- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Finantarile Porsche Leasing au scazut cu 40% in T1 2009, la 42,9 mil. euro

07 May, 00:05 • adrian.mihaltianu
Porsche Leasing a acordat finantari de 42,903 milioane euro in primul trimestru al acestui an, in scadere cu circa 42% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, a declarat pentru DailyBusiness.ro Kurt Leitner (foto), CEO al Porsche Finance Group.
Finantarile Porsche Leasing au scazut cu 40% in T1 2009, la 42,9 mil. euro

In primele 3 luni ale anului trecut, Porsche Leasing a finantat bunuri in valoare de 73,507 milioane euro.

„Scaderea inregistrata pe piata auto ne afecteaza si pe noi. Analizam foarte atent toate costurile si vom utiliza toate modalitatile de a le reduce, astfel incat sa ne atingem obiectivele pentru 2009”, a precizat Kurt Leitner.

Asociatia Societatilor de Leasing din Romania (ASLR) estimeaza ca piata de leasing din Romania s-ar putea comprima cu 50-60% in primul semestru din acest an pe fondul situatiei economice dificile din aceasta perioada.

In primele 3 luni din 2009, portofoliul companiei era format din autoturisme (91,71%) si autovehicule comerciale usoare (8,23%), in proportii asemanatoare perioadei similare din 2008.

Kurt Leitner estimeaza ca Porsche Leasing va acorda finantari de aproximativ 226,139 milioane euro in acest an, in scadere fata de 2008, cat a afisat finantari de 308 milioane euro.

„Este evident ca pe fondul unei piete auto in scadere, volumele totale descresc. Clientii nu mai pot obtine bani pentru a-si finanta masinile, deoarece piata finantarilor este limitata”, a precizat Leitner, adaugand ca Porsche Leasing se bazeaza pe propriile surse de finantare.

„Datorita specificului activitatii noastre, nu suntem nevoiti sa ne schimbam dramatic planul de afaceri. Am dispus intotdeauna de propriile resurse, astfel incat nu ne confruntam cu cheltuieli legate de rata dobanzii si penalitati. Nu suntem expusi unui nivel inalt de risc, datorita faptului ca am avut intotdeauna criterii foarte clare dupa care am evaluat bonitatea clientilor nostri”, a spus oficialul Porsche Leasing.

Acesta a mai declarat ca societatea are o cota de penetrare in vanzarile importatorului de 45%, adica, aproape fiecare al doilea Volkswagen, Audi, Seat, Skoda, Porsche sau Bentley vandut a fost finantat prin Porsche.

Anul trecut, Porsche Leasing ocupa locul 3 pe piata locala, dupa UniCredit Leasing si BCR Leasing.

Porsche Finance Group se ocupa cu finantarea autoturismelor apartinand marcilor holding-ului: Volkswagen, Seat, Skoda, Audi, Porsche.

Grupul este prezent pe piata romaneasca din 1999 si include 5 companii: Porsche Leasing, Porsche Bank, Porsche Broker de Asigurare, Porsche Mobility si Porsche Asigurari.

Piata de leasing din Romania a scazut in 2008 cu 2,6%, comparativ cu anul precedent, pana la valoarea de 4,82 miliarde euro, potrivit Asociatiei Societatilor Financiare – ALB Romania.

Pentru acest an, reprezentantii ALB au preconizat o diminuare a pietei cu 20-30% fata de 2008.