- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Gripa porcina a bagat spaima in companii: De la simplul guturai, la psihoza

05 Nov, 00:01 • razvan.codorean
Mii de angajati din diverse companii din Romania au fost trimisi fortat in concediu medical in ultimele zile, de teama imbolnavirii cu virusul AH1N1. Psihoza a ajuns la paroxism in unele firme, salariatii raciti fiind blamati ca vor sa isi imbolnaveasca colegii si trimisi sa isi faca analizele. Centrele medicale private se pregatesc pentru un val de pacienti.
Gripa porcina a bagat spaima in companii: De la simplul guturai, la psihoza

Marile companii au dispus masuri concrete pentru a evita orice probleme. Dincolo de trimiterea fara comentarii la medic a tuturor angajatilor ce prezinta simptome de raceala sau gripa, specialistii in HR au afisat in restaurantele cu circuit inchis, bucatarii, spatii de fumat si alte spatii comune regulile de prevenire si avertismente adresate celor care manifesta simptomele bolii. In plus, in multe companii mari, s-a efectuat o revizuire a concediilor medicale si de odihna acordate pana acum, pentru a se evita, in caz de nevoie, o posibila criza de personal.

Pe de alta parte, salariatii unor companii din domeniul alimentar, comunicatii mobile, publishing si consultanta au fost sfatuiti sa fie vigilenti cu colegii si avertizeze sefii despre cei bolnavi. „Toata lumea se teme de toata lumea. Nu era de ajuns criza, care a dus frica pierderii locului de munca la paroxism, accentuand problemele dintre salariati, mai trebuia sa vina si gripa asta. Sper sa nu se ajunga ca imbolnavirea sa devina motiv de dat afara din firma”, a declarat un specialist in HR dintr-o companie din sectorul Food, pentru DailyBusiness.ro. Potrivit unor surse din marile companii, dincolo de masurile interne de siguranta, firmele de curatenie au primit ordin de a folosi cantitati sporite de dezinfectante, in special in spatiile de toalete.

Gripa porcina a bagat spaima in Romania. Numarul cazurilor confirmate de contactare a virusului AH1N1 a crescut spectaculos in ultimele zile, de la 2-300 la peste 700. Lipsa unei informari clare privind ”semnele” bolii a facut ca orice viroza respiratorie sau gripa de sezon sa fie percepute de multi romani ca un caz concret de imbolnavire de gripa porcina. Iar de la un simplu caz de guturai si pana la psihoza, a mai fost doar un pas.

”S-a creat o adevarata psihoza nationala legata de gripa de tip nou. Avem semnale ca in multe companii, oamenii au fost trimisi la spital sau acasa, pentru simplul motiv ca sunt raciti. In lipsa unei informari elementare despre manifestarile bolii, s-a ajuns la o psihoza generala”, a declarat dr. Vasile Astarastoaie, presedintele Colegiului Medicilor, pentru DailyBusiness.ro
[quote=Vasile Astarastoaie, presedinte Colegiului Medicilor]E ca psihoza creata dupa filmul ”Falci”. Toata lumea se temea sa mai intre in apa de teama rechinilor, chiar daca faceau baie in lac[/quote]
Bineinteles, exista si cazuri concrete de infestare cu virusul care a bagat spaima in toata lumea. Printre bolnavi se afla si Gratiela Iordache, secretarul de stat din Ministerul Finantelor. Intreg ministerul de Finante a devenit astfel subiect de carantina, iar printre cei care vor trebui sa faca testul s-ar putea afla inclusiv expertii FMI, Bancii Mondiale si Comisiei Europene, care s-au intalnit zilele acestea cu conducerea ministerului.

„Da, m-am intalnit cu colegii de la FMI, dar asta s-a intamplat joia trecuta, asa ca nu cred ca aveam cum sa ii imbolnavesc. Momentan voi sta acasa vreo 7 zile. M-am izolat in propria casa, am camera mea in care nu intra nimeni si port masca la gura pentru a nu raspandi virusul”, a spus Iordache pentru Hotnews.

In randul victimelor se afla, potrivit autoritatilor medicale, zeci de persoane care lucrau in medii deschise, ce au legatura cu publicul.

”S-au inregistrat infectari intr-o paleta larga de medii, de la scoli, la firme de distrubutie, companii mici si mari (Dacia) etc. In toate cazurile s-a inceput ancheta epidemiologica, insa, din fericire, nu am inregistrat, cel putin pana acum, o rata mare de propagare”, a spus presedintele Colegiului Medicilor.

Din fericire, niciun roman nu a murit pana in prezent de gripa porcina. ”Rata de mortalitate zero ne da sperante ca nu vom avea mari probleme. Oricum gripa porcina nu difera foarte mult de cea obisnuita. E o tulpina speciala, insa numarul victimelor nu e mai mare, la nivel mondial, ca in cazul gripei obisnuite. Ba chiar e mai mic”, a declarat Astarastoaie.

