- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Guvernul s-a razgandit: Nu-i mai amendeaza pe cei care intarzie declaratiile pentru drepturi de autor

25 Aug, 11:31 • razvan.codorean
Romanii care incaseaza drepturi de autor si care nu vor reusi sa isi depuna astazi declaratiile de venit, nu vor fi penalizati, iar oficiile care le primesc isi vor prelungi programul pe tot parcursul saptamanii, a declarat, miercuri, Mihai Seitan (foto), ministrul Muncii.
Guvernul s-a razgandit: Nu-i mai amendeaza pe cei care intarzie declaratiile pentru drepturi de autor

„Este cu totul falsa aceasta isterie creata in jurul acestui demers. S-a speriat lumea ca se vor plati amenzi daca nu depun azi declaratiile. Se pot depune declaratiile toata aceasta saptamana, probabil si saptamana viitoare”, a precizat Mihai Seitan.

Declaratiile ministrului Muncii vin in contextul in care mii de romani au luat cu asalt in aceste zile sediile administrative, pentru a evita plata amenzilor pentru nedepunerea la timp a declaratiilor (intre 2.500 si 5.000 lei).

„Lucrurile sunt tinute sub control, sunt puse la punct. Noi ne-am organizat si casele de pensii si cele somaj sunt organizate. Programul de lucru este prelungit, se lucreaza pana la 6.00 sau 7.00 seara. Se lucreaza si in continuare, nu numai azi. Programul prelungit il decidem in functie de cat de aglomerat este”, a spus Seitan.

Potrivit ministrului Muncii, „atacul din presa” potrivit caruia ar fi haos pentru efectuarea acestor plati este „nejustificat”.

„Dupa ce sistemul se va pune la punct, atunci se vor aplica penalitati, daca se va dovedi reaua-credinta. Este normal ca oamenii sa invete (ce au de facut – n.r.), sa invete si cei care lucreaza cu ei”, a mai spus Seitan.

Ministrul Muncii a precizat, pe de alta parte, ca in sedinta de astazi a Guvernului, normele de aplicare a OUG 58/2010 vor fi modificate astfel incat persoanele care platesc contributii pentru venituri de natura profesionala sa aiba stagiu complet de cotizare si doar punctajul obtinut sa fie mai mic, in functie de contributie.

„O sa fie probabil niste precizari in norme, precizarea de baza, care probabil va fi aprobata astazi (miercuri – n.r.) in sedinta de Guvern, se refera la faptul ca cei care platesc contributii la pensii sau la somaj li se considera, prin faptul ca platesc contributii individuale de 10,5 la suta, spre exemplu la pensii, li se considera, incorect, o treime din stagiul de cotizare”, a declarat Seitan.

Potrivit noilor prevederi legale, persoanele care realizeaza venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale, au obligatia de a depune cate o declaratie privind asigurarea in sistemul public de pensii, in sistemul asigurarilor pentru somaj, respectiv de a incheia contracte de asigurare in sistemul de asigurari sociale de sanatate. Contributia de asigurari sociale de pensie este de 10,5% din venitul brut, cea de somaj – 0,5%, iar cea de sanatate – 5,5%.

Declaratiile de asigurare se depun o singura data, pana pe 25 a lunii pentru luna anterioara in care s-au realizat veniturile de natura profesionala, la casa teritoriala de pensii si, dupa caz, la agentia pentru ocuparea fortei de munca din raza de domiciliu sau de resedinta a persoanelor asigurate.