- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Guvernul testeaza \”pe surse\” modificarile Codului Fiscal

01 Apr, 00:01 • razvan.codorean
Oamenii de afaceri si analistii economici critica modul in care guvernul a ales sa testeze modificarile ce vor fi aduse Codului Fiscal, lasand ca informatiile sa se scurga mai intai in presa. "Codul Fiscal ramane o enigma, iar ministrul Pogea propune sa fie descifrata la televizor", spun acestia.
Guvernul testeaza \pe surse\ modificarile Codului Fiscal

A fost mai intai zvonul ca noul guvern are de gand sa modifice Codul Fiscal. Prezentat pe surse in mass-media, anuntul a declansat imediat o dezbatere nationala legata de necesarele modificari. A urmat apoi, tot din surse guvernamentale, anuntul privind majorarea accizelor la alcool si tutun, iar apoi, tot in presa a „transpirat” informatia ca executivul vrea sa creasca TVA si cota unica. Marti, o alta informatie a explodat in presa – guvernul vrea sa impuna un impozit forfetar de 1.300 de euro pentru toate firmele, indiferent ca sunt mari sau mici, ca au sau nu profit. Anuntul, ca de fiecare data, a declansat un val de reactii diverse, atat pozitive cat si negative.

Dincolo de problema veridicitatii informatiilor provenite din surse anonime, modul in care are loc dezbaterea starneste controverse in mediul de afaceri.

[quote=Cristian Parvan, secretar general AOAR]Am ajuns sa monitorizam televiziunile, pentru a afla ce masuri mai are de gand sa ia guvernul si, mai ales, Ministerul de Finante. Comunicarea dintre noi este sublima, dar lipseste cu desavarsire[/quote]
Oamenii de afaceri spun ca, din momentul in care au auzit ca guvernul are de gand sa modifice Codul Fiscal, au cerut sa fie consultati. Pana acum insa, desi a trecut mai mult de o luna de la anuntul oficial al ministrului Pogea, nu a avut loc nicio runda de discutii, singurele informatii disponibile mediului de afaceri fiind cele din mass-media.

„Ni se ofera informatii pe surse, la fel ca in cazul masurilor anti-criza, pe care le-au testat mai intai in mass-media, iar apoi le-au aprobat sau respins, dupa reactia opiniei publice”, a declarat Parvan.

Printre „patiti” se afla producatorii de tutun care au aflat, spun ei, fara a fi consultati, ca accizele vor creste anticipat, in doua transe,incepand cu 1 aprilie.

Gilda Lazar, directorul de afaceri corporative al companiei Japan Tobacco International (JTI) declara, recent, pentru DailyBusiness.ro, ca producatorii au negociat cu autoritatile un calendar de majorare treptata a accizelor pana la nivelul european, gandit de asa natura incat sa conduca, alaturi de alte masuri, la fiscalizarea acestui domeniu, dar ca acesta a fost dat peste cap de deciziile cabinetului Boc, efectele fiind greu de estimat.

Presedintele patronatului din industria usoara, Maria Grapini, spune ca modul in care guvernul trateaza mediul de afaceri este unul „fara cuvinte”, autoritatile ignorand cu buna stiinta consultarea contribuabililor, cei care asigura mare parte din bugetul de stat.

[quote=Maria Grapini, presedinte patronat industria usoara]Un exemplu este relevant pentru acest tratament. In negocierile cu FMI, autoritatile s-au intalnit cu reprezentantii mediului bancar, cu sindicatele, cu toata lumea, mai putin cu oamenii de afaceri. Oare de ce?[/quote]
In fata semnalelor de alarma venite din mediul de afaceri, autoritatile repeta asigurarile ca nicio masura nu va fi luata fara consultarea „partenerilor” din economie.

Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a respins astfel, marti, in cadrul unei conferinte, ultimele informatii legate de introducerea impozitului forfetar de 1.300 de euro. Pogea a spus ca guvernul are de gand sa introduca un astfel de impozit, dar ca pentru moment nu a fost stabilita suma si modul de aplicare.

El a tinut sa asigure mediul de business ca nu vor fi luate astfel de masuri, fara o consultare prealabila a acestora.

Agentia NewsIn relata vineri ca in perioada 30 martie – 3 aprilie, reprezentantii Ministerului Finantelor vor discuta modificarile Codului Fiscal cu reprezentantii Camerei Consultantilor Fiscali (CCF), ai Consiliului Investitorilor Straini (CIS), ai Camerelor de Comert din Romania, ai companiilor de consultanta si ai altor organisme reprezentative.

Niculae Done, partener al firmei de consultanta KPMG, declara ca „discutiile vor viza grupele mari de principii din titlurile de impozite, in sensul oferirii unui grad mai mare de claritate cheltuielilor care trebuie deduse si a celor nedeductibile fiscal, precum si pentru conformarea la Directivele europene aferente”.

Pana astazi, aceste intalniri nu au avut insa loc, iar secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri, Cristian Parvan, este pesimist din acest punct de vedere.

„Guvernul nu are, in acest moment o filozofie fiscala, ce sa mai vorbim de un plan concret de masuri. Tot ce s-a facut pana acum au fost masuri punctuale, care au luat prin surprindere mediul de afaceri”, a declarat omul de afaceri.

Noul Cod Fiscal, de la 1 ianuarie 2010

Singurele informatii oficiale privind modificarile ce vor fi aduse Codului Fiscal provin din declaratiile premierului Emil Boc si ministrului Finantelor, Gheorghe Pogea.

„Vrem sa construim un Cod Fiscal simplu, adaptat noilor realitati, care sa ajute firmele, sa impulsioneze cresterea economica”, declara, recent premierul Boc, in timp ce ministrul Pogea vorbea de reducerea parafiscalitatii si necesitatea predictibilitatii actului legislativ.

Principalele modificari luate in calcul de executiv, conform declaratiilor oficiale, vizeaza devansarea calendarului majorarii accizelor la alcool si tutun, decizie pusa deja in aplicare incepand cu 1 aprilie, actualizarea valorii impozabile pentru cladiri si terenuri si revenirea la nivelul contributiilor fiscale din prima parte a anului trecut.

In plus, Executivul intentioneaza introducerea impozitului forfetar, aplicarea unei cote TVA de 19% in cazul tranzactiilor imobiliare efectuate in scopuri comerciale de catre persoane fizice si a unui impozit unitar pe castigurile bursiere.

Guvernul are in vedere, pe de alta parte, mentinerea cotei unice de impozitare, eliminarea, temporara, a impozitului pe veniturile din dobanzile la depozitele bancare, inclusiv ale nerezidentilor, in vederea stimularii economisirii si neimpozitarea profitului reinvestit.

Directorul Directiei Legislatie Impozite Directe din Ministerul de Finante, Dragos Doros, a declarat ca daca totul va merge bine, Codul va fi aprobat in Parlament pana in luna iunie, in asa fel incat sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2010.