- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Guvernul va adopta un act normativ pentru stimularea investitiilor

18 Jun, 17:20 • Redactia DailyBusiness
Guvernul a adoptat miercuri, in prima lectura, un proiect de act normativ privind stimularea investitiilor, elaborat de Ministerul Economiei si Finantelor (MEF), care va fi promovat prin Ordonanta de Urgenta, potrivit reprezentantilor MEF.
Guvernul va adopta un act normativ pentru stimularea investitiilor

Tot miercuri, germanii de la Daimler au anunta ca vor construi o noua fabrica Mercedes in Ungaria, si nu in Romania.

„Actul normativ vizeaza mentinerea, pe termen lung, a unui ritm inalt de investitii in Romania, atat romane cat si straine, intr-o maniera nediscriminatorie”, a afirmat primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu.

El a mai precizat ca acest act normativ a fost pregatit ca proiect de lege, insa va fi promovat ca Ordonanta de Urgenta, pentru a raspunde cat mai rapid asteptarilor mediului de afaceri.

Seful Executivului a aratat ca noile reglementari vor permite incurajarea unor proiecte, in functie de prioritatile de dezvoltare, in conditiile in care in primele luni ale anului 2008, volumul investitiilor straine in Romania a crescut cu 60% in comparatie cu anul trecut.

Un alt avantaj al acestui act normativ, a spus primul-ministru, il constituie faptul ca va permite dirijarea investitiilor in regiunile mai putin vizate de investitii.

„Produsul intern brut pe locuitor in Timis este de doua ori mai mare decat in judetul Vaslui. Prin aceste facilitati, vrem sa asiguram o dezvoltare echilibrata din punct de vedere teritorial”, a declarat premierul Calin Popescu-Tariceanu.

O alta componenta importanta a Ordonantei de Urgenta este faptul ca Ministerul Economiei si Finantelor a primit mandat sa elaboreze cadrul legal pentru infiintarea Agentiei Romane de Investitii, prin reorganizarea ARIS.

„Avem in vedere transformarea acestei agentii, astfel incat sa primeasca un mandat care sa corespunda nevoilor si cerintelor investitorilor”, a aratat primul-ministru.

De asemenea, Tariceanu a precizat ca facilitatile acordate investitorilor se prezinta sub forma unor scheme de ajutor de stat fundamentate pe baza unor criterii specifice.

Criteriile avute in vedere de premier sunt obiectivul, scopul, criteriile de eligibilitate, durata, bugetul, furnizorul, procedura de acordare, domeniile in care se face investitia, astfel incat acestea sa fie in concordanta cu legislatia nationala si cea comunitara in materia ajutorului de stat.

Astfel, facilitatile se acorda investitiilor realizate in sectoare de activitate ca industria prelucratoare, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda, distributia apei, salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare.

Totodata, vor fi acordate si facilitati pentru sectoare ca telecomunicatii si activitati de servicii informatice, activitati profesionale, stiintifice si tehnice, activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport.