- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Leul se lupta cu presiunile din Grecia. Cat va mai creste cursul?

04 Nov, 00:07 • adrian.mihaltianu
Cursul afisat joi de banca centrala a ajuns la 4,3585 lei/euro, foarte aproape de nivelul maxim istoric de anul trecut, cauza principala fiind situatia fragila din Grecia si zona euro. Analistii chestionati de DailyBusiness.ro sunt usor optimisti si nu vad o evolutie dramatica a cursului de schimb, dar considera ca tendinta de depreciere a leului va continua.
Leul se lupta cu presiunile din Grecia. Cat va mai creste cursul?

Cursul a atins maximul istoric pe 30 iunie 2011, cand BNR a afisat o cotatie de 4,3688 lei/euro.

„Miscarea de astazi nu este una foarte ampla fata de sedintele anterioare. Cursul este determinat in principal de ce se intampla in Grecia, si in general in Europa, si mai putin influentat de ce s-a decis miercui in cadul bancii centrale din Romania”, a declarat Vlad Muscalu, economist in cadrul ING Bank.

Miercuri, [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/analistii-cred-ca-scaderea-dobanzii-cheie-este-un-pas-mic-fara-impact-in-piata-70265/]BNR a redus dobanda cheie cu 0,25 puncte[/url], la 6%, insa analistii vad aceasta miscare ca un pas mic, fara impact in piata.

„Teoretic faptul ca Banca Nationala a redus dobanda de politica monetara, poate chiar inainte ca multi participanti la piata sa se astepte, ar putea sugera, pentru o parte dintre acesti participanti, ca banca centrala nu mai e la fel de atenta la curs, dar pe de alta parte am vazut reactia initiala dupa decizie, care a fost una relativ modesta”, a spus Muscalu.

„Noi credem in continuare ca banca centrala este atenta la curs, poate mai putin atenta ca in trecut, dar [b]nu ne asteptam ca leul sa se deprecieze foarte puternic[/b] in perioada urmatoarea, cu conditia ca lucrurile din Grecia sa nu degenereze”, a adaugat economistul ING.

Totodata, economistul Bogdan Glavan spune ca deprecierea leului vine si ca urmare a majorarii dobanzii cheie.

„Cresterea cursului cred ca reflecta pe de-o parte decizia de miercuri a BNR, iar pe de alta parte reflecta climatul de nesiguranta determinat de indecizia privind referendumul din Grecia”, a precizat Glavan.

El a mentionat ca BNR nu a ajutat cursul de schimb, din contra. „Nu pot sa nu ma gandesc si din prisma politica. In masura in care recesiunea va cuprinde din nou Romania sau cresterea economica va fi anemica, una din caile de a mai ridica economia este incurajarea exporturilor, ajutate de un curs mai mare”.

La randul sau, Narcis Noaghea, dealer-ul BCR, a declarat ca volatilitatea ridicata din ultimele zile este generata de evenimentele din Grecia. „Cursul se misca deopotriva cu regiunea, odata cu evolutia situatiei din Grecia si ce se intampla la summitul G20”, a spus Noaghea.

„Nu cred intr-o crestere foarte mare a cursului pentru ca Romania are fundamentele bune si este afecatata doar marginal prin prisma evenimentelor din Europa, [b]nu este direct o presiune mare pe leu[/b]”, a subliniat dealer-ul.

[b]Pronosticuri din piata[/b]

Analistii vad o continuare a deprecierii monedei nationale in fata euro, in conditiile in care presiunea internationala, in special cea din Grecia, isi va pune amprenta pe curs.

„Vedem un curs relativ stabil, de [b]4,30-4,35 lei/euro[/b] la final de an, dupa o apreciere modesta in urmatoarele luni. Iar pentru finalul anului viitor estimam un curs de 4,25 lei/euro”, a declarat Vlad Muscalu.
 
„In acelasi timp, daca lucrurile degenereaza in Grecia, atunci [b]BNR va incerca sa tempereze miscarile leului[/b], insa nu-l va tine pe loc cum a incercat in anii anteriori, si atunci, daca lucrurile o iau pe o directie foarte dificila in Grecia si Europa, am putea vedea un curs de [b]4,5 lei/euro si poate chiar un leu mai depreciat[/b], dar aceasta nu este prognoza noastra principala”, a adaugat economistul ING Bank.

In acelasi timp, Claudiu Cazacu, analist piete financiare in cadrul X-Trade Brokers, are, in scenariul de baza, o prognoza de [b]4,4 lei/euro[/b], pe un orizont de termen scurt, de cateva saptamani. In acest scenariu, Grecia nu va iesi din zona euro.

„In prima faza estimam un curs de 4,4 lei/euro. Sa vedem daca BNR permite depasirea lui. Depinde foarte mult de ceea ce se intampla cu Grecia. Daca iese din zona euro sigur ca riscurile vor fi atat de mari incat [b]leul ar putea sa sara puternic de 4,4 lei/euro[/b]”, a mentionat Cazacu, adaugand ca in prezent presiunile sunt de depreciere a leului.

Narcis Noaghea a subliniat ca este posibil ca leul sa se deprecieze pana la [b]4,38 lei/euro[/b], dar nu se va mentine la acest nivel. El va fluctua in sus si in jos, dar [b]fara evolutii dramatice[/b].

„[b]Daca se intampla ca Grecia sa iasa din zona euro vor fi vremnuri foarte tulburi[/b] pe pietele financiare. Vom avea practic un faliment al Greciei declarat si pe un fond de panica si alte tari vor fi afectate, implicit increderea in leu va scadea”, a declarat economistul Bogdan Glavan.

El a adaugat ca piata noastra valutara este profund influentata de piata valutara mondiala. Monedele scad si cresc in bloc.

Grecia a anuntat [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/sirtaki-ul-falimentului-continua-cum-ar-putea-grecii-sa-faca-tandari-zona-euro-70185/]organizarea unui referendum[/url] pe tema pachetului de masuri de austeritate. Astfel, guvernul de la Atena a luat prin surprindere pietele financiare si liderii din zona euro, anuntand luni seara ca va organiza un referendum pentru a consulta populatia in legatura cu cel de-al doilea program de salvare convenit la Bruxelles saptamana trecuta.

Premierul elen, George Papandreou, a declarat ca referendumul ar putea avea loc pe 4 decembrie si se va concentra pe problema ramanerii in zona euro.

Franta si Germania au avertizat Grecia ca trebuie sa se decida urgent daca vrea sa ramana in zona euro. Totodata, Merkel si Sarkozy au afirmat ca Atena nu va primi [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/surse-ue-si-fmi-nu-vor-acorda-greciei-transa-de-8-mld-euro-decat-dupa-referendum-70284/]decat dupa referendum[/url] transa de 8 miliarde de euro de care are nevoie cu disperare pentru a evita falimentul.

Daca in urma referendumului grecii ar respinge pachetul de masuri convenite, ajutorul de la UE si FMI ar inceta, [b]aruncand Grecia intr-un faliment dezordonat cu repercusiuni la nivelul zonei euro[/b] si cu posibilitatea de a se extinde la tari precum Spania sau Italia.

Planul, care include si ajutor financiar pentru Grecia, o recapitalizare a bancilor europene si cresterea capacitatii financiare a Facilitatii Europene penttru Stabilitate Financiara, trebuia sa opreasca criza datoriilor suverane din Europa, insa referendumul din Grecia a complicat lucrurile.