- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Germanii cred ca le-ar fi mai bine fara euro

29 Jul, 15:18 • adrian.mihaltianu
Cei mai multi germani sunt de parere ca tara lor va fi intr-o situatie mai buna daca va renunta la euro, conform unui sondaj de opinie publicat duminica, in timp ce ministrul german al economiei si-a reiterat dubiile in legatura cu mentinerea Greciei in zona euro.
Germanii cred ca le-ar fi mai bine fara euro

Potrivit sondajului Emnid realizat pentru saptamanalul Bild am Sonntag, 51% dintre germani considera ca economia primei puteri economice europene va fi intr-o situatie mai buna daca ea nu va mai face parte dintre cele 17 tari ale zonei euro. In acelasi timp, 29% sunt de parere ca situatia va fi mai rea.

Sondajul dezvaluie de asemenea ca 71% dintre germani doresc ca Grecia sa paraseasca zona euro, in cazul in care ea nu-si va onora promisiunile privind planul de austeritate, [url=http://www.afp.com/en/news/topstories/germans-say-theyre-better-without-euro-poll]informeaza AFP[/url].

Philipp Roesler, ministrul german al economiei, a estimat, intr-un interviu acordat publicatiei Bild am Sonntag, ca „are dubii considerabile cu privire la faptul ca Atena isi va tine promisiunile legate de reforme”.

„Punerea in aplicare (a reformelor) este ezitanta. Nicio administratie fiscala functionala nu a fost pusa inca in aplicare. In speta, nu exista practic niciun progres in ceea ce priveste privatizarea promisa a bunurilor publice”, a declarat Roesler.

„In cazul in care Grecia nu-si indeplineste obligatiile, nu va mai avea bani si va deveni insolvabila”, a adaugat acesta.

Puternic afectata de criza economica, Grecia a fost supusa unor mari presiuni in vederea punerii in aplicare a programului de reforme structurale, in schimbul unui program de ajutor financiar in valoare de mai multe miliarde de euro, acordat tarii din 2010.

FMI va decide daca Grecia va primi urmatoarea transa de 31,5 miliarde de euro din programul de ajutor. Aceasta transa ii va ajuta pe greci sa se mentina pe linia de plutire.