- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

\”Invataturile\” lui Patriciu pentru cei care vor sa isi deschida o afacere

03 Nov, 00:05 • razvan.codorean
Controversat, speculant, oportunist. Dinu Patriciu a ajuns in postura de cel mai bogat roman profitand de conjuncturi, anticipand si, dupa cum spune chiar el, incercand sa multumeasca pe toata lumea. Chiar daca nu reprezinta un model privind corectitudinea in afaceri, Patriciu are cateva calitati care i-au adus succesul. Iata cateva dintre "secretele" sale.
\Invataturile\ lui Patriciu pentru cei care vor sa isi deschida o afacere

„Am profitat de conjuncturi, am facut afaceri pe muchie de cutit, insa asa este in business. Trebuie sa profiti de vremuri, de oportunitati”, a declarat omul de afaceri in fata tinerilor intreprinzatori prezenti marti la Gala Antreprenor.

„Am inceput sa fac afaceri fara sa stiu ce e aia o factura. Am invatat, m-am perfectionat si am ajuns sa am performanta. Ca sa ajung aici, a fost o adevarata cursa cu obstacole”, spune Patriciu.

Cum faci avere in Romania? „Totul pleaca de la idee„, afirma omul de afaceri. „Ai o idee buna, te tii de ea, chiar daca nu ai cine stie ce calitati de manager. Daca nu vei putea tu sa o pui in practica, te asociezi cu altii, cauti parteneri care sa te ajute”.

Pentru a pune ideea in practica, indiferent in ce domeniu, trebuie sa te gandesti daca e fezabila. Ca sa iti dai seama de potential, trebuie sa vezi daca afacerea pe care vrei sa o construiesti are potential de crestere si daca esti capabil sa rezisti concurentei.

Patriciu: Afacerea nu trebuie gandita in curtea casei

„Daca gandesti o afacere doar pentru un spatiu restrans, pentru cartierul tau, pentru tara ta, intr-un fel iti tai singur radacinile, posibilitatile de crestere. De ce spun asta? Indiferent cat de mica este afacerea, trebuie sa te gandesti la potentialul ei de export. Poate o transformi in franciza la un moment dat, poate intri intr-un parteneriat international, cine stie”, a afirmat omul de afaceri.

Patriciu spune ca esential pentru a incepe un business de succes este sa te gandesti la viitor, sa incerci sa anticipezi cum vor evolua lucrurile, sa profiti de oportunitati.

„Niciodata nu trebuie sa pornesti de la taietura prin salam pe care o vezi. Nu trebuie sa te uiti doar la conjunctura actuala ci si la dinamica din viitor. Succesul unei afaceri, din experienta mea proprie, tine de modul in care esti capabil sa vezi in viitor”, a spus Patriciu.

„Asa am facut la Rompetrol, am anticipat ca o sa vina criza si am vandut la timp”, a adaugat omul de afaceri.

Potrivit lui Patriciu, criza reprezinta, din multe puncte de vedere, o perioada plina de oportunitati.

„In Romania suntem acum pe fundul unei gropi, ne aflam intr-o situatie in care nimeni nu vrea sa investeasca. In mod paradoxal, este un avantaj pentru noi, romanii. Si asta pentru ca saracia de resurse in vreme de criza si blocajul mental al celor care au fost afectati de criza iti ofera nise, iti ofera perspective pe care in trecut nu le aveai. Oportunitatea este data chiar de criza in care ne aflam”, a mai spus omul de afaceri.

Patriciu: Deschide ochii la ce se intampla in lume

Potrivit lui Patriciu, chiar daca deschizi o afacere in Bucuresti, este important sa stii ce se intampla in restul lumii.

„Imaginati-va ca vreti sa realizati un produs. Ce se intampla cu business-ul dvs, daca maine vine un rival care importa un produs similar din China, sa spunem, mai ieftin. Sau daca inventeaza nu stiu ce colaborare cu o firma asiatica. Daca nu deschideti ochii la ce se intampla in satul global, veti ajunge victimele globalizarii”, afirma Patriciu.

„Astazi aceste conjuncturi se schimba colosal de rapid. Nimeni nu mai poate prevedea ce se va intampla peste 6 luni sau un an. Echilibrele intre economiile lumii se schimba foarte rapid. Acum 4-5 luni, criza din Grecia facea sa para ca Europa e cu lumanarea pe piept. Nu e deloc asa. In plus, toata lumea vorbeste de miracolul chinez dar uita ca exista o contradictie fundamentala intre economia de piata si sistemul comunist. Cred ca la ei va va fi o implozie. Asa ca trebuie sa incerci sa anticipezi, sa evaluezi, sa te repozitionezi din timp, pentru a evita sa fii prins de valtoare”, a mai spus omul de afaceri.

Pe de alta parte, Patriciu spune ca atunci cand iei decizia de a deschide un business, trebuie sa te gandesti la specificul publicului tinta, la traditiile si obiceiurile sale.

„Am deschis reteaua Mic.ro estimand ca romanii vad cumparaturile ca pe o forma de socializare, in stilul oriental. Noi nu mergem la cumparaturi ca occidentalii, doar sa cumparam si atat, noi vrem sa vorbim cu vecinii, suntem deschisi la sfaturile celor din jur, la experienta altora. Am anticipat asta si rezultatele de pana acum mi-au dat dreptate „, a mai spus omul de afaceri.

