- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Investitiile in economie isi tempereaza declinul

02 Sep, 10:00 • razvan.codorean
Investitiile in economia romaneasca au scazut in trimestrul al II-lea cu 9,8%, la 12,9 miliarde de lei, a anuntat, joi, Institutul National de Statistica. Declinul s-a temperat insa de la nivelul de 29,1% din primul trimestru.
Investitiile in economie isi tempereaza declinul

Potrivit datelor statistice, cele mai multe investitii realizate in trimestrul al II-lea au fost cele din sectorul constructiilor noi, de 7,1 miliarde de lei, urmate de investitiile in utilaje noi, inclusiv mijloace de transport, ce au totalizat 4,5 miliarde de lei.

Fata de trimestrul II 2009, investitiile au scazut cu 9,8%, cel mai puternic declin fiind marcat de cele din sectorul constructiilor noi, de 17,5%. Investitiile in utilaje, inclusiv mijloace de transport au scazut cu 1,6%, iar celelalte investitii cu 0,1%.

Datele INS arata ca declinul investitiilor in economie s-a temperat fata de primul trimestru, atunci cand marcau o scadere de 29,1%, la 9,3 miliarde de lei.

„Temperarea declinului se datoreaza, in principal, revigorarii exporturilor”, afirma analistul economic Cristian Dinulescu.

„Statistica confirma, pe de alta parte, declinul puternic al constructiilor. Atata timp cat statul nu se implica in sustinerea acestui sector, iar bancile refuza creditarea, nu vom vedea prea curand o revigorare in acest sector. Ma astept ca, in urmatoarele trimestre, investitii sa isi accentueze declinul, pe fondul impactului TVA”, a mai spus analistul, pentru DailyBusiness.ro

Investitiile realizate in lucrari de constructii noi marcau dupa primele trei luni din 2010 un declin de 28,9%, in timp ce investitiile in utilaje (inclusiv mijloace de transport) scadeau cu 30,6%.

Investitiile in primul semestru din 2010

Potrivit datelor de la Institutul National de Statistica, in primul semestru, investitiile in economie sunt cu 18,7% mai mici fata de primul semestru din anul trecut.

Sectorul constructiilor a contabilizat investitii de 11,5 miliarde de lei, ce reprezinta 51,2% din totalul investitiilor in economie.

In sectorul utilajelor si mijloacelor de transport, investitiile au totalizat 8,9 miliarde lei, ponderea acestora fiind de 39,6 %.

Ramurile in care s-a realizat un volum mai mare de investitii sunt: industrie si comert/servicii (comertul cu ridicata si amanuntul, repararea autovehiculelor).