- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Exista oportunitati in criza? Vezi in ce afaceri investesc romanii

22 Oct, 12:37 • razvan.codorean
84.346 de firme au fost deschise in Romania, in primele 9 luni din acest an, cu 3% mai putine decat anul trecut, arata datele ONRC. Printre afacerile care au atras cel mai mare interes se afla cele din comert, service-urile auto si micile ferme din agricultura si pescuit.
Exista oportunitati in criza? Vezi in ce afaceri investesc romanii

Datele statistice arata ca, pentru romani, cel mai atractiv sector de investitii il reprezinta comertul cu ridicata si amanuntul.

In acest domeniu, ce include in statisticile Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC) si repararea autovehiculelor si motocicletelor (service-uri), s-au deschis in primele 9 luni 28.732 de firme, in crestere cu 11% fata de anul trecut (25.981).

„Cand spunem comert in plina recesiune, vorbim in general de comertul alimentar si de sectorul fast-food-ului, care a cunoscut o adevarata explozie. Aproape la orice colt de strada a aparut macar un chiosc care sa vanda covrigi, saorma, hamburgeri sau alte produse fast-food”, spune omul de afaceri Marian Alecu, fostul sef de la Mc Donald’s Romania.
[quote=Marian Alecu, om de afaceri]Fast-food-urile prind bine acum, oamenii nu mai au bani de restaurant si nici timp pentru gatit[/quote]
Alte business-uri cu potential de castig sunt cele de proximitate, micile chioscuri de cartier, serviciile catre populatie, service-urile auto, spalatoriile auto sau atelierele de reparatii de orice fel.

„Oamenii prefera in vreme de criza sa isi repare bunurile decat sa cumpere altele noi”, afirma Alecu.
[img=953][/img]

De la business-ul de nisa, la afacerea online

Pe locul secund in topul ONRC se situeaza firmele din sectorul activitatilor profesionale, stiintifice si tehnice. Au fost deschise in acest an 8.827 de firme si PFA-uri, in scadere cu 11% fata de primele 9 luni din anul trecut (9.866 firme).

„Probabil multe dintre acestea activeaza in domeniul serviciilor. Sunt, in general, profesionisti pe diverse domenii care si-au deschis afaceri de nisa, cu un target bine definit”, a declarat consultantul Cristian Dinulescu.

„Statistica ONRC nu vine cu detalii, insa cred ca putem include aici de la meseriasi in reparatii la consultanti in domeniul fiscal si pana la start-up-uri cu fonduri europene”, a adaugat acesta.

In sectorul stiintific si tehnic, specialistii remarca tot mai multe afaceri deschise pe Internet, domeniu care cunoaste o dezvoltare semnificativa.

„Magazinele online sunt in prim-plan. Sa deschizi un asemenea business, bine targetat, iti poate aduce castiguri la costuri infinit mai mici decat o afacere clasica”, a mai spus Dinulescu.

Agricultura, eterna speranta

In topul firmelor nou deschise in acest an, pe locul 3 se situeaza afacerile din agricultura, silvicultura si pescuit. In primele 9 luni ale anului s-au infiintat 8.155 firme, in scadere insa cu 30% fata de anul trecut (11.587 societati).

Potrivit specialistilor, scaderea preturilor terenurilor agricole si cresterea preturilor produselor agro-alimentare din comertul urban i-au facut pe multi sa investeasca in business-uri in acest sector, de la cultivarea si comertul de legume si fructe proaspete, la productia de conserve.

„Incet, dar sigur, se dezvolta o piata alternativa la cea dezvoltata de retelele de hipermarketuri. Au reaparut traditionalele aprozare, iar mai nou, a aparut si o oferta alternativa de produse sub forme de conserve, de la sucul de rosii la zacusca si dulceturi”, spune consultantul agricol Marian Sandulescu.

„Multe dintre IMM-urile care au investit in cultivarea legumelor si fructelor au renuntat la a tinti marile magazine si isi vand produsele prin magazinele mici, de cartier. Preturile sunt mai scazute decat in marile magazine, iar potentialul de fidelizare a clientilor este foarte mare”, a declarat expertul.
[img=954][/img]

Constructiile, sectorul de prelucrare si transportul raman atractive

Chiar daca afacerile din imobiliare nu mai sunt ce-au fost odata, romanii continua sa investeasca in acest domeniu.

Potrivit statisticii ONRC, in primele 9 luni din 2010 s-au deschis 6.368 de firme cu acest domeniu de activitate, in scadere cu 25% fata de perioada similara din 2009.

Un alt sector care a atras un numar semnificativ de noi inmatriculari de societati si PFA-uri este cel de prelucrare. In intervalul ianuarie-septembrie s-au deschis 5.174 societati in acest domeniu, cu 1% mai mult decat anul trecut.

Potrivit omului de afaceri Mihai Ionescu, directorul Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR), acest sector are un mare potential de crestere in viitor. Productia de incaltaminte, afacerile cu vinuri si produse agricole, sectorul textile-pielarie par sa fie activitati cu potential.

”Cel mai bine este ca aceste afaceri sa vizeze in principal exportul, cererea interna fiind la un nivel scazut. Pe termen mediu, insa, ma astept sa asistam la o revenire si in comertul autohton”, afirma Ionescu.

Si domeniul transporturilor continua sa atraga investitori, chiar daca la un nivel mai scazut fata de anul 2008. Astfel, in intervalul ianuarie-septembrie 2010 s-au deschis 4.129 de firme, cu 16% mai multe fata de anul trecut.

De ce trebuie sa te feresti in criza?

Datele ONRC arata ca, in primele 9 luni ale anului s-au deschis, in total, 84.346 de firme si PFA-uri, in scadere cu 3% fata de anul trecut.
[img=952][/img]

Potrivit specialistilor, numarul companiilor nou deschise este unul bun, daca luam in calcul problemele din economia romaneasca. Unii ar spune chiar ca infiintarea unei firme, in plina criza, reprezinta un act de curaj.

Si asta pentru ca derularea unei afaceri se loveste in prezent de tot mai multe probleme, de la scaderea cererii, la cresterea fiscalitatii si blocajul financiar. Potrivit datelor companiei de consultanta Coface, termenul mediu de plata a unei facturi a crescut la 6 pana la 9 luni. In plus, si indisciplina fiscala a crescut.

Ultimele date de la Banca Nationala a Romaniei (BNR) arata, pe de alta parte, ca in luna septembrie, bancile au refuzat plati in valoare de 717,5 milioane de lei, cu aproape 4 milioane mai mult decat in luna august. Este vorba de cecuri sau alte instrumente de plata fara acoperire in conturi.

Statisticile de la Registrul Comertului arata ca in primele 9 luni, 225.000 de agenti economici au disparut din economia romaneasca, fie prin suspendarea activitatii fie prin radiere.

Numarul agentilor economici inchisi, firme si PFA-uri, a crescut cu peste o treime in acest interval, fata de perioada ianuarie-septembrie 2009.

Peste 15.000 de companii au intrat in insolventa in primele 9 luni ale anului in curs. La 30 septembrie 2010, in Romania isi desfasurau activitatea 874.356 agenti economici, dintre care 631.389 firme si 242.967 persoane fizice autorizate.