- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Joe Biden critică planul economic al premierului britanic și spune că nu e îngrijorat de puterea dolarului. „Economia noastră e puternică ca naiba”

16 Oct, 18:02 • Gabriela Andreescu
Biden, un democrat, critică frecvent politicile economice conservatoare ”trickle down” asociate în Statele Unite cu fostul preşedinte Ronald Reagan şi cu republicanii. Conform teoriilor economice ”trickle down”, avantajele acordate bogaţiilor aduc în cele din urmă beneficii săracilor
Joe Biden critică planul economic al premierului britanic și spune că nu e îngrijorat de puterea dolarului. „Economia noastră e puternică ca naiba”

Preşedintele american Joe Biden a criticat ieri planul economic iniţial al premierului britanic Liz Truss ca fiind o greşeală şi a spus că nu este îngrijorat de forţa dolarului american, transmite Reuters.

Truss l-a concediat vineri pe ministrul său de Finanţe Kwasi Kwarteng şi a renunțat la capitole din pachetul lor economic, după ce a declanşat reacții negative pe piaţa financiară, inclusiv o scădere abruptă a valorii lirei sterline.
Noul ministru de Finanţe al Marii Britanii, Jeremy Hunt, a declarat sâmbătă că unele impozite vor fi mărite, semnalând o nouă schimbare bruscă a politicii din partea premierului Liz Truss, care se luptă să-şi salveze funcţia pe care o deţine de puţin peste o lună.

”Nu am fost singurul care a crezut că este o greşeală. Cred că ideea de a reduce taxele pentru cei super bogaţi într-un moment în care – oricum, doar cred – nu am fost de acord cu politica, dar asta ţine Marii Britanii să emită această judecată, nu eu”, le-a spus Biden reporterilor, referindu-se la programul premierului.britanic Liz Truss.

Cu toate acestea, Casa Albă a refuzat anterior să comenteze planul Truss, care prevedea iniţial anularea cotei de impozitare pe venit de 45% în Marea Britanie.

Inflaţia ridicată afectează Statele Unite şi ţările din întreaga lume, creând probleme pentru Biden înaintea alegerilor de la jumătatea mandatului, din noiembrie, în care sunt în joc controlul Camerei Reprezentanţilor şi Senatului SUA.

Joe Biden critică planul economic al premierului britanic și spune că nu e îngrijorat de puterea dolarului
Joe Biden critică planul economic al premierului britanic și spune că nu e îngrijorat de puterea dolarului

Citește și: Elon Musk va continua să finanțeze rețeaua Starlink în Ucraina, chiar dacă pierde bani

Deși dolarul a crescut în raport cu alte valute, președintele SUA nu pare să fie îngrijorat de această situație:

„Nu sunt îngrijorat de puterea dolarului. Sunt îngrijorat de restul lumii”, a spus Biden.

Mai mult, preşedintele Biden a dat asigurări cu privire la puterea și reziliența economiei Statelor Unite:

„Economia noastră este puternică ca naiba. Inflaţia este la nivel mondial. E mai rău peste tot decât în Statele Unite. Deci problema este lipsa creşterii economice şi a unei politici solide în alte ţări, nu atât în a noastră,” a spus Biden.

Un raport al Departamentului Muncii de joi a arătat că preţurile de consum din SUA au crescut peste aşteptări în septembrie, din cauza creşterii chiriilor şi a preţurilor alimentelor.

Joe Biden a făcut comentariile la sfârşitul unui turneu de mai multe zile în vestul SUA, care s-a încheiat în Oregon, unde a căutat să dea un impuls politic democratei Tina Kotek, care candidează pentru postul de guvernator al statului.

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult