- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Economia SUA a înregistrat o creștere economică peste așteptări în T4 din 2023. Cauzele din care prognoza a fost depășită

29 Mar, 13:57 • Russo George
Ultima revizuire în creștere a cheltuielilor de consum şi a investiţiilor fixe nerezidenţiale au dus la o creștere economică a Statelor Unite ale Americii de 3,4% în trimestrul al patrulea al anului 2023, o îmbunătăţire faţă de estimările anterioare.
Economia SUA a înregistrat o creștere economică peste așteptări în T4 din 2023. Cauzele din care prognoza a fost depășită

Cifra finală a fost superioară celei de-a doua estimări, care prevedea o creștere de 3,2% şi celei iniţiale de 3,3%, semn că economia americană a rămas rezistentă în faţa ratelor ridicate ale dobânzilor.

Creşterea cheltuielilor de consum a crescut la 3,3%, de la 2,8% în estimarea anticipată şi 3% în cea de-a doua estimare.

Presiunile asupra preţurilor s-au temperat mai mult decât s-a raportat anterior. Cifra privind cheltuielile de consum cu preţurile „de bază” a crescut cu 2% în trimestrul al patrulea, egalând estimarea anticipată, dar cu 0,1 puncte procentuale sub cea de-a doua estimare.

Creșterea economică a SUA a depășit 2% timp de șase trimestre consecutive, sfidând temerile că ratele ridicate ale dobânzilor ar putea arunca cea mai mare economie a lumii într-o recesiune.

Departe de a se poticni, economia a crescut cu 2,5% pentru tot anul 2023, depășind creșterea de 1,9% din 2022, relatează Reuters.

Economia americană este susţinută de o piaţă a muncii solidă, care ţine pasul cu creşterea susţinută a salariilor şi cu majorarea cheltuielilor consumatorilor.

Citește și: Deschiderea sezonului de dividende: Hidroelectrica repartizează întregul său profit istoric din 2023 acționarilor

Un raport separat publicat joi de Departamentul Muncii arată că numărul cererilor noi pentru alocaţii de şomaj a scăzut săptămâna trecută cu 2.000 până la 210.000 de solicitări. Economiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la 212.000 noi cereri pentru alocaţii de şomaj.

Începând din luna februarie numărul cererilor noi pentru alocaţii de şomaj a rămas în intervalul 200.000-213.000, în condiţiile în care majoritatea angajatorilor americani decid să îşi păstreze angajaţii. Analiştii estimează că economia americană trebuie să creeze aproximativ 100.000 de locuri de muncă în fiecare lună pentru a ţine pasul cu creşterea populaţiei în vârstă de muncă.

Pe ansamblul anului 2023, economia americană, cea mai mare economie a lumii, a înregistrat un avans de 2,5%, în creştere faţă de un avans de 1,9% în 2022. Pentru primul trimestru al acestui an, prognozele arată că economia americană a încetinit uşor dar a înregistrat totuşi o creştere decentă de 2,1% în ritm anual.

Citește și: Trump dă lovitura pe Wall Street. Preţul acţiunilor companiei de social media Trump Media & Technology Group a crescut cu peste 50%