Finante-Banci

Economia Romaniei, de la plus la minus. Cum am ajuns intr-o criza carusel

16 Nov, 00:07 • razvan.codorean
Economia Romaniei a inregistrat in trimestrul trei cea mai proasta performanta din ultimii doi ani, dupa ce a trecut pe minus atat fata de anul precedent, cat si fata de trimestrul doi din acest an. Este primul trimestru pe minus dupa 6 consecutive de crestere. Expertii citati de DailyBusiness.ro afirma ca ne aflam, de fapt, intr-o criza tip carusel, din care nu putem iesi decat cu masuri ferme si indraznete.
Economia Romaniei, de la plus la minus. Cum am ajuns intr-o criza carusel

Institutul National de Statistica ne-a anuntat joi ca produsul intern brut al Romaniei s-a redus cu 0,6% in trimestrul trei fata de aceeasi perioda din 2011. Este primul trimestru pe minus dupa 6 consecutive de crestere.

Totodata, PIB-ul a scazut cu 0,5% in trimestrul trei al acestui an fata de trimestrul doi. Evolutia din T3 a sters, practic, aproape tot castigul din primele sase luni. Astfel, pe ansamblul primelor 9 luni ale anului, economia romaneasca a crescut cu doar 0,2%. Rezultatele proaste pun sub semnul intrebarii prognoza pe care merg autoritatile romane si Fondul Monetar International, de aproximativ 1% pentru intreg anul.

Expertii Reuters afirma ca Romania a intrat intr-o recesiune in forma de ‘W’, pe fondul masurilor de austeritate adoptate conform acordului cu FMI. Batalia politica dintre presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta a dus la deprecierea record a leului si a afectat increderea investitorilor si, probabil, rezultatele referitoare la evolutia Produsului Intern Brut in trimestrul 3.

„Pentru a tine sub control cheltuielile bugetare, guvernul a fost fortat sa reduca cheltuielile de capital, cu implicatii negative asupra sectorului constructiilor si industriei. In acelasi timp, recolta slaba de cereale a afectat productia agricola”, a declarat Mihai Patrulescu, senior economist la UniCredit, in Bucuresti.

Analistul economic Mircea Cosea, estima inca de acum doi ani, [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-companii/romania-rescrie-alfabetul-recesiunii-trecem-printr-o-criza-sub-forma-de-o-58438/]intr-o analiza DailyBusiness.ro[/url], ca evolutia crizei in Romania urmeaza un tipar original, sub forma literei „O” sau, mai bine zis, a unui cerc.

Am atins deja limita de jos, iar acum evoluam spre un nivel similar cu cel de la care am plecat. “Daca nu vom deschide ochii, sa luam masuri economice active, vom continua sa ne invartim in jurul cozii”, considera acesta.

Cu alte cuvinte, din 2009 incoace ne aflam intr-un adevarat carusel din care nu reusim sa iesim. Motivele sunt multe si tin, in primul rand, de performanta decidentilor de la Bucuresti, de fapt de indicatiile expertilor de la FMI.

Dupa patru ani de criza, ne-am intors practic la situatia din 2009. Fara bani, economia traieste cu perfuziile puse. Investitiile straine sunt egale cu zero, bancile se multumesc sa traiasca din dobanzile la creditele date in anii “Epocii de Aur a consumului” si din imprumuturile acordate statului, iar statul continua sa investeasca fara cap in proiecte fara impact real asupra economiei – vezi, de exemplu, dezastrul de la Compania Nationala de Drumuri.

Investitiile straine directe s-au
majorat cu 28,8%
in primele noua luni din acest an, comparativ cu
aceeasi perioada a anului precedent, ajungand la nivelul de 1,109
miliarde de euro, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a
Romaniei (BNR).

