- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Firmele vor depune doua declaratii de impozit pe profit in 2010

05 Oct, 15:58 • razvan.codorean
Eliminarea impozitului minim de la 1 octombrie va obliga firmele sa depuna doua declaratii de impozit pe profit pentru acest an, a declarat, marti, Ionut Simion, partener la firma de consultanta Pricewaterhouse Coopers.
Firmele vor depune doua declaratii de impozit pe profit in 2010

Expertul in fiscalitate a explicat ca una dintre declaratii va acoperi perioada 1 ianuarie – 1 octombrie 2010, cand a fost valabil impozitul minim, iar cea de-a doua perioada 1 octombrie – 31 decembrie. De la 1 ianuarie 2011, regimul fiscal se va schimba din nou, odata cu intrarea in vigoare a noului impozit forfetar.

„Vor fi doua declaratii de impozit pe profit, una care sa acopere primele noua luni din 2010 si una care sa acopere ultimele trei luni. Cele doua declaratii vor avea termene de depunere diferite, cea pentru trimestrul patru va fi depusa pana pe 25 aprilie 2011, iar cea pentru primele noua luni din 2010 va fi depusa pana pe 25 ianuarie”, a explicat Simion, in cadrul unui simpozion pe teme de fiscalitate.

Impozitul minim a generat din mai 2009 si pana la 1 octombrie 2010 venituri de 600 de milioane de euro.

Potrivit Codului Fiscal, firmele platesc in prezent un impozit pe profit de 16%. Fiscul a incasat anul trecut in contul acestui impozit 13,2 miliarde lei (3 miliarde euro).

Codul Fiscal va suporta noi modificari

In cadrul aceluiasi simpozion, Dragos Doros, directorul Directiei de legislatie si taxe directe din Ministerul Finantelor Publice, a declarat ca Codul Fiscal va comporta noi modificari.

„Vor mai fi modificari ale Codului Fiscal. MFP lucreaza de ceva vreme la un proiect privind baza unica de calcul a contributiilor de asigurari sociale”, a declarat Doros.

Potrivit oficialului din MFP, scopul final este implementarea unei declaratii unice pentru CAS.

„Proiectul isi propune sa stranga intr-un singur dispozitiv de lege baza de impunere a tuturor CAS-urilor, sa uniformizeze pe cat posibil baza de calcul si sa realizeze o acordare intre sistemele de asigurari sociale, fiecare cu structurile lor specifice, care urmaresc si presteaza altceva. Odata ce acest dispozitiv unic legal este atins, va fi urmat de o declaratie unica pentru CAS”, a spus Doros.