- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

\”Fuga\” multinationalelor nu e intamplatoare: Fara reforme, pierdem investitiile straine

07 Sep, 00:03 • razvan.codorean
Exitul Coca-Cola de la Iasi, desfiintarea fabricilor Kraft Foods, Unilever, Colgate Palmolive, Bunge si ratarea investitiei Mercedes nu sunt intamplatoare. Investitorii straini avertizeaza ca Romania pierde tot mai mult teren in fata concurentei acerbe practicata de tarile din jur.
\Fuga\ multinationalelor nu e intamplatoare: Fara reforme, pierdem investitiile straine

Criza economica a accentuat fenomenul relocarii business-urilor internationale in zone cu costuri mai reduse si oportunitati de dezvoltare pe termen mediu si lung. Competitia in regiune a devenit, astfel, una foarte dura.

Dupa ce, in 2008, Romania a atras investitii straine de 9,024 miliarde euro, in crestere cu 24,45% fata de 2007, in acest an, dupa primul semestru, nivelul acestora a scazut cu 42,99% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana la 2,894 miliarde euro.

Decizia relocarii in Moldova a fabricii Coca-Cola din Iasi, dupa inchiderea celei din Oradea, a ridicat noi semne de intrebare privind atractivitatea mediului de afaceri romanesc. Si asta mai cu seama ca decizia a venit dupa alte cateva cazuri similare, cele mai sonore fiind relocarile Kraft si Nestle in Bulgaria si a fabricii Colgate-Palmolive in Polonia.

Potrivit expertilor, aceste situatii arata in mod concret faptul ca in cursa pentru atragerea investitilor, Romania a inceput sa piarda teren. Pana sa apara criza, atu-urile Romaniei erau date, in principal, de marimea pietei interne si apetitul pentru consum, de forta de munca ieftina si resursele naturale. Acum, problemele Romaniei au inceput sa se vada tot mai mult. Printre cele mai grave – lipsa infrastructurii, instabilitatea fiscala si politica. In plus, aterizarea fortata a economiei a aratat fragilitatea mediului de afaceri, caracterizat in prezent de un blocaj financiar de proportii.

Spre deosebire de Romania, unde investitiile straine au scazut in primul semestru cu 42,99%, in Ungaria, tara care ne-a „furat” anul trecut fabrica Mercedes, investitiile straine au scazut cu numai 6%.

Au fost insa si alte tari care au marcat scaderi importante. Cehia a marcat o reducere de 40%, Rusia de 45% iar Bulgaria de peste 50%. Interesant este si cazul Poloniei, care desi a atras investitii straine de numai 962 milioane de euro, fata de peste 6 miliarde de euro, in primul semestru din 2008, a fost singura tara din Europa care a incheiat primele 6 luni ale anului pe crestere economica, rezultatul, unul remarcabil, fiind pus pe seama consumului intern solid.

Investitorii trag semnalul de alarma

Consiliul Investitorilor Straini, organizatie ce reuneste principalii investitori in economia romaneasca, afirma ca, pentru a nu pierde noi investitii straine, Romania trebuie sa ia urgent masurile de reforma. Aceasta in conditiile in care iesirea din criza se anunta aproape, iar investitorii vor deveni din nou interesati de extinderea business-urilor.

„Din pacate, multe dintre masurile ce vizeaza cresterea atractivitatii economiei romanesti au ramas pe hartie”, spune Doina Ciomag, director executiv al Consiliului Investitorilor Straini.
[quote=Doina Ciomag, director executiv Consiliul Investitorilor Straini]Romania se afla intr-o competitie directa in regiune, iar concurenta a devenit mult mai acerba, acum in perioada de criza[/quote]
Investitorii cer, in esenta, accelerarea investitiilor in infrastructura, vazute ca prioritare, si realizarea unui cadru fiscal predictibil, care sa le permita dezvoltarea unor investitii pe termen lung.

„Investitorii nu se uita neaparat dupa tarile care ofera taxe si impozite mai mici, sau facilitati fiscale. Cauta un mediu fiscal predictibil, care sa le permita dezvoltarea unor planuri de afaceri multi-anuale”, a explicat Ciomag. Iar Romania sufera tocmai la acest capitol.

Romania este in continuare atractiva

Romania prezinta inca avantaje importante, potentialul de viitor fiind unul foarte bun, spun investitorii straini. Avem inca o forta de munca ieftina (salariul mediu net in luna iulie a fost de 330 euro) si bine pregatita, pretul terenurilor a scazut, iar oportunitatile de investitii sunt foarte mari.

Pe de alta parte, analistii se asteapta ca, odata cu iesirea din criza a tarilor din zona euro, Romania sa urmeze acelasi parcurs, dar cu un decalaj de cateva luni. Interesant este insa faptul ca, potrivit expertilor de la ING si Moody’s, revenirea economica a Romaniei, ce urma sa inceapa timid din trimestrul 4, ar putea fi, in 2010, mult mai puternica decat a tarilor din zona euro.

„Revenirea pe crestere a economiei Romaniei poate fi mai rapida decat in cazul altor state din regiune, precum Bulgaria sau statele baltice, datorita cursului de schimb flexibil, care inlesneste ajustarea balantei comerciale, si indatorarii relativ scazute a sectorului privat„, a declarat, zilele trecute, agentia Moody’s.

Doina Ciomag, directorul de la CIS, se asteapta ca nivelul investitiilor straine, in acest an, sa creasca peste nivelul estimat anterior, ce viza o reducere la jumatate fata de anul trecut.

De altfel, semnalele din ultimele zile sunt incurajatoare. Grupul CEZ a inaugurat primele 7 turbine din proiectul celui mai mare parc eolian pe uscat din Europa, de 1,1 miliarde de euro, pe care il construieste in judetul Constanta.

La Dragomiresti, judetul Ilfov, au fost anuntate primele linii de fabricatie la cea mai mare fabrica Pepsi din Europa.

La randul sau, compania belgiana Alinso Group a pus, la Ploiesti, bazele celui mai mare si mai modern parc industrial din Europa de Est, o investitie cifrata la 750 milioane de euro.

Tot ca o noutate, Ford va produce, pe 8 septembrie, primul Ford Transit Connect „made in Romania”.