- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Industria, in scadere: Comenzile si cifra de afaceri mai mici in aprilie

06 Jun, 10:32 • marian.rujoiu
Cifra de afaceri a scazut pe total industrie cu 11,3% in luna aprilie fata de luna anterioara, ca urmare a scaderilor din industria extractiva si din industria prelucratoare, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).
Industria, in scadere: Comenzile si cifra de afaceri mai mici in aprilie

In aceeasi perioada, industria extractiva s-a diminuat cu 16,3% in aprilie, in timp ce industria prelucratoare a scazut cu 11,1%.

Pe marile grupe industriale scaderi ale cifrei de afaceri s-au inregistrat in toate sectoarele, respectiv cu 22,7% in industria bunurilor de capital, cu 9,4% in industria bunurilor intermediare, cu 8% in industria bunurilor de folosinta indelungata, cu 6,1% in industria energetica si cu 2,3% in industria bunurilor de uz curent.

Fata de aceeasi perioada a anului precedent, cifra de afaceri din industrie a crescut pe ansamblu cu 12,5%, datorita cresterilor inregistrate in industria prelucratoare (+12,9%) si in industria extractiva (+0,8%).

Comenzile noi din industrie, pe total piata interna si externa, au scazut in aprilie, in termeni nominali, cu 5,1% fata de martie, dar au crescut cu 16,7% comparativ cu aceeasi luna diin 2010, potrivit datelor publicate luni de Institutul National de Statistica (INS).

In aprilie, fata de martie, toate grupele industriale au inregistrat reduceri ale comenzilor, respectiv de 16,8% in industria bunurilor de uz curent, 13,1% in industria bunurilor de folosinta indelungata, 4% in industria bunurilor de capital si 2,7% in industria bunurilor intermediare.
 
Fata de aceeasi luna din 2010, comenzile noi din industria bunurilor de capital au urcat cu 22,2%, cele din industria bunurilor intermediare cu 15,1%, din industria bunurilor de folosinta indelungata cu 9,8% si din industria bunurilor de uz curent cu 0,1%.

In primele patru luni ale anului, comenzile noi din industrie s-au majorat pe ansamblu cu 24%, datorita cresterilor inregistrate la toate grupele industriale.