- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Energia nucleara ar putea fi mai ieftina daca tehnologiile s-ar certifica la nivelul UE

25 Feb, 19:10 • traian.badulescu
Energia nucleara va fi mai ieftina daca s-ar realiza un sistem de certificare a tehnologiilor nucleare la nivelul UE. In prezent, costurile cu certificarea se ridica la 100 mil. $ in medie pentru fiecare stat membru, a declarat Rod Christie, presedintele GE Energy in Europa Centrala si de Est, Rusia si tarile CIS.
Energia nucleara ar putea fi mai ieftina daca tehnologiile s-ar certifica la nivelul UE

„Costurile pentru certificarea unei tehnologii in 10 tari membre se ridica in total la 1 mld. dolari. Daca ar exista un sistem de certificare la nivel comunitar, costurile s-ar reduce la 100 mil. dolari pentru toate aceste tari”, a explicat Christie la summit-ul „Viitorul Energiei Alternative” de la Salzbergen, Germania.

Potrivit acestuia, costul certificarii unei tehnologii nucleare este suportat initial de catre producatori, precum GE. Costul este apoi transferat clientului si, la sfarsit, consumatorului final.

Oficialul GE Energy considera ca energia nucleara va lua avant in perioada urmatoare in Europa.

„In cinci ani, vom vedea noi proiecte de energie nucleara ce vor intra in faza de constructie”, a spus Christie. Printre acestea, el a mentionat reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, centrala nucleara de la Belene, Bulgaria, precum si proiecte din Polonia, Turcia, Ungaria si Franta.