- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Franta sustine Romania in procesul de aderare la spatiul Schengen in doua etape

19 Jul, 13:49 • adrian.mihaltianu
Ministrul francez de interne, Manuel Valls, a reafirmat ca Franta sustine Romania in procesul de aderare la spatiul Schengen in doua etape, conform calendarului asumat, si a spus ca analizeaza, impreuna cu ministrul francez al Muncii, posibilitatea ridicarii restrictiilor pe piata muncii din aceasta tara pentru lucratorii romani.
Franta sustine Romania in procesul de aderare la spatiul Schengen in doua etape

Declaratia a fost facuta miercuri, 18 iulie, cand a avut loc o intalnire de lucru intre ministrul Administratiei si Internelor, Ioan Rus, si omologul sau francez, Manuel Valls. Cu aceasta ocazie a fost luat in discutie subiectul aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen, precum si stadiul cooperarii in domeniul afacerilor interne dintre cele doua state.

Ioan Rus a evidentiat faptul ca „Romania a investit enorm si are in acest moment cel mai modern sistem de supraveghere si control al frontierei externe, pe care o gestioneaza foarte bine, motiv pentru care aderarea tarii noastre la spatiul Schengen trebuie sa aiba loc”, se arata intr-un comunicat transmis de Ministerul Administratiei si Internelor (MAI).

In replica, ministrul francez de interne, Manuel Valls, a reafirmat sustinerea Frantei pentru aderarea Romaniei la spatiul Schengen in doua etape, conform calendarului asumat, oficialul adaugand si faptul ca, impreuna cu ministrul francez al muncii, va analiza posibilitatea ridicarii restrictiilor pe piata muncii din Franta, pentru lucratorii romani.

Valls a multumit Romaniei pentru eforturile depuse de politistii romani, apreciind ca munca lor este utila si a determinat inregistrarea de progrese in combaterea infractionalitatii comise de cetatenii romani pe teritoriul Frantei.

Totodata, ministrul francez a subliniat faptul ca exista multa neincredere la nivel european, iar statele membre trebuie sa actioneze impreuna pentru combaterea amenintarilor la adresa Uniunii Europene. Romania poate conta pe sprijinul Frantei in dosarele europene si cooperarea dintre cele doua state in acest domeniu trebuie aprofundata deoarece impartasim aceleasi valori si obiective. „Proiectul european este in dificultate si trebuie sa cooperam”, a spus el.

Ambii oficiali au concluzionat ca evolutia relatiei de cooperare dintre Romania si Franta este una pozitiva si trebuie continuata.