunt destul de rezervat. Totul depinde de evolutia internationala, care este impredictibila„, spune omul de afaceri.
[quote=Adrian Porumboiu, patron Racova Group]Economia abia palpaie. Ca sa iasa din criza, trebuie sa stimulam consumul si sa reducem evaziunea[/quote]
Si Ioan Micula este destul de circumspect in privinta iesirii Romaniei din criza.

„In conditiile continuarii masurilor de austeritate, o crestere economica ar putea veni doar dintr-un avans puternic al exporturilor. Totul depinde nu de noi, cat mai ales de evolutia statelor vest-europene, care sunt principalii nostri parteneri de afaceri”, spune patronul de la European Food&Drinks.

Nici din constructia de masini, fie ca vorbim de industria auto (Constantin Stroe-Dacia) sau cea navala (Gheorghe Bosanceanu – Santierul Naval Constanta), nu vin semnale incurajatoare.

Constantin Stroe, vicepresedintele Dacia, principalul exportator al Romaniei in 2010, spera ca 2011 sa aduca o productie macar la nivelul celei din 2010.
In acest an, insa, mare parte din exporturile Dacia au venit pe fondul Programelor Rabla din tarile occidentale. In 2011, situatia va fi cu totul alta.

Sper intr-o evolutie ceva mai buna abia in a doua parte a anului viitor„, a estimat Stroe.

In industria navala, in 2006-2008, unul dintre motoarele cresterii economice, cele mai optimiste estimari vizeaza intervalul 2012-2014.

„Din pacate, situatia este destul grava in prezent. Toti armatorii sunt in criza, abia reusesc sa isi acopere angajamentele”, spune Gheorghe Bosanceanu, patronul Santierului Naval Constanta.

„Nici la nivelul intregii economii, nu vad o evolutie pozitiva. Probabil vom reusi sa depasim perioada de recesiune abia dupa ce tarile dezvoltate din UE vor depasi, cu adevarat, perioada de criza. Ce s-a intamplat pana acum a fost efectul banilor pompati. Adevarata situatie economica o vom vedea abia dupa ce masurile de austeritate isi vor face simtita prezenta„, spune Gheorghe Bosanceanu.
[quote=Gheorghe Bosanceanu, patronul Santierului Naval Constanta]Pe fondul masurilor de austeritate luate in intreaga lume, nu vad cum putem depasi noi criza asa de usor[/quote]
Camelia Sucu este ceva mai optimista. „Vreau sa cred ca in 2011 vom avea primele semnale de revigorare economica. Totul depinde insa de imbunatatirea sentimentului general, de revenirea increderii si de cresterea cererii. Din acest punct de vedere, cred ca mesajul FMI privind iesirea din criza poate fi privit ca un necesar semnal optimist, menit a creste moralul„, a mai spus Camelia Sucu.

Seful misiunii FMI, Jeffrey Franks, a declarat, luni, la finalul misiunii in Romania, ca datele macro-economice incep sa se imbunatateasca si ca posibil in trimestrul IV, dar cel mai probabil anul viitor, Romania va reveni pe crestere economica, cu un avans de 1,5%.

„Ne asteptam ca in T4 sa vedem o usoara crestere, iar primele doua trimestre din 2011 vor fi cu siguranta pozitive „, a spus Jeffrey Franks.

„Exporturile au evoluat foarte bine in ultimul timp, iar investitile vor fi urmatorul pas care va ajuta la revenirea economica”, a declarat la randul sau Istvan Szekeli, reprezentatul Comsiei Europene in Romania.