- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

IpoteciDirect vrea sa intermedieze credite ipotecare de 18 mil. euro, in 2008

08 Jul, 14:39 • adrian.mihaltianu
Brokerul de credite IpoteciDirect estimeaza ca va intermedia, in acest an, credite garantate cu ipoteca in valoare de 18 milioane euro, a declarat marti Vlad Ardeleanu, directorul general al companiei.
IpoteciDirect vrea sa intermedieze credite ipotecare de 18 mil. euro, in 2008

„Serviciul Ipoteci Direct a fost lansat in mai 2008, iar la 1 iulie a devenit operational headoffice-ul companiei. In decursul acestui an, dorim sa deschidem inca doua centre ipotecare in Capitala, pentru ca in 2009 sa ne extindem reteaua la nivel natinal”, a spus Ardeleanu.

Compania va inaugura anul viitor 6 centre in orasele importante din Romania, precum Timisoara, Iasi, Cluj, Craiova, Constanta si Brasov. Pana in anul 2012, IpoteciDirect estimeaza ca va avea o retea de 16 centre, dintre care 6 in Bucuresti.

In primele doua luni de activitate, consilierii IpoteciDirect au intermediat credite garantate cu ipoteca in valoare de 2,7 milioane euro, cu o rata de aprobare a dosarelor de 81%, fata de o medie a pietei de 70%, potrivit reprezentantilor companiei.

Termenul mediu de aprobare a unui dosar de credit este de 26 de zile.

Compania tinteste o cota de piata de 8%, pana in 2012

„Pana in 2012, compania tinteste primul loc in piata consultantei pentru creditele garantate cu ipoteca cu o cota de piata de 8% si cu o valoare a creditelor intermediate de 600 milioane euro”, a spus Ardeleanu.

„In prezent, numai 4 din 100 de romani apeleaza la un consultant financiar, fata de pietele dezvoltate din Europa, unde ponderea este cuprinsa intre 40% si 70%. Conform estimarilor IpoteciDirect, ponderea intermedierilor de credite urmeaza sa creasca de la 7-8% in 2009, la aproximativ 20% in urmatorii 4 ani”, a declarat Raluca Dobre, analist financiar in cadrul companiei.

Din suma de 2,78 milioane euro, reprezentand credite intermediate in doua luni de activitate, 89% sunt credite in euro, iar 11% – in franci elvetieni. IpoteciDirect nu a intrermediat niciun credit in lei sau in dolari americani.

„Valoarea medie a unui credit ipotecar intermediat de IpoteciDirect pana in prezent este de 101.000 euro, iar cea a unui credit de nevoi personale este de 82.000 euro”, a mentionat Raluca Dobre.

Din totalul creditelor acordate de companie in primele doua luni, creditele punte (pentru afaceri imobiliare) detin o pondere de 52%, creditele ipotecare – 25%, cele pentru nevoi persoanle cu ipoteca – 20%, iar creditele pentru nevoi personale – 3%.

„IpoteciDirect a investit pana in prezent 1,6 milioane euro pentru demararea activitatii pe piata de brokeraj de credite din Romania si estimeaza ca dupa doi ani de la lansare va trece pe profit”, a afirmat Vlad Ardeleanu.

„Pana in prezent, am incheiat parteneriate cu 14 banci, insa vrem ca in viitor sa colaboram cu toate institutiile bancare”, a mai spus Ardeleanu.

Bancile partenere ale companiei sunt Alpha Bank, AteBank, Bancpost, Banca Romaneasca, Banca Transilvania, Credit Europe Bank, Leumi Bank, MKB Romexterra Bank, Piraeus Bank, Raiffeisen Bank, UniCredit Tiriac Bank, Volksbank, Banca Comeriala Romana si BRD – Groupe Societe Generale.

IpoteciDirect este membru al International Union for Housing Finance (IUHF), una dintre principalele institutii pentru consolidarea tendintelor si inovatiilor in finantarile imobiliare pe plan mondial si de curand a devenit membru al Asociatiei Brokerilor de Credite.

Din actionariatul companiei fac parte 7 persoane fizice cu experienta in sistemul financiar: Vlad Ardeleanu, cofondator Artima si fost director general Ozone Laboratories Polonia, Adam Niewinski, fondatorul unei retele de consultanti de credite si instrumente financiare in Polonia, Greg Krasnov, fondatorul unei banci de consumer lending din Ucraina, Catalin Breaban, vicepresedintele The Carlyle Group pentru Europa Centrala si de Est, si 3 antreprenori romani – Dan Lazureanu, Octavian Otiman si Valentin Cerna.