- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Ikea este in discutii pentru a vinde fabrica Swedwood Siret

09 Sep, 15:56 • traian.badulescu
Fabrica Swedwood Siret, controlata de producatorul de mobila Ikea, va fi reactivata in incercarea de a fi vanduta, au declarat pentru DailyBusiness.ro reprezentantii Swedwood.
Ikea este in discutii pentru a vinde fabrica Swedwood Siret

Pana atunci, „activitatea la Swedwood Siret inceteaza imediat si angajatilor li se ofera concediu platit pana la noi instructiuni. Negocierile cu reprezentantii salariatilor vor incepe cat mai curand posibil”, se arata intr-un comunicat al companiei.

Conform unor informatii venite luni de la Inspectoratul Teritorial de Munca Suceava, Ikea va concedia aproape 500 de angajati ca urmare a opririi productiei, din cauza pierderilor inregistrate.

„Grupul nu este grabit sa inchida fabrica de la Siret. Aceasta va fi ultima alternativa la care vom apela. Incercam sa reactivam fabrica pentru a gasi un cumparator. Avem deja contacte cu societati interesate sa cumpere fabrica”, a declarat pentru DailyBusiness.ro Kelemen Balazs, directorul general al Swedwood Siret.

El a mai spus ca angajatii vor avea prioritate in a face parte din personalul fabricii reactivate, potrivit legislatiei romanesti in domeniu.

Contactata de DailyBusiness.ro, Ingrid Steen, information manager al Swedwood International AB, a mentionat ca, in prezent, divizia de productie a grupului suedez nu are niciun plan de deschidere a unei noi unitati de productie in Romania.

„Nu putem insa exclude faptul ca Swedwood ar putea reveni pe viitor in Romania”, a precizat Steen.

Ingrid Steen a adaugat ca mobila produsa de Swedwood este livrata la nivel global catre Ikea pentru a fi redistribuita ulterior in magazinele din diverse tari si ca doar o mica parte ajunge la magazinul Ikea din Romania.

Reprezentantii diviziei de productie a Ikea au explicat anterior ca „Swedwood Siret a inregistrat serioase probleme de rentabilitate timp de mai multi ani si preturile materiilor prime au crescut mult pe o perioada mai mare de timp”.

Ei apreciaza ca fabrica nu a reusit sa-si asigure o aprovizionare pe termen lung cu cantitatile de lemn suficiente necesare unei productii de mobila integrate complet (fabrica de cherestea, componente, adica panouri incleiate) si pe scara mare.

In consecinta, conditiile pentru continuarea functionarii se considera a fi foarte dificile atat pe termen scurt, cat si pe termen lung, potrivit oficialilor Swedwood.

„Drept urmare, Consiliul de Conducere al companiei mama, Swedwood Holding BV, a hotarat sa insarcineze compania Swedwood Siret cu initierea unor negocieri vizand incetarea activitatii la Siret in scopul renuntarii sau opririi activitatii. Aceasta se refera la toti cei 550 angajati”, se mai precizeaza in anuntul Swedwood.

Swedwood Siret Romania, unitatea de productie a Swedwood Romania SRL, produce mobila din lemn masiv, pe baza de panouri de molid incleiat.

Swedwood Siret din Siret, Romania este o parte a Grupului Swedwood cu sediul social in Ängelholm, Suedia. Swedwood a fost infiintata in 1991 si este o filiala detinuta integral a IKEA. Grupul are peste 40 de unitati de productie si birouri in 12 tari si un total de cca. 16.000 de salariati