- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

GDF Suez modernizeaza si dezvolta reteaua de distributie cu bani europeni

14 Jun, 14:57 • adrian.mihaltianu
GDF Suez Energy Romania a semnat doua contracte de cofinantare din fonduri europene nerambursabile pentru modernizarea si dezvoltarea retelei de distributie de gaze naturale in Bucuresti si judetul Ilfov.
GDF Suez modernizeaza si dezvolta reteaua de distributie cu bani europeni

[b]Primul proiect[/b] vizeaza modernizarea conductelor de gaze naturale cu un grad de uzura ridicat si care nu pot fi protejate catodic, in vederea cresterii sigurantei in exploatare a retelei de distributie.

Valoarea proiectului are o valoare totala estimata la 97,47 milioane lei, din care asistenta financiara nerambursabila se ridica la 16,32 milioane lei, iar contributia companiei este de 81,1 milioane lei.

Proiectul va fi derulat intre 15 mai 2012 si 31 iulie 2015. Lungimea retelei de distributie a gazelor naturale ce va fi modernizata in cadrul proiectului este de 92 km iar numarul de bransamente conectate la aceasta retea este de 3760.

Proiectul de modernizare a retelei de distributie se deruleaza in municipiul Bucuresti. Tronsoanele retelei de distributie care vor fi modernizate sunt grupate in 2 zone :  prima zona – Soseaua Stefan cel Mare, Soseaua Mihai Bravu, Bulevardul Carol I, Pache Protopopescu, Nicolae Balcescu, General Magheru, Bd. Dacia, Strada George Enescu, Strada Tunari si a doua zona : Lacul Tei, Bulevardul Lacul Tei, Strada Barbu Vacarescu, Calea Floreasca.

Rezultatele vizate ale acestui proiect sunt : reducerea numarului mediu anual de intreruperi temporare in alimentarea cu gaze naturale, reducerea emisiilor de gaze naturale degajate in atmosfera, cresterea continuitatii alimentarii cu gaze naturale prim marirea numarului de ore de functionare a retelei de distributie.

Cel de-[b]al doilea proiect[/b] vizeaza dezvoltarea retelei de distributie in regim de medie presiune din Bucuresti si judetul Ilfov. Cofinantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala, valoarea totala estimativa a proiectului este de 65,94 milioane lei, din care asistenta financiara nerambursabila insumeaza 16,44 milioane lei, iar contributia companiei este de 49,49 milioane lei.

Proiectul va fi derulat in perioada 22 mai 2012 – 31 iulie 2015.

Obiectivul general al proiectului il reprezinta cresterea capacitatii tehnice a sistemului de distributie a gazelor naturale prin extinderea retelei in regim de medie presiune cu 16 tronsoane noi din polietilena, de inalta densitate, cu o lungime de 70 km.

Rezultatele vizate ale acestui proiect sunt : reducerea numarului mediu anual de intreruperi temporare in alimentarea cu gaze naturale, asigurarea unei presiuni optime in alimentarea cu gaze naturale a clientilor din Municipiul Bucuresti si judetul Ilfov, reducerea emisiilor de gaze naturale degajate in atmosfera.

„Din anul 2005 pana in prezent, GDF Suez Energy Romania a investit 353 de milioane de euro in modernizarea retelei de distributie si vom continua efortul investitional”, a declarat Eric Stab, presedinte -director general al companiei.

Bugetul global de investitii al Distrigaz Sud Retele pentru anul 2012 este de aproximativ 175 de milioane lei. Din acest buget, circa 135 de milioane lei sunt alocate modernizarii retelei de distributie, respectiv: inlocuiri conducte si bransamente, protectia catodica, modernizarea posturilor statiilor de reglare si a posturilor de reglare masurare.
 
Pana la sfarsitul anului 2012 compania estimeaza ca vor fi modernizati aproximativ 325 km de retea.