Guvernantii nu sunt insa foarte
optimisti privind rezultatul pe intreg anul 2012, comparativ cu 2011.
„Volumul investitiilor straine directe se va cifra anul acesta
la un nivel mai mic sau egal cu cel consemnat anul trecut, de 1,9
miliarde euro”, a declarat recent premierul Victor
Ponta. Acesta ar fi un record minim pentru ultimii 10 ani.

Consumul este singurul motor al economiei care inca mai merge, cu rateurile sale date de goana comerciantilor dupa profit si de inflatie.

[b]Cum iesim din “cursa in jurul cozii”?[/b]

“2013 va fi un an de descrestere economica, daca nu vom trece la masuri de stimulare a cresterii”, afirma analistul Mircea Cosea. 

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, este optimistul de serviciu. “Socul secetei a trecut, sunt multe detalii care pot impinge economia inainte. Noi ne asteptam sa vedem un avans economic in T4 2012 si in 2013”, a declarat acesta, imediat dupa publicarea datelor INS.

Va reusi Romania sa iasa din criza “natural”, fara niciun fel de stimul? Nici macar FMI nu crede asta. Dovada ca, in cadrul discutiilor cu presdintele Basescu, de  miercuri, seful misiunii De Vrijer a insistat pe ideea ca in 2013 va trebui sa trecem la masuri de stimulare a economiei.

Ce trebuie facut pentru ca Romania sa depaseasca criza? Ceea ce scriam in 2009 ramane valabil si in prezent. Potrivit analistilor, ca sa iesim din aceasta situatie economica, trebuie sa evitam modelul de dezvoltare economica din anii „Epocii de Aur ai consumului”.   

Economistii se uita, in primul rand, la nivelul de impozitare din Romania, superior celui din tarile din jur. Cum sa atragi investitorii daca tu impui taxe mult mai mari?

Politicienii pare ca au inteles acest lucru si, in programele de guvernare propuse pentru alegerile parlamentare, ne vorbesc de reduceri de taxe. USL merge pe ideea unei taxe pe venit diferentiata, in timp ce ARD propune reducerea de la 16 la 12%. Si contributiile sociale ar urma sa scada, la fel ca si TVA-ul, in primul rand la produsel de baza. Aflati detalii dintr-o [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/oficial-ne-merge-bine-cum-vor-creste-veniturile-romanilor-de-anul-viitor-82734/]analiza DailyBusiness.ro[/url]

Ramane de vazut daca masurile respective vor trece de la nivelul de promisiune.

Dincolo de taxe, potrivit analistilor, este absolut obligatoriu sa rezolvam problema fondurilor europene. “In conditiile in care investitiile straine sunt la pamant, iar bancile nu par dispuse sa investeasca in economie, singura sursa de bani reala o reprezinta cea de la Bruxelles”, afirma analistul Cristian Dinulescu.
[quote=Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR]Ne uitam de ani de zile la cei 30 miliarde de euro fonduri europene ca intr-o vitrina[/quote]
Potrivit expertilor, agricultura trebuie sa devina un alt obiectiv important pentru Romania, mai ales in contextul cresterii business-ului alimentar la nivel mondial. 

Pe de alta parte, analistii cred ca noul guvern, format dupa alegeri, va trebui sa stimuleze, in primul rand, industriile novatoare, tehnologia. 

„In prezent, economia romaneasca este una de tip manufacturier. Trebuie sa insistam pe noile tehnologii, pe inovatie”, spune analistul.

„Fara masuri de stimulare a productiei, nu vom face nimic. Avem nevoie de o crestere economica sanatoasa, nu speculativa, cum am avut pana acum. Asta inseamna, in primul rand, productie industriala competitiva”, afirma Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri.

“Ne laudam ca suntem buni in IT, in comunicatii, in tehnologie, dar nu am vazut inca de la guvern niciun fel de stimul care sa sustina acest segment. Nokia a plecat din Romania pentru ca a gasit conditii mai bune in Asia. Avem nevoie de politici fiscale care sa stimuleze creativitatea, dezvoltarea inovatiei”, spune Parvan.