- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Interamerican asteapta aprobarea CSSPP pentru a fuziona cu Bancpost pe Pilonul II

17 Dec, 12:44 • adrian.mihaltianu
Interamerican, parte a grupului Eureko, si Bancpost, membra a grupului Eurobank EFG, asteapta aprobarea arbitrului pensiilor pentru a fuzioana in domeniul pensiilor administrate privat (Pilonul II), a declarat miercuri Besim Jawad (foto), directorul general al Interamerican Pensii, fara a mentiona suma acestei achizitii.
Interamerican asteapta aprobarea CSSPP pentru a fuziona cu Bancpost pe Pilonul II

Acesta a precizat ca tranzactile din piata pensiilor private obligatorii (pilonul II) se fac la preturi cuprinse intre 80 si 220 euro pe participant.

Astfel, suma tranzactiei ar putea ajunge la cateva milioane de euro, tinand cont de faptul ca Bancpost avea 22.810 participanti la sfarsitul lunii noiembrie.

Jawad a declarat ca se asteapta ca in circa doua luni sa primeasca aprobarea Comisiei de Supraveghere a Pensiilor Private (CSSPP) pentru a putea fuziona cu fondul de pensii administrat de Bancpost.

„Fuziunea celor doua fonduri de pensii obligatorii (pilon II) va duce la crearea unui singur fond mai mare, cel al Interamerican”, a spus Besim Jawad.

Astfel, Interamerican Pensii va ajunge la o cota de piata pe pilonul II de aproape 7%.

„Interamerican si Bancpost Romania au agreat ca Bancpost va functiona ca agent de marketing al fondurilor astfel fuzionate, punandu-si serviciile la dispozitia contribuabililor din Romania, iar Interamerican Pensii Private va deveni administrator al conturilor acestora”, a mai spus oficialul Interamerican.

El a declarat ca este bine sa se consolideze piata pensiilor private si sa ramana un numar mai mic de jucatori.

Mihai Bogza, presedintele consiliului de administratie al Bancpost, a precizat ca Romania este a treia tara in care grupurile Eureko si Eurobank EFG coopereaza, dupa Grecia si Bulgaria.

„Participantii fondului de pensii Interamerican, care prin aceasta fuziune va avea active totale mai mari, vor beneficia de o administrare mai eficienta a fondurilor, de avanjate ce decurg din sinergia costurilor, precum si de o accesibilitate mai mare la nivel national, datorita retelelor de distributie ale celor doua companii”, a declarat Jawad.

Participantilor la fondul de pensii Bancpost Pensii Private transferati la fondul de pensii Interamerican nu li se percep taxe de administrare pana pe 31 decembrie 2009.

La sfarsitul lunii noiembrie, Interamerican Pensii avea 241.084 participanti pe pilonul II, in timp ce Bancpost avea 22.810 particpicant, potrivit CSSPP.

Anul viitor, compania isi va schimba numele in Eureko – actionarul majoritar.