Simptomele gripei porcine sunt similare gripei obisnuite: tuse, febra brusca, dureri de cap si dureri musculare. In prezent, se considera ca gripa se raspandeste in special de la om la om prin tuse ori stranutul persoanelor infectate. In cazurile grave, poate duce la pneumonie si chiar moarte. Perioada de incubare la oameni este intre doua si cinci zile.

Cum sa ne protejam de virus, aflati din materialul video de mai jos
[dbvideo=362]

Centrele medicale private iau masuri

Pentru a calma psihoza declansata in jurul pericolului gripei porcine, centrele medicale private, ce au contracte in special cu marile companii, au declansat campanii speciale de informare in randul angajatilor.

Centrul Medical Unirea, una dintre primele clinici private, cu peste 75.000 de clienti, a invitat specialistii in resurse umane din marile companii cu care are contract, pentru a discuta despre masurile ce trebuie luate in cazul aparitiei unor cazuri de imbolnavire.

In plus, CMU a alocat cate un medic specializat pentru astfel de cazuri si a avertizat companiile ca este posibil sa se confrunte cu o crestere a numarului de cereri pentru concedii medicale.

”Incepand de luni, am inceput sa monitorizam toate cazurile de viroze, gripe si alte probleme de sanatate specifice sezonului rece. Pana acum nu am avut niciun caz de imbolnavire, insa am inteles interesul in crestere al clientilor nostri pentru o informare si o relatie stransa pentru a preintampina orice probleme”, a declarat Cristiana Vago, PR managerul Centrului Medical Unirea.

Potrivit unei circulare trimisa clientilor, CMU le-a solicitat sprijinul pentru ca, in cazul aparitiei infectarilor, sa fie luate rapid masuri de dezinfectie.

”Ancheta epidemiologica o face Directia de Sanatate Publica, in general telefonic, avand ca scop identificarea si izolarea suspectilor. Pe masura ce numarul cazurilor suspecte creste, este foarte posibil ca implicarea DSP sa scada, astfel incat va fi necesara o maxima implicare din partea dumneavoastra pentru desfasurarea anchetei. In cazul aparitiei unui caz confirmat in cadrul companiei, vom facilita legatura cu un medic CMU care va consilia angajatorul in identificarea si izolarea contactilor”, se spune in mesajul transmis clientilor.

Chiar daca se prezinta la medicul de la firma sau cel de familie, confirmarea sau infirmarea prezentei virusului AH1N1 se face exclusiv de catre Institutul Matei Bals, au precizat medicii.

Criza porcina, o afacere de succes

Farmaciile din toata tara au fost luate cu asalt in aceste zile de romanii aflati in cautarea vaccinurilor antigripale si a mastilor de protectie.

”S-au cumparat in special masti medicale, pentru ca vaccinuri nu mai avem de mult. Mastile sunt destul de ieftine. In functie de firma, produsele costa intre 12,49 lei si 18,45 lei setul de 50 de bucati”, a declarat, pentru DailyBusiness.ro, medicul farmacist Cristina Valureanu, de la farmacia Medimex din Bucuresti. ”Clientii sunt in general salariati, care se tem sa nu contacteze virusul. Din ce am aflat, cei mai multi lucreaza in domeniul relatiilor cu publicul”, a declarat medicul.

Pentru furnizorii de materiale sanitare, afacerea e una excelenta. Pentru Institutul Cantacuzino, s-ar putea dovedi o mina de aur si asta in conditiile in care cercetatorii romani au reusit sa realizeze un vaccin antiviral la 0,98 euro pe doza, in conditiile in care vaccinurile din import costa de 4 ori mai mult.

„Vaccinul produs de catre companiile din Europa are un pret negociat la nivel european, ca atare nu au existat oferte diferite. Acest pret este de 4,75 euro pe doza de 7,5 ml, care nu include distributia, pentru o vaccinare fiind necesare doua doze. In plus, costul pentru rezervarea unei cantitati de vaccin la acesti producatori era de 2 euro pe doza”, a declarat fostul ministru al Sanatatii, Ion Bazac.

Institutul Cantacuzino va produce 5 mil. doze pana la sfarsitul anului si 1 mil. lunar, anul viitor.

”Vom incepe, la finele lunii, vaccinarea populatiei insa de anul viitor, vom trece si la exporturi. Vanzarea vaccinului va aduce beneficii importante, in conditiile in care ceilalti producatori internationali au deja contractata productia pe o perioada lunga de timp”, a declarat Adrian Streinu Cercel, secretar de stat in Ministerul Sanatatii.

Institutul Cantacuzino produce vaccinul in baza unei tulpini distribuite de un laborator din Londra. Institutul Cantacuzino a avut anul trecut o cifra de afaceri de 14,4 mil. euro si un profit de 1,1 mil. euro.