Finante-Banci

Fiscalitate mai simpla: Cum ar fi sa platim numai 5 taxe

12 Dec, 00:03 • razvan.codorean
Romania ar deveni mai atractiva in ochii investitorilor si ar aduna mai multi bani la buget daca ar simplifica la maxim sistemul de taxe si impozite, afirma Cristian Paun, profesor de economie la Academia de Studii Economice din Bucuresti si director executiv al Societatii Romane de Economie. El propune renuntarea la actualul sistem fiscal si instituirea a numai 5 taxe majore.
Fiscalitate mai simpla: Cum ar fi sa platim numai 5 taxe

Paun considera ca marea problema a Romaniei, din punct de vedere al fiscalitatii, este data de hatisul complicat de impozite si taxe care sunt colectate de un aparat birocratic foarte costisitor si foarte rezistent la schimbare si la nou.

Chiar daca a redus numarul taxelor de la 491 la 254, si acestea sunt greu de adunat, dovada ca statul nu reuseste sa stranga mai multi bani din economie.

El crede ca statul ar avea mai mult de castigat daca ar reduce numarul taxelor la 5 – taxa pe profit, TVA sau o taxa pe consum, o taxa pe venit, una pe accize si alta pe proprietate. Cuantumul acestor taxe va fi stabilit in functie de cat estimeaza guvernul ca va cheltuie pentru functionarea sa in decursul unui an calendaristic.

“O astfel de reforma fiscala de profunzime va genera o simplificare radicala a modului in care statul extrage cu forta resurse din piata privata si va pune o puternica presiune pe modul de comportare a factorului politic in relatie cu aceasta”, afirma Paun.
[quote=Cristian Paun, director executiv Societatea Romana de Economie]O astfel de reforma va impinge statul spre a gasi rapid solutii de privatizare in masa si de a nu mai taragana lucrurile in ceea ce priveste companiile de stat, proiectele de infrastructura si alte „gauri negre” generatoare de profituri pentru unii pe spinarea altora[/quote]

Potrivit economistului, taxa pe profit va fi aplicata oricaror forme de profit din economie obtinut de o entitate privata si distribuit ca dividende.
[img=2335]Cristian Paun[/img]
Taxa pe valoarea adaugata sau pe consum ar urma sa fie aplicata la facturarea oricaror produse in momentul vanzarii acestora. “Este o taxa care va fi platita ca si pana acum in integralitatea sa de consumatorul final si creste proportional cu valoarea adaugata pana la momentul consumului final”, spune economistul, [url=http://cristianpaun.finantare.ro/2011/11/18/cutia-de-viteze-in-cinci-taxe/]pe blogul sau[/url].

Cea de-a treia taxa, cea pe venit s-ar aplica pe tot ceea ce inseamna venit din munca (salarii) si va fi similara taxei pe profit. In aceasta taxa se va percepe un procent si pentru serviciile medicale minimale (cele cu caracter social).

Ajutorul de somaj va fi transferat in totalitate in privat spre sistemul de asigurari care pot sa vanda o astfel de polita contra cost (angajatul va fi liber sa opteze pentru acest serviciu daca va dori sa beneficieze de un ajutor de somaj temporar, daca nu va putea sa isi faca singur un fond pentru probleme de urgenta).

Accidentele de munca pot sa devina si ele obiectul unei asigurari private pe care angajatul o poate incheia sau nu, depinde cat de riscant este domeniul in care activeaza.

Problema sensibila care ramane in fiscalizarea actuala a muncii este contributia la fondul public de pensii (cea mai consistenta) si care ar trebui si ea exclusa, pentru ca de fapt angajatul nu plateste pentru pensia sa, ci pentru pensia celor care acum sunt la pensie, fara a avea o garantie ca altii la randul lor mai tarziu vor fi dispusi sa plateasca pentru aceasta pensie.

Cea de-a patra taxa, acciza va taxa acele produse considerate ”de lux” sau considerate viciu pentru societate generand probleme specifice. In acciza pe combustibil se poate include taxa de drum perceputa acum separat.

In fine, cea de-a cincea taxa, cea pe proprietate, ar urma sa fie aplicata pe orice forma de proprietate de tipul teren, cladire fara a exista o progresivitate in acest sens (a doua proprietate sa fie taxata semnificativ mai mult).

Cristian Paun spune ca ultimele doua taxe sunt discutabile si pot fi eliminate din setul celor cinci propuse a fi obligatorii. Taxa pe proprietate are problema ca proprietatea a fost dobandita deja din venituri impozitate si nu este corect sa mai fie percepute alte venituri anuale pentru aceasta (desi o astfel de taxa ar putea include de fapt taxe locale pentru servicii publice care au legatura cu proprietatea pe care o detinem cum ar fi drumurile de legatura locale) si acciza are problema cu definirea arbitrara a ”luxului” si ”viciului” putand fi foarte usor incluse in cuantumul TVA-ului.

Potrivit economistului, la aceste taxe se mai poate adauga un pachet de taxe optionale destinate unui sistem public de pensii sau pentru a sustine sistemul public de sanatate (in cazul in care sunt unii care nu au incredere in capacitatea mediului privat de a oferi servicii de calitate pentru acest gen de servicii).

Eventual, cele doua taxe optionale pot inlocui (intr-un cuantum foarte redus insa pentru a da posibilitatea optarii pentru sistemul privat de pensii si cel privat de sanatate) acciza si taxa pe venit sa fie inclusa in taxa pe profit avand un cuantum identic.