De unde faci rost de bani si cum iti previzionezi cheltuielile?

Daca ai o idee buna, trebuie sa iti construiesti un plan de afaceri pe cel putin 3 ani, spune Patriciu. Adauga ca, in actualele conditii economice, e dificil sa estimezi cum va arata viitorul.

Regula de aur, in opinia lui Patriciu, este sa nu pornesti o afacere daca nu ai resursele necesare. „Daca nu stii cu ce o sa iti finantezi afacerea pe un orizont de 3-5 ani, mai bine renunta. De unde faci rost de bani? De la banca sau de la alte instutitii financiare. Ideea e sa iti asiguri finantarea necesara”, spune omul de afaceri.
[quote=Dinu Patriciu, om de afaceri]Cea mai buna finantare o obtii acum de la fondurile de investitii. Isi asuma categorii de risc mult mai usor, se misca mult mai repede[/quote]
„Prima lectie pentru un antreprenor, in actualele conditii de piata, este ca exista si alte institutii financiare care te pot finanta in conditii mai eficiente, mai flexibile, chiar daca, uneori ceva mai scumpe. Ideea e sa ai un plan bine pus la punct. In plus, daca va sprijiniti afacerea doar pe finantarile bancare, sansele sunt reduse, pentru ca bancile iti pot face multe surprize”, afirma Patriciu.

Si asta pentru ca, spre deosebire de banci, fondurile de investitii intrevad mult mai bine potentialul unui business, sunt capabile sa iti ofere finantare pe o perioada mai mare de timp si cu indicatori ceva mai relaxati fata de banci. „Multe dintre banci, acum, nici nu stiu pe ce lume se afla. Dau foarte greu credite, se misca foarte incet, paralizate de propriile reguli interne, de reglementarile internationale, niste ceasloave imense depasite de vremuri”.
[quote=Dinu Patriciu, om de afaceri]Costul capitalului nu este, in prima faza, atat de relevant. Trebuie sa fie mai mic decat cea mai conservatoare estimare pe care o luati in calcul[/quote]
„Trebuie sa invatam sa ne miscam in aceasta noua lume”, afirma Patriciu, „insa trebuie sa fim atenti la ce costuri ne imprumutam. Ideea de baza este ca, la inceput, costul capitalului sa fie mai mic decat cel al potentialului profit. In plus, e important sa faceti pasi treptati inainte, nu sa va aruncati in afaceri de milioane de euro, chiar daca, intr-adevar, este mult mai greu de finantat o afacere mica, de 2-3 milioane, decat una de 50-100, unde discutia cu finantatorul devine mai degraba filozofica, despre strategia afacerii, despre viitor”, a mai spus omul de afaceri.

Patriciu: Nu face bani numai pentru tine

Patriciu spune ca o alta regula de aur in business, pe care a invatat-o pe propria-i piele, este ca „o afacere este buna daca castiga toata lumea din ea”.

„Daca vei fi singurul care castiga, candva aceasta situatie se va razbuna. In orice business trebuie sa existe un pret corect, nu trebuie sa iti strangi de gat partenerii, pentru ca ii vei transforma in dusmani si, cu siguranta, la un moment dat vei avea de suferit”, a spus Patriciu.
[quote=Dinu Patriciu, om de afaceri]O afacere creste datorita ideei si echipei pe care o ai[/quote]
Pe de alta parte, omul de afaceri spune ca un business de succes este cel in care dezvolti parteneriate cu toti cei cu care interactionezi, de la cei de la care iei capitalul, la echipa de management si restul angajatilor.

Parteneriat inseamna sa castige toata lumea, iar atunci cand ii dai omului sansa de a stapani o parte din business, va lucra altfel pentru cresterea lui”, a mai spus omul de afaceri.

„Esenta este sa dai posibilitatea tuturor sa castige, mai ales intr-o perioada in care banul nu este neaparat scump, cat foarte rar”, adauga Patriciu.

Sunt aceste reguli suficiente pentru a dezvolta un business de succes? Patriciu spune ca nici pe departe.

„Sunt doar cateva sfaturi de la un om care a trecut prin aceste situatii si a invatat din ele. In business, conteaza talentul, cultura, pregatirea. Chiar si eu ma indoiesc de propriile idei si nu sunt multumit niciodata”.

Oricum, spune Patriciu, „daca din doua business-uri pe care le incepi acum unul iti reuseste, trebuie sa fii multumit”.

Potrivit topului Capital, Dinu Patriciu este cel mai bogat roman, cu o avere de 1,4 miliarde de euro, in timp ce clasamentul intocmit de Forbes il crediteaza cu o avere de 2,3 miliarde de euro.

Indiferent de nivelul averii, cert este ca mare parte din banii stransi de Patriciu se datoreaza controversatei afacerii Rompetrol.

Cum a castigat Dinu Patriciu cateva miliarde de euro din acest business puteti afla din materialul DailyBusiness.ro intitulat Rompetrol, povestea unei afaceri de succes marca Patriciu