- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Iranul a lansat un atac masiv cu drone împotriva Israelului. Ce se întâmplă cu românii aflați în calea conflictului

14 Apr, 08:35 • Adrian Popovici
Iranul a lansat un atac cu sute de drone asupra Israelului. La scurt timp, liderii din întreaga lume, inclusiv din România, au transmis mesaje de sprijin pentru guvernul de la Tel Aviv.
Iranul a lansat un atac masiv cu drone împotriva Israelului. Ce se întâmplă cu românii aflați în calea conflictului

Situația din Orientul Mijlociu devine și mai tensionată odată cu seria de atacuri lansate de Iran asupra Israelului în cursul nopții. Conform raportului armatei israeliene, Iranul a efectuat peste două sute de atacuri folosind drone și rachete, transmite CNN.

„O serie de rachete au lovit teritoriul israelian, cauzând doar daune minore”, a precizat contraamiralul Daniel Hagari. Israelul se afla deja în stare de urgență, pregătindu-se pentru un posibil atac iminent, în timp ce vecinii săi au anunțat că și-au închis spațiul aerian în timpul nopții. Această agresiune ar putea conduce la o escaladare majoră între cei doi inamici regionali.

Statele Unite s-au angajat să ofere sprijin Israelului, în timp ce Teheranul a avertizat SUA să nu se implice. Trebuie precizat că atacul direct al Iranului asupra Israelului vine după zile de amenințări din partea regimului, care a promis să riposteze după moartea a șapte ofițeri ai Gărzii Revoluționare într-un atac asupra consulatului său din Damasc.

Liderul de la Casa Albă, Joe Biden a condamnat „în cei mai fermi termeni posibili” loviturile lansate asupra Israelului și a reafirmat „angajamentul de fier al Americii față de securitatea Israelului” într-o discuție cu premierul Benjamin Netanyahu, arată un comunicat oficial al președinției americane.

Atacul Iranului asupra Israelului. Foto: Twitter
Atacul Iranului asupra Israelului. Foto: Twitter

Reacția României după atacurile lansate de Iran asupra Israelului

Așa cum a arătat și războiul dintre Israel și Hamas, România are mulți cetățeni în regiune care ar putea avea nevoie de ajutorul statului român pentru a se evacua dacă acest conflict cu Teheranul escaladează.

După cum notează Antena 3 CNN, românii din Israel cu care a putut lua legătura au transmis că atacurile Iranului iau făcut să se ascundă în buncăre și că sentimentul de frică este în creștere, asta deoarece există posibilitatea ca violențele să escaladeze.

La scurt timp după ce primele informații despre atacul Iranului au început să se răspândească pe plan internațional diferiți oficiali din întreaga lume au transmis mesaje de sprijin pentru Israel, printre aceștia și Klaus Iohannis.

„România condamnă în termenii cei mai fermi atacul Iranului împotriva Israelului. Suntem pe deplin solidari cu poporul israelian în aceste momente dificile. Facem apel la evitarea unei noi escaladări regionale”, a transmis șeful statului.

„Suntem pe deplin solidari cu poporul israelian în fața atacului Iranului. Condamnăm cu fermitate acest atac și susținem dreptul Israelului de a asigura securitatea cetățenilor săi”, a transmis și Marcel Ciolacu.

Citește și: A fost emisă o nouă alertă MAE. Românii trebuie să evite Israel, Palestina, Liban și Iran

Tags: