- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Fondul Proprietatea se \”aseaza\” mai bine in fotoliul de actionar la firmele din portofoliu

20 Oct, 00:07 • traian.badulescu
Fondul Proprietatea (FP), perceput mai degraba ca un actionar pasiv ce asteapta doar sa-si incaseze dividendele de la societatile din portofoliu, a inceput sa fie din ce in ce mai activ in actionariatul acestor companii, lucru sustinut atat de conducerea FP cat si de managerii companiilor unde fondul este actionar.
Fondul Proprietatea se \aseaza\ mai bine in fotoliul de actionar la firmele din portofoliu

„Un numar de pana la 5 angajati ai Fondului se ocupa de reprezentarea in adunarile generale ale actionarilor (AGA) de la companiile care fac parte din portofoliu. Uneori sunt si 10 AGA pe zi, situatii in care particip si eu la astfel de sedinte”, a declarat pentru DailyBusiness.ro Daniela Lulache, CEO-ul Fondului.

„Suntem destul de activi si avem o influenta asupra managerilor companiilor din portofoliu, din moment ce profitul Fondului a crescut de peste 4 ori de la un an la altul (2007 vs 2006 – n.r.). Cred ca am avut si noi o contributie la aceasta crestere”, a spus Lulache.

In 2007, Fondul Proprietatea a obtinut un profit net de 313,1 milioane lei (93,8 milioane euro), de peste 4 ori mai mare fata de rezultatul inregistrat in anul precedent. In primele 6 luni ale acestui an, profitul net a atins deja valoarea de 315, 5 milioane lei (85,2 milioane euro).

Faptul ca FP este activ in cadrul companiilor din portofoliu este confirmat si de managerii acestor societati.

„Fondul Proprietatea participa prin reprezentantul delegat la sedintele Nuclearelectrica, voteaza alaturi de actionarul majoritar, uneori voteaza impotriva, dar aceste lucruri tin de bucataria interna a companiei si nu doresc sa le comentez”, a declarat pentru DailyBusiness.ro Teodor Chirica, directorul general al Nuclearelectrica.

Lucian Stancu, directorul general adjunct al Romgaz, a precizat pentru DailyBusiness.ro ca FP are un reprezentant in AGA companiei, care participa si voteaza in cadrul acestor sedinte.

Ion Pisc, directorul de investitii al Complexului Energetic Rovinari, a apreciat ca FP se comporta ca orice actionar important in cadrul AGA, fiind interesat ca societatea sa obtina rezultate bune pentru a creste valoarea dividendelor incasate.

Potrivit lui Pisc, delegatul FP isi exprima punctul de vedere in AGA si la cererea acestuia se pot reface si propunerile managementului.

FP nu este insa la fel de activ si in cazul societatilor mici din portofoliu, cu activitati reduse si la care are participatii mici.

Adrian Luta, directorul general al Zamur Tg. Mures, companie care, in prezent, a renuntat la activitatea de baza, productia de zahar, ocupandu-se doar de colectarea si distribuirea sfeclei de zahar, a declarat ca reprezentantii FP nu au fost niciodata prezenti la sedintele companiei.

„Noi le-am trimis convocatoarele si materialele de la AGA, dar ei nu au delegat pe nimeni sa participe la aceste sedinte”, a explicat Luta.

Calitatea de actionar din ce in ce mai activ a FP, cel putin in companiile mari, transpare si din actiunile recente anuntate de CEO-ul Fondului.

Astfel, Fondul Proprietatea (FP) va da in judecata Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) pentru a ajunge la o participatie de 20% din Nuclearelectrica, de la 17,36% in prezent, dupa cum a declarat recent Daniela Lulache.

Procentul de pana la 3% pentru care Fondul va da in judecata MEF valoreaza aproximativ 70 milioane lei, raportat la valoarea nominala a actiunilor Nuclearelectrica, estimeaza Lulache.

Nuclearelectrica opereaza singura centrala nucleara din Romania, cea de la Cernavoda, care functioneaza cu doua grupuri nucleare cu o putere de circa 700 MW fiecare.

Totodata, Fondul are intentia de a participa cu aproximativ 10 milioane euro la majorarea de capital a filialelor Electrica neprivatizate, pentru a-si pastra cota de 22% din capitalul societatilor. Filialele Electrica neprivatizate sunt Muntenia Nord, Transilvania Nord si Transilvania Sud.

Corin Trandafir, avocat partener al casei de avocatura Rubin Meyer Doru & Trandafir si reprezentat al familiilor Malaxa si Auschnit, ce detin aproape 8% din actiunile FP, a spus ca nu este foarte la curent cu activitatea reprezentantilor FP in cadrul societatilor din portofoliu.

In schimb, el apreciaza ca participarea FP la majorarile de capital ale filialelor Electrica neprivatizate este in interesul actionarilor.

De asemenea, Trandafir considera fireasca intentia FP de a actiona statul roman in instanta in vederea obtinerii unei participatii de 20% in cadrul Nuclearelectrica, din moment ce acest diferend nu s-a rezolvat pe cale amiabila. Aceasta desi statul roman este, in prezent, principalul actionar al FP.

„Fondul Proprietatea a fost creat ca o solutie pentru despagubirea proprietarilor deposedati abuziv si trebuie sa reprezinte interesele acestora”, a atras atentia Trandafir.

In ciuda bunei comunicari cu conducerea Fondului si aprecierilor la adresa acesteia, Trandafir a spus ca exista si unele nemultimiri.

„Marea noastra nemultumire este legata de faptul ca inca nu a fost aprobat de Guvern caietul de sarcini si regulamentul de desfasurare a licitatiei pentru selectarea managerului de fond”, a adaugat reprezentantul familiilor Malaxa si Auschnit.

El a mentionat ca aceste aprobari ar fi trebuit sa fie facute pana la finele lunii septembrie.

Corectiile de pe Bursa ar putea aduce pe minus activele FP la final de an

Sefa FP mentiona recent ca, din cauza scaderii capitalizarii companiilor din portofoliu ce se tranzactioneaza pe Bursa, la final de an valoarea activelor Fondului ar putea fi mai mica fata de nivelul din aceeasi perioada a anului precedent.

Portofoliul Fondului este format din actiuni la 88 de companii, 33 dintre aceastea tranzactionandu-se pe pietele operate de Bursa de Valori Bucuresti (BVB), potrivit unui raport al administratorilor publicat la jumatatea anului.

Cea mai valoroasa participatie a FP sunt actiunile Petrom, care in 2007 au reprezentat 42,3% din valoarea totala a imobilizarilor financiare ale Fondului, de 13,5 miliarde lei (circa 4 miliarde euro).

De altfel, 71,7% din imobilizarile financiare ale FP sunt reprezentate de participatiile la 3 societati din domeniul energiei (Petrom – 42,3%, Hidroelectrica – 22,3% si respectiv Nuclearelectrica – 7,2%).

Principalele industrii fata de care Fondul Proprietatea are expunere prin participatiile detinute sunt energie (petrol, gaze, energie electrica, energie termica) si infrastructura si transporturi (administratii portuare, aeroporturi).

In afara de portofoliului de imobilizari financiare, un alt activ important detinut de FP este reprezentat de disponibilitatile banesti aflate la banci, care genereaza venituri din dobanzi.

FP a fost creat ca solutie pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati abuziv de regimul comunist carora nu li se mai pot restitui in natura averile confiscate.

Fondul Proprietatea a devenit operational, ca societate pe actiuni inregistrata la Registrul Comertului, in decembrie 2005.