- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Francezii, in greva generala in semn de protest fata de reforma pensiilor

07 Sep, 09:14 • razvan.codorean
Marile confederatii sindicale din Franta au demarat marti o greva generala de 24 ore, in ziua in care Adunarea Nationala (Parlamentul) de la Paris incepe dezbaterea controversatei reforme a pensiilor.
Francezii, in greva generala in semn de protest fata de reforma pensiilor

La protest participa, printre altii, functionarii publici, sindicalistii din transporturi, servicii si educatie.

Potrivit presei franceze, ghiseele administratiei vor fi inchise, mare parte din serviciile bancare vor fi suspendate, iar in transportul public (auto si metrou) si cel feroviar va fi asigurata doar o treime din curse. Spre exemplu, din cinci trenuri de mare viteza (TGV) vor circula doar doua, iar pe rutele catre Paris va circula un singur metrou, din doua sau trei.

Si transportul aerian va avea de suferit, multe dintre cursele operate de aeroporturile franceze urmand sa fie anulate sau vor inregistra intarzieri.

Sindicatele vor organiza ample manifestatii de protest pe strazile Parisului si celorlalte mari orase la care se estimeaza ca vor participa peste 2 milioane de persoane.

Marile confederatii sindicale incearca astfel sa determine legislativul de la Paris sa respinga reforma pensiilor ce prevede, printre altele, cresterea varstei minime de pensionare de la 60 la 62 de ani, pana in 2018.

Reforma este considerata de presedintele Nicolas Sarkozy drept „prioritate absoluta”, atata timp cat deficitul bugetului de asigurari sociale va creste la aproape 10 miliarde de euro in urmatorii 2 ani. Presa franceza scrie ca protestele ar putea determina modificarea legii, mai cu seama ca Opozitia a anuntat ca va respinge proiectul.

Un consilier al presedintelui Frantei a declarat, sub anonimat, ca Sarkozy este dispus la negocieri.