- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Guvernul, soluții pentru a reduce prețul alimentelor. Firmele ar putea fi obligate să achite un adaos comercial plafonat

23 Feb, 19:10 • Lupu Alexandra
Prețul alimentelor ar putea scădea! Guvernul se află în identificarea unor soluții optime din acest punct de vedere, iar deciziile vor fi comunicate curând.
Guvernul, soluții pentru a reduce prețul alimentelor. Firmele ar putea fi obligate să achite un adaos comercial plafonat

Guvernul se află în căutarea unor noi soluții pentru a reduce prețul alimentelor! Primele informații arată că s-ar putea introduse un adaos comercial plafonat firmelor, dar la fel de bine, se ia în considerare modificarea taxei de raft, care ajunge până la 20% în aceste momente, spune antena3.ro.

Coaliția de guvernare încearcă în aceste momente să găsească metodele prin care prețul alimentelor ar putea scădea. Reprezentanții vor să aducă în discuție modificarea taxei de raft, în timp ce cei din executiv se gândesc la eliminare.

Prețul alimentelor ar putea fi modificat

Primele informații ne arată că Guvernul încearcă să găsească soluțiile prin care costurile alimentelor să fie reduse. Din acest punct de vedere, responsabilii iau în considerare modificarea taxei de raft. În momentul de față, aceasta ajunge la 20%. Suma trebuie achitată de către fermierii care vor să-și vândă produsele în magazine, dar cu toate acestea, producătorii sunt revoltați. Mulți dintre aceștia susțin că trebuie să suporte aceste cheltuieli pe cont propriu.

Citește și: Nicolae Ciucă și Petre Daea promit să aducă la zero deficitul balanței comerciale a României la alimente

Taxa de raft a fost introdusă în 2022, moment care a stârnit furia persoanelor din industrie. De la zero, ea a fost stabilită la 20%, aspect care a determinat mulți producători să declare că sunt „sclavi ai secolului XXI”.  Pe lângă taxa menționată, retailer-ul adaugă un adaos comercial, pe lângă TVA și taxa menționată.

prețul alimentelor
prețul alimentelor

Acesta nu poate fi controlat de fermieri, și mai mult de atât, produsele românești vor fi mult mai scumpe. Ca o urmare în fața acestor informații, Guvernul încearcă să identifice soluțiile potrivite. Mai multe discuții vor avea loc cu retailerii pentru a se stabili dacă problema poate fi rezolvată în timp util.

Partidul Social Democrat pregătește alte măsuri în aceste momente. Reprezentanții iau în calcul introducerea unui ajutor de la stat pentru firmele din industria alimentară, în valoare de 10 milioane de euro. Cu toate acestea, conform primelor informații apărute, firmele ar putea fi obligate să limiteze adaosul comercial.

Vezi și: Vouchere alimente 2023. Veste bună pentru românii sărmani, marţi au intrat pe carduri 250 